Valet parking bij het vliegveld: wat is het en hoe werkt het?

Valet parking is een vorm van parkeren waarbij je de sleutel aan een zogeheten valet geeft. Deze chauffeur parkeert je auto vervolgens op een veilige plek. Bij terugkomst rijdt de valet jouw auto weer voor.

Voorbeelden hiervan ken je vast wel uit films: een high-roller die in zijn auto naar het casino rijdt en de sleutels aan de piccolo afgeeft. Vervolgens springt deze in het voertuig om hem, buiten beeld, netjes te parkeren.

Met de komst van parkeerbedrijven rond vliegvelden is deze parkeerservice aan een sterke opmars bezig. En dat is logisch gevolg van de stress die bij een vliegreis komt kijken. Maar hoe werkt valetparkeren nou eigenlijk? In dit artikel beantwoorden we veelgestelde vragen.

Wat is valet parking?

Valet-parkeren is een service waarbij een chauffeur –de zogeheten valet– je auto parkeert als je ergens aankomt en hem ook weer ophaalt als je weer naar huis gaat. Behalve op vliegvelden wordt deze service wordt vooral ingezet op plekken en tijdens evenementen waar parkeren lastig of tijdrovend is.

De valet zelf draagt doorgaans herkenbare bedrijfskleding en werkt in een team van twee of meer personen, zodat minstens één valet klaarstaat terwijl de ander een auto parkeert. Op vliegvelden moet een valet goed bereikbaar zijn, omdat reizigers na terugkomst graag snel in hun auto stappen. Natuurlijk kan het bij grote drukte toch gebeuren dat je even op je auto moet wachten.

Hoe werkt valet parking?

Laten we nu eens kijken hoe valetparkeren werkt. Omdat we het op deze site vooral over vluchten en vliegvelden hebben, hebben we het in dit voorbeeld over een parkeerbedrijf bij een Nederlands vliegveld. Een lijst van valetdiensten bij vliegvelden in Nederland, België en Duitsland vind je onderaan dit artikel.

Stap 1: reserveren
Via de website of de app van de aanbieder plaats je een reserveringt. Je kiest de dag en het tijdstip waarop je bij de vertrekhal zult voorrijden. Vaak wordt jou om de vluchtgegevens gevraagd. Je betaalt vooraf, waarna je bevestiging krijgt met een QR- of streepjescode. Print deze en neem hem mee.

Stap 2: naar het vliegveld rijden
Zet direct koers naar de plek die op jouw reserveringsbevestiging staat. In de meeste gevallen is dit een plek vóór de deuren van de vertrekhal. Loop je onderweg naar het vliegveld vertraging op, bel de valetservice dan even om daar melding van te maken. Bij aankomst haal je de bagage uit je auto en geef je de sleutels aan de valet mee.

Stap 3: je landt weer in Nederland
Zodra je uit het vliegtuig stapt, bel je de valet om melding van jouw terugkomst te maken. Die staat dan op de afgesproken plek (zie reservering) klaar met jouw auto. Je had al betaald, dus je kunt er meteen mee wegrijden.

Hoe veilig is valetparkeren?

We zien je al denken: allemaal leuk en aardig, zo’n service, maar hoe weet ik zeker dat ze niet gaan joyriden met m’n trouwe vierwieler? En ook al doen ze dat niet, hoe zit het als ze met mijn auto een andere geparkeerde auto schampen?

Valetbedrijven zijn er in allerlei soorten en maten: van eenpitters met een lapje grond tot miljoenenbedrijven. Maar wat werkelijk belangrijk is, is de veiligheid en zekerheid die zo’n bedrijf biedt. Valet parking-aanbieders nemen doorgaans enkele van de volgende veiligheidsmaatregelen:

 • Overdekt parkeren achter een garagedeur
 • Een omheining of sloot om het terrein
 • Medewerkers die 24 uur per dag aanwezig zijn
 • Doorgeven van de exacte locatie van je auto
 • Noteren van kilometerstand bij aanvang
 • Foto’s maken van de auto bij aanvang
 • Schadeverzekering
 • Cameratoezicht

Deze zaken beloven is één ding, maar hoe kun je er zeker van zijn dat deze bedrijven hun beloften waarmaken? Parkeervergelijker Parkos heeft alle valetparkeerbedrijven bezocht en de beste geselecteerd. Op de website van Parkos zie je er foto’s en video’s van, lees je welke faciliteiten ze bieden en wat de prijzen zijn. Daarnaast kunnen de klanten van deze vergelijker de parkeerbedrijven een waardering geven.

De valet parking-bedrijven die wij onderaan dit artikel noemen, worden door Parkos aangeboden en zijn door hun gebruikers beoordeeld. Ook prettig om te weten is dat je gewoon bij Parkos terecht kunt met klachten of vragen.

Voordelen van valet parking

 • Tijdwinst want je rijdt door tot aan de vertrekhal.
 • Geen problemen meer om een parkeerterrein te vinden.
 • Geen gezeul met bagage omdat je direct bij de bagagekarretjes uitstapt.
 • Minder gedoe dan wanneer je moet overstappen op een shuttlebusje.
 • Naar keuze kun je jouw auto laten wassen en het interieur laten reinigen.

Nadelen van valet parking

 • Je weet niet hoe de valet met je auto omgaat.
 • Je ziet niet waar je auto geparkeerd wordt.
 • Valet parking is duurder dan zelf je auto op een parkeerterrein zetten en de bijbehorende shuttlebus naar de terminal nemen.

Welke luchthavens bieden valet parking?

Valetparkeren is hip. De lijst met vliegvelden waar je deze service kunt genieten, blijft dan ook groeien. Vaak zijn het externe parkeerbedrijven die deze service aanbieden, maar op Schiphol doet het officiële P-terrein ook mee.

Hieronder zie je een lijst met betrouwbare valetparkeerbedrijven op en bij de Nederlandse, Belgische en Duitse vliegvelden (laatste update: december 2017). We zijn hierbij uitgegaan van vermeldingen op vergelijkingssite Parkos, die zelf een klantenservice heeft en uitsluitend voor gerenommeerde parkeerbedrijven bemiddelt.

Schiphol

 • Schiphol Terminal Valet Parking is van de officiële P-terreinen bij de Amsterdamse luchthaven. Deze service is over het algemeen duurder dan de onderstaande opties, maar de garantie is wel fijn: “GPS-registratie en nooit méér dan 4 km extra op de teller”.
 • BudgetShuttle heeft een parkeerterrein achter een woonboerderij in De Kwakel, op 15 minuten van het vliegveld. De auto’s staan op gras of grind achter een sloot en de ingang heeft een groot automatisch hek. De valets zijn 24/7 bereikbaar.
 • Bij 24/7 Parkeren Service Schiphol in Aalsmeer is de klok rond iemand aanwezig. Daarnaast is er camerabewaking. De valets wachten niet direct vóór de terminal op je, maar op 5 minuten loopafstand. Naar keuze parkeren zij je auto in de buitenlucht of tegen een meerprijs overdekt.
 • ParkingPoint in Rozenburg is ‘basic’ qua aanbod en faciliteiten, maar neemt wel dezelfde veiligheidsmaatregelen als andere valetservices. Je auto staat in de open lucht onder constante bewaking. Naar keuze kun je je voertuig ook laten schoonmaken.
 • Bij Comfort Parking geen voormalig weiland, maar een heuse parkeergarage. Er is altijd iemand aanwezig, maar de camerabewaking en de slagboom bieden extra gemoedsrust. Tegen een meerprijs rijdt de valet je auto schoon weer voor.
 • Total Care Parking is momenteel de hoogst beoordeelde valet-service bij Schiphol.

Eindhoven Airport

 • Eazzypark is de enige valetparkeerservice bij het vliegveld van Eindhoven. Veel tijd bespaar je er niet mee, want Eazzypark bevindt zich op maar 5 minuten lopen van de terminal. Ze hebben zelfs bagagetrolleys voor wie besluit om er zélf te parkeren. Als je wilt parkeren bij Eindhoven Airport vind je ook veel voordelige aanbieders op minder dan 3 minuten lopen van de terminal.

Rotterdam Airport

 • Valet Parking Rotterdam Airport zet jouw auto in de parkeergarage van Worldhotel Wings, dat naast de terminal ligt. Je geeft je auto bij de ingang van dat hotel af, waarna het 1 minuut lopen naar de terminal is.

Brussel Zaventem Airport

 • Uparking biedt valet parking op de luchthaven van Brussel. Een chauffeur van deze parkeerplaats zet jouw auto op het beveiligde parkeerterrein op 10 minuten afstand van de terminal.
 • Fly Parking biedt, net als de bovenstaande parkeerdienst, zowel een shuttledienst als een valet parking service op Zaventem. Je auto komt op 7 minuten van de terminal in een beveiligde parkeergarage te staan.

Weeze Airport

 • ParkGate Weeze zet jouw auto op een met camerabewaking beveiligde parking. Deze bevindt zich op het industrieterrein van het dorp Weeze, op 6 minuten van de terminal.

Düsseldorf Airport

 • ParkAirport Düsseldorf heeft overdekte parkeerplaatsen, maar je kunt ook voor een plekje in de buitenlucht kiezen. Met veel faciliteiten en uitstekende recensies, is deze valetservice een populaire keuze.
 • De valets van IPS Parken brengen je auto naar een bewaakt parkeerterrein op 10 minuten van het vliegveld. Je auto staat naar keuze overdekt (duurder) of in de buitenlucht. IPS Parken biedt tegen extra betaling een wasservice.
 • Relaxpark doet zijn naam eer aan. Dit bedrijf heeft een parkeergarage en parkeerplaatsen in de open lucht op slechts 2 minuten van de luchthaven van Düsseldorf. De valets werken dag en nacht en volgens de beoordelingen zijn ze vriendelijk en behulpzaam.
 • Park Expert is 24 uur per dag actief. De chauffeurs maken foto’s van alle auto’s die ze parkeren, zodat eventuele schade meteen zichtbaar is. Het buitenterrein is verhard, en tegen een meerprijs staat je auto droog in een bedrijfshal.
 • Airport Parkservice is één van de meest luxueuze parkeergelegenheden die we hebben gezien. Behalve het gemak en comfort van een valet, heb je ook de zekerheid dat je auto in een keurige parkeergarage of op een net parkeerterrein staat. Schoonmaak en elektrisch opladen worden ook aangeboden.
 • Parkkönig heeft een parkeergarage met constante aanwezigheid van medewerkers, cameratoezicht en een slagboom. Afhankelijk van de tijdsduur zijn de tarieven gunstig. Ook fijn is dat je van dit bedrijf de precieze locatie van de auto krijgt.
 • Flypa ligt op maar 2 minuten van de terminal, dus je weet dat de valet je auto snel weer voorrijdt bij je terugkeer. Elektrisch opladen en je auto wassen behoren tot de mogelijkheden. De parkeergarage (je auto staat altijd binnen) beschikt over de gebruikelijke veiligheidsmaatregelen: 24/7 aanwezigheid van personeel, een omheining en cameratoezicht.

Delen:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *