Gratis parkeren bij de luchthaven: kan dat?

Het heeft zo zijn voordelen om met de auto naar de luchthaven reizen: je gooit je koffers gewoon in de achterbak en je hoeft niet te verkleumen terwijl je op de bus of de trein wacht. Woon je ver van de luchthaven en vertrekt je vlucht vroeg in de ochtend? Dan is de auto meestal de enige manier om bijtijds op het vliegveld te komen.

Afgezien van eventuele files onderweg, is er echter één groot nadeel: parkeren op het vliegveld kost geld, soms is het parkeerkaartje zelfs duurder dan je vliegticket. Zijn er trucs om de parkeerkosten van luchthavens te vermijden? Is het mogelijk om gratis te parkeren op of bij het vliegveld? Melookyoubook zocht het voor je uit.

Luchthavens met gratis parkeerplaatsen

Gratis parkeren op het terrein van een luchthaven in Nederland of België is lastig als je er niet werkt. Dat is eigenlijk ook wel logisch, want voor de veel vliegvelden zijn parkeeropbrengsten juist een belangrijke inkomstenbron. In Duitsland is er wel een luchthaven met gratis parkeerplekken: Paderborn-Lippstadt Airport. Op zich is dit vliegveld nog wel bereikbaar voor Nederlandse automobilisten (2 uur en 15 minuten vanaf Arnhem), maar gezien het geringe aantal (voordelige) vluchten van Paderborn Airport, is de kans is klein dat je van deze luchthaven gebruik zult maken.

Gratis parkeren bij het vliegveld

Hoewel je dus bijna altijd moet betalen om je auto op de luchthaven te stallen, kun je je auto natuurlijk wel gratis parkeren in de buurt van het vliegveld. Op loopafstand van sommige vliegvelden, bijvoorbeeld Bremen Airport en de luchthaven van Keulen, liggen woonwijken en/of industrieterreinen waar je je auto gratis neer kunt zetten.

Bij een bushalte parkeren

Een andere optie is om je auto ergens te parkeren in de buurt van een bushalte, trein- of metrostation waarvandaan je eenvoudig naar de luchthaven kunt komen. In de centra van de meeste steden moet je betalen om te parkeren, maar tussen het centrum en het vliegveld (of juist voorbij het vliegveld) kun je meestal wel gratis de auto kwijt.

Gratis parkeren bij Schiphol is bijvoorbeeld mogelijk door je auto in Hoofddorp neer te zetten en met bus 300 of 310 naar het vliegveld te reizen. Ook gratis parkeren bij Eindhoven Airport, GroningenMaastricht en het vliegveld van Rotterdam kun je op deze manier voor elkaar krijgen.

Denk aan de risico’s

Wanneer je je auto enkele dagen of zelfs weken onbeheerd achterlaat, neem je natuurlijk altijd een risico: denk hierbij aan inbraak of vandalisme. Sommige buurtbewoners die vlakbij het vliegveld wonen, stellen het absoluut niet op prijs dat “hun” parkeerplekken worden ingenomen door “krenterige” vliegreizigers. Let goed op of de plek waar jij je auto neerzet niet voor andere doeleinden wordt gebruikt: straks parkeer je precies op de plek van de wekelijkse markt of de jaarlijkse kermis en blijkt er bij terugkomst een oliebollenkraam op de plaats van jouw auto te staan.

Industrieterrein of woonwijk?

Door op een afgelegen industrieterrein te parkeren ben je over het algemeen weinig mensen tot last, maar is de kans op inbraak of complete demontage van je auto groter. Probeer je auto altijd in een zo keurig mogelijke buurt te parkeren. Wanneer je bijvoorbeeld vanaf luchthaven Parijs-Charles de Gaulle vliegt, kun je de auto beter in de dorpje buiten de stad parkeren dan in een Parijse ‘banlieue’. Houd er ook rekening mee dat auto’s met een Nederlands nummerbord in een buitenwijk van Brussel, Charleroi of Düsseldorf extra opvallen als deze langere tijd geparkeerd staan.

Alternatieven

Om het risico op lekgestoken banden en ingeslagen ramen te verkleinen, kun je het beste iemand vragen of hij of zij je naar het vliegveld wil brengen. Misschien kun je op de terugweg  gewoon met het openbaar vervoer naar huis reizen. Als er echt niemand is die je kan afzetten, kun je de avond van tevoren met de trein naar het vliegveld reizen en slapen op de luchthaven of in een ho(s)tel in de buurt.

Houd er wel rekening mee dat sommige vliegvelden ’s nachts sluiten (waaronder EindhovenGroningenMaastricht en Rotterdam), waardoor slapen in de terminal niet mogelijk is. Wanneer je in de stad in een ho(s)tel verblijft, kun je de volgende ochtend meestal met de eerste bus of metro op het vliegveld komen. Tip voor de comfortminnende budgetreiziger: zowel op de luchthaven van Frankfurt als op vliegveld Weeze kun je overnachten in een betaalbaar hostel.

“Gratis” parkeren bij een luchthavenhotel

Wanneer je absoluut met de auto naar de luchthaven moet reizen, kun je overwegen om je vierwieler bij een hotel te stallen. Verschillende hotels (vooral bij grote luchthavens als Schiphol, Brussel, Düsseldorf en Frankfurt) bieden Park, Sleep & Fly-arrangementen aan. Wanneer je zo’n arrangement boekt, krijg je over het algemeen een overnachting in een tweepersoonskamer, vervoer van en naar de luchthaven en een “gratis” parkeerplek (meestal voor maximaal 2 weken).

Booking.com heeft een handige zoekfunctie waarmee je hotels in de buurt van een bepaald vliegveld kunt vinden. Kijk vervolgens onder “kamertypes” om te zien of een hotel ook parkeerarrangementen aanbiedt.

Vaak ben je ongeveer even duur of slechts een fractie duurder uit dan voor parkeren op de luchthaven zelf, maar je kunt wel op een ontspannen manier aan je vakantie beginnen, zonder je zorgen te maken dat iemand je auto in brand steekt.

Is parkeren op het vliegveld echt zo duur?

Parkeren op de luchthaven is overigens lang niet altijd zo duur als je misschien verwacht. Bij veel luchthavens ben je goedkoper uit door je parkeerplek van tevoren te reserveren. Bij Schiphol Smart Parking kun je (afhankelijk van beschikbaarheid) tot een week van tevoren een parkeerplek boeken voor € 5 per dag. Goedkoop parkeren bij Eindhoven kan ook vanaf € 5 per dag, mits je bijtijds reserveert.

Foto: Unsplash

Delen:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *