Over

Melookyoubook begon in 2008 als vliegticketadviesbureau: voor een vriendenprijsje hielpen wij reizigers bij hun zoektocht naar het goedkoopste vliegticket. Vooral na media-aandacht in ANWB’s REIZEN magazine en radioprogramma Weg met BNN stroomden de aanvragen binnen.

Met ons onafhankelijke advies bespaarden reizigers vaak honderden euro’s op hun vliegticket. Soms kregen we zoekopdrachten voor retourtjes Barcelona, maar vaker zochten wij ingewikkelde vluchtcombinaties naar exotische bestemmingen. Melookyoubook ontving geen commissies, want boeken deed je zelf.

Omdat het verzorgen van vliegticketadvies steeds moeilijker te combineren viel met andere activiteiten, waaronder onze eigen reizen, zijn wij hier inmiddels mee gestopt. Er zijn tegenwoordig ook andere websites waar je terecht kunt voor een vliegticketadvies op maat.

Wat kan ik hier nú doen?

Wij vonden het zonde om onze kennis verloren te laten gaan. Daarom schrijven we nu artikelen over goedkoop vliegen die we op deze website publiceren. Omdat de reis al bij je voordeur begint, vind je hier eveneens informatie over hoe je snel op het vliegveld komt en waar je goedkoop kunt parkeren.

Ook voor tips over tal van andere onderwerpen gerelateerd aan vliegreizen kun je bij Melookyoubook terecht: slapen in de luchthaventerminal, frequent flyer miles sparen, vliegen met een baby, overstappen op het vliegveld, ga zo maar door – ons blog puilt uit van de handige tips.

Waarom die rare naam?

De oprichters van Melookyoubook, Wouter en André, leerden elkaar kennen in een land hier ver vandaan: de Solomon Islands (ook wel Salomonseilanden genoemd in lelijk Nederlands). Als eerbetoon aan dit land besloten wij een websitenaam in de (belangrijkste) taal van de Solomon Islands te verzinnen. Deze taal, het Solomon Islands Pidgin, bevat veel Engelse woorden, maar maakt vooral gebruik van lokale grammatica.

We kwamen al snel met een catchy phrase die precies aangeeft waar deze site om draait: Mitufela lukim, iu bukim (wij-met-z’n-tweeën zoeken, jij boekt). Een voor niet-Pidgin sprekers beter te begrijpen verbastering daarvan is: me look, you book.

Ondanks dat we nu geen vliegticketadvies meer geven, vind je op Melookyoubook alsnog veel slimme tips waarmee jij een voordelige (vlieg)reis kunt boeken. Die “rare” websitenaam is dus nog steeds relevant.

Wie zit er achter deze website?

Wouter, die culturele antropologie heeft gestudeerd, kon vroeger heel goedkoop vliegen omdat zijn vader bij de KLM werkt. Dus vloog hij voor een prikkie naar de Stille Zuidzee en bezocht daar tientallen eilanden. Nu is Wouter te oud voor die kinderkorting, waardoor de Pacific toch wat moeilijker bereikbaar werd.

De laatste jaren reisde Wouter vooral door Latijns-Amerika en Azië. Door heel goed te worden in het zoeken naar goedkope vliegtickets, is het hem overigens wel gelukt om een paar keer terug te keren naar zijn favoriete regio. Wouter vliegt graag in Twin Otter-vliegtuigjes naar afgelegen eilanden, maar nog veel liever pakt hij een bevoorradingsschip of een zeilboot naar een eiland zónder vliegveld.

André studeerde ooit toerisme en liep stage bij het Solomon Islands Visitors Bureau, waar hij lokale guesthouses in alle uithoeken van het land bezocht en al snel een vertrouwd gezicht werd in de straten van Honiara. Iets later begon André een carrière als locatieonafhankelijk tekstschrijver. Hij reisde en werkte onder andere door Zuidoost-Azië en Centraal-Amerika.

Misschien ken je André trouwels al: hij is namelijk óók de “godfather” van de Nederlandse digitalenomadenbeweging en co-auteur van een boek met tips hoe je zelf digitale nomade kunt worden. Nu woont André met zijn vriendin en zoontje op Lanzarote, waar hij werkt vanuit zijn eigen coworkingkantoor, op een kokosnootworp van het strand.

Waar is jullie kantoor?

Hoewel de basis van Melookyoubook in Nederland ligt, is onze onderneming locatie-onafhankelijk. Dit stelt ons in staat om te werken waar wij willen, zolang er maar internet is. Regelmatig werken wij ieder in een compleet ander deel van de wereld aan deze website. Eerder runden wij Melookyoubook onder meer gelijktijdig vanuit Libanon en Thailand en vanuit Fiji en Mexico. In de zomermaanden is Wouter meestal wel in Amsterdam te vinden, terwijl André een groot deel van het jaar vanuit Lanzarote werkt. Ten minste één keer per jaar werken we samen vanuit dezelfde locatie. Een vergadering op één van de Solomon Islands staat in de planning.