Vliegen met Ryanair: hoe erg kan het zijn?

Ryanair vliegtuig

Volgens sommige mensen is Ryanair de slechtste luchtvaartmaatschappij ter wereld. Onzin, vinden wij bij Melookyoubook: je krijgt gewoon waar voor je geld. Dankzij Ryanair kun je soms voor belachelijk weinig geld een heel eind komen. Zorg dat je weet wat je kan verwachten en houd je exact aan de spelregels van Ryanair; dan valt het allemaal best wel mee. Vind je dit toch allemaal teveel gezeur en gedoe? Betaal dan gewoon wat meer en vlieg met Transavia of KLM vanaf Schiphol. Hieronder hebben wij 10 punten op een rijtje gezet waar je aan moet denken als je een vlucht boekt bij Ryanair.

1. Ben je wel echt goedkoop uit?

Ryanair biedt zelfs met alle extra kosten (zie onder) regelmatig erg goedkope tickets aan. Maar je bent heus niet altijd goedkoper uit met de Ierse prijsvechter. Ryanair kan natuurlijk ook niet rendabel zijn als iedere passagier € 1 zou betalen voor zijn of haar ticket. Is een maatschappij als KLM of Lufthansa goedkoper of slechts een fractie duurder? Kies dan voor comfort en gemak en laat Ryanair links liggen. Houd aanbiedingen van Ryanair in de gaten; bijvoorbeeld door je in te schrijven voor hun nieuwsbrief. Over het algemeen ben je goedkoper uit door vroeg te boeken. Wacht nooit tot het allerlaatste moment.

2. Let op de vertrek- en aankomstluchthaven

Volgens Stelios Haji-Ioannou, oprichter van concurrent Easyjet, vliegt Ryanair vooral van “nowhere to nowhere”. Dat is ook wel een beetje zo. In Nederland vertrekt Ryanair bijvoorbeeld vanaf Eindhoven, Maastricht en Groningen. In België vanaf Charleroi, 50 kilometer ten zuiden van Brussel. Let ook op de luchthaven waar je naar toe vliegt. Je denkt misschien dat je in Barcelona of Milaan landt, maar dan blijkt de stad nog vele tientallen kilometers verderop te liggen. De reis van en naar dit soort budgetluchthavens kost extra tijd en geld.

3. Extra kosten bagage

Bij Ryanair moet je apart betalen voor in te checken bagage. Prijzen variëren per vlucht. Boek je bagage in ieder geval van tevoren online, want op de luchthaven betaal je veel meer. Voor een tas of koffer van 15 kilo betaal je online € 15 tot € 30. Op het vliegveld betaal je € 60 tot € 120.

Het is dus goedkoper om alleen met handbagage te reizen. Je scheerspullen en die halveliterfles shampoo kun je dus niet meenemen. De handbagage is bij Ryanair overigens ook aan strikte regels gebonden: niet meer dan één stuk handbagage (dus geen extra hand- of cameratas), maximaal 10 kilogram (wordt soms gewogen) en maximale afmetingen van 55 bij 40 bij 20 centimeter. Op sommige vluchten wordt het beruchte frame erbij gehaald: krijg je je tas met proppen en stampen er niet in, dan moet je bijbetalen. Kijk uit: zelfs een uitstekend handvat kan al een boete opleveren.

4. Vul gegevens goed in

Ga er even goed voor zitten als je een reservering maakt. Het is belangrijk dat je je gegevens goed invult. Typ je naam in zoals deze in je paspoort staat. Heb je meer namen? Vul ze dan allemaal in of alleen je eerste (doop)naam. Heb je een foutje gemaakt, wacht dan niet tot je op het vliegveld bent. Een wijziging kost € 110 wanneer je deze online maakt of € 160 op de luchthaven. Soms is het goedkoper om gewoon een nieuw ticket te kopen.

5. Pas op wat je aanklikt

De Ryanair-website is een irritante kermis met knipperende advertenties en felgele achtergronden. Laat je niet gek maken en let op wat je allemaal aanvinkt. Pas vooral op met de reisverzekering. Natuurlijk is het belangrijk om voor je vakantie een reisverzekering af te sluiten, maar waarschijnlijk heb je al een (stukken goedkopere) verzekering of zijn in ieder geval je ziektekosten gedekt. Wil je geen verzekering? Selecteer dan in het rijtje landen: “Zonder verzekering reizen”.

6. Check online in & print je boardingpass

Erg belangrijk: check jezelf van tevoren online in en print je boardingpass. Online inchecken kan tot 4 uur van tevoren. Wacht hiermee dus niet tot de dag van vertrek, want dan ben je waarschijnlijk te laat (en zal je net zien dat de inkt van je printer op is). Om op de luchthaven je boardingpass te laten printen betaal je € 60.

7. Op het vliegveld

Als je dan eindelijk op je vertrekluchthaven bent, online ingecheckt, boardingpass in de hand en met een rolkoffer die precies binnen het frame past, kan het avontuur bijna beginnen. Budgetvliegvelden als Eindhoven, Maastricht en Weeze hebben erg weinig faciliteiten. Je kunt een bakje koffie drinken voor een paar euro en een peperduur broodje eten; en dat is het dan zo’n beetje. Vaak is er weinig ruimte om te zitten. Als de gate wordt omgeroepen vormen de meeste passagiers zo snel mogelijk een rij, waar ze dan nog een half uur in moeten staan. Probeer alvast de meest irritante medepassagiers (denk aan groepen dronken mannen, schreeuwende pubers en huilende kinderen) te identificeren om te vermijden dat je naast hen in het vliegtuig komt te zitten.

8. In het vliegtuig

Bij Ryanair mag je zelf je zitplaats bepalen. Je kunt eventueel een zitplaats op de eerste rijen of bij de nooduitgang reserveren voor € 10 (handig voor lange mensen). Ook kun je voor € 5 gebruik maken van priority boarding, waardoor je als eerste aan boord mag (maar niet bij de nooduitgang mag zitten). Vooral als je alleen reist heb je aan priority boarding niet heel veel: zelfs bij Ryanair hoeft (nog) niemand te staan.

Helaas kun je de rugleuning van je stoel niet naar achteren doen. De meeste kans op een beetje slaap heb je op een stoel bij het raam. Tijdens de vlucht zullen de stewards en stewardessen je aan de lopende band van alles proberen te verkopen: smokeless cigarettes, krasloten, flessen drank en dure kleffe broodjes. Tip: neem oordopjes mee of een iPod om muziek te luisteren.

9. Stel je erop in

Als je eenmaal op je bestemming bent aangekomen, ben je die rampvlucht snel vergeten, toch? Samengevat: houd je aan de regels van Ryanair, vul je gegevens goed in, kom op tijd en let op naast wie (en wie naast) je gaat zitten. Voor doorgewinterde reizigers is een Ryanair-vlucht een piece of cake: een week op een roestige vrachtboot meereizen of 24 uur achterop een vrachtwagen zitten, dát is pas afzien.

Foto: Andy Mitchell / CC BY-SA 2.0 / aangepast

Delen:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

10 gedachten over “Vliegen met Ryanair: hoe erg kan het zijn?”

 1. Een koffer is nu duurder. Een koffer van 15 kg is € 30,00 en 20 kg is € 50,00. Priority boarding is 10,00.

  Ik had trouwens afgelopen zomer een fout gemaakt met reserveren maar toen ik belde kreeg alleen éénmalig aministratiekosten berekend, veel goedkoper dan online wijzigen, in dat geval had ik beter nieuwe tickets kunnen kopen. Ze lieten wel het hogere tarief staan wat ik foutief had geboekt maar dan was ik nog goedkoop genoeg uit. En je moet er natuurlijk wel door kunnen komen telefonisch en goed allerlei zware accenten kunnen verstaan…

 2. Hallo,

  Ik heb een harde koffer gekocht van 50 X 40 X 23 cm, maar Ryanair mag het 55 X 40 X 20 zijn!

  Zullen ze hier echt moeilijk over gaan doen? Ik hoor namelijk verhalend dat ze heel streng zijn hierop!

  Alvast bedankt,
  Zahra.

 3. elisabeth coppola

  een band reist met muziek instrumenten, mag de gitarist zijn gitaar mee aan board nemen als handbagage?

  1. Hoi Elisabeth, bij sommige maatschappijen wel en bij andere niet. Ik heb geregeld gitaarkoffers van de bagagebanden zien rollen, dus dat is in elk geval een optie.

 4. Charleroi – Malaga
  wat kost een koersfiets (heen + terug) meenemen ?
  En kan ik dat on-line by myn vlucht boeken ?
  Met dank
  Piet

 5. Slechtste vliegtuig ever!!!!!!!!! Ik zat boven Spanje, tot onze schrik, viel de vliegtuig bijna om! De stewardessen schreeuwden nog erger dan ons!!!!!! Maar ja, het was ook heel goedkoop!!!

 6. Als je een probleempje op de website hebt en contact moet opnemen. Om het even voor welke reden dan ook, dan wordt je genaaid. Bellen, wachten en uiteraard belkosten betalen tot je er bij neer valt. Web chat werkt nooit. Is maar een manier om in contact te komen het duurste nummer bellen! Wellicht nieuw ticket kopen bij probleen is goodkoper. Ik vlieg alleen nog met Ryanair al ik echt geen andere optie kan vinden.

 7. Als je online ingecheckt hebt en je hebt alleen handbagage hoef je dan alleen nog maar door de douane en naar de gate te gaan?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *