Parkeerbedrijven bij het vliegveld: zijn ze betrouwbaar?

Parkeerterrein bij vliegveld

Slokken de parkeertarieven van de luchthaven een groot deel van je vakantiebudget op? Het kan zomaar zijn dat je goedkoper uit bent bij een parkeeraanbieder in de buurt van het vliegveld. Je vind dit soort parkeerbedrijfjes bij grote luchthavens als Schiphol en Düsseldorf, maar ook kun je zo bij Charleroi en Eindhoven Airport parkeren.

Het merendeel van deze bedrijven biedt een keurige service, maar in een enkel geval laat de dienstverlening te wensen over. Hieronder leggen we uit hoe je een goedkoop parkeerterrein vindt dat je auto niet meteen kapot maakt.

Shuttle of valet-parking?

Allereerst moet je een keuze maken tussen shuttle- en valet-parking. Bij shuttle-parking wordt je met een busje van je parkeerplek naar de terminal gereden (soms kun je ook lopen). Met valet-parking rij je naar de terminal en wordt je auto weggezet door een medewerker van het parkeerbedrijf: jij kunt direct naar de check-in. Bij terugkomst staat je auto weer op je te wachten. Meer info in ons uitgebreide artikel over valet-parking.

Sleutels afgeven?

Bij valet-parking geef je je auto-sleutels altijd af, maar ook bij shuttle-parkeren wordt dit soms gevraagd. De reden: om de beschikbare ruimte optimaal te benutten worden auto’s extra strak ingeparkeerd. Hiervoor is het soms nodig om een auto te verplaatsen. Wanneer je beslist niet wilt dat iemand anders in je auto rijdt is het dus belangrijk om van tevoren te checken of je de sleutels moet afgeven.

Goedkoop én veilig parkeren

Goedkoop parkeren is leuk, maar je wilt natuurlijk ook dat je auto veilig staat. In het verleden zijn sommige parkeeraanbieders negatief in de media gekomen doordat zij auto’s van klanten “misbruikten”. Denk aan schade, snelheidsboetes en auto’s die gewoon op de openbare weg geparkeerd werden. Hoe onderscheid je de professionele parkeerbedrijven van de beunhazen?

Illegale parkeerterreinen bij vliegvelden

Verschillende gemeenten hebben de regelgeving voor parkeeraanbieders aangescherpt, zodat niet iedere boer zijn bietenveld vol met auto’s kan zetten. Maar hierbij wordt vooral gekeken naar het bestemmingsplan van de grond en niet naar de kwaliteit van de dienstverlening. Zelfs een volkomen legaal bedrijf kan onverantwoord omgegaan met je auto. Hoe check je dan wél de kwaliteit van de aanbieder?

Parkeervergelijkingssites

Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei vergelijkingswebsites voor luchthavenparkeerbedrijven. Als je via een zo’n site een parkeerplek hebt geboekt, kun je na afloop een recensie achterlaten. Niet alleen of de auto nog in goede staat is, maar bijvoorbeeld ook over de vriendelijkheid van de medewerkers.

Natuurlijk bieden ook veel parkeeraanbieders deze mogelijkheid op hun eigen website, maar probeer een inschatting te maken van de betrouwbaarheid van deze recensies.

Inspectie van faciliteiten

De betere vergelijkingssites hebben de parkeerterreinen zelf geïnspecteerd en vertellen je op hun website hoe het terrein beveiligd is en of je je auto-sleutels moet af geven. Parkos laat zelfs foto’s zien van de plek waar je auto komt te staan, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Schipholparkeren.com is uniek omdat zij valet-parkeeraanbieders bij Schiphol volgen én filmen om het rijgedrag van de chauffeurs te checken. Wanneer parkeerbedrijven aan een lijst van eisen voldoen ontvangen zij het Schiphol Parkeren Keurmerk.

Wat als je toch een klacht hebt?

Diverse vergelijkingssites bieden een klantenservice waar je terecht kunt met klachten. Zij handelen de klacht af met het parkeerbedrijf. Wanneer je direct bij het parkeerterrein boekt moet je zelf contact met ze opnemen, wat extra gedoe kan opleveren. Maar uiteraard zal een goed bedrijf je klacht alsnog professioneel afhandelen.

Checklist voor het kiezen van een parkeeraanbieder

 • Kies je voor valet-parking of shuttle-parkeren?
 • Als je kiest voor shuttle-parkeren: wil je de autosleutels afgeven?
 • Hoe zijn de reviews van de parkeeraanbieder? Check de recensies op een onafhankelijke vergelijkingssite!
 • Is het parkeerterrein open wanneer je vertrekt én wanneer je aankomt?
 • Waar komt je auto te staan? Binnen, buiten, op een verhard oppervlak?
 • Hoe is het parkeerterrein beveiligd?
 • Hoe is de service van de medewerkers?
 • Rijdt de shuttlebus regelmatig of is het ver lopen naar de terminal?
 • Bij valet-parking: wordt de auto gecheckt op schade? Worden de kilometerstanden genoteerd?
 • Waar kun je terecht met eventuele klachten?
 • Kun je je reservering nog wijzigen?

Wat zijn jouw ervaringen?

Heb jij je auto wel eens achtergelaten bij een luchthavenparkeerbedrijf? Hoe zijn jouw ervaringen hiermee? Heb je misschien tips voor andere reizigers? Deel ze hieronder!

Foto: Adobe Stock

Delen:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *