Vliegen met een baby: al jouw vragen beantwoord

Vliegen met een baby: tips en trucs van een ervaringsdeskundige

Of je nou in blije verwachting bent of inmiddels de trotse ouder van een baby, vroeg of laat zul je weer reiskriebels krijgen. Maar vliegen met zo’n kleintje is heel wat anders dan rustig met z’n tweetjes op reis gaan. Geen wonder dat je met allemaal vragen zit. In deze blogpost beantwoord ik veelvoorkomende vragen over vliegen met baby’s.

Omdat wij van Melookyoubook het liefst uit eigen ervaring schrijven, heb ik met dit artikel gewacht tot ik genoeg vlieguren met mijn zoontje Diego had gemaakt. Wat begon met een korte vlucht van ons thuis-eiland Lanzarote naar Gran Canaria toen hij twee maanden jong was, mondde uit in vliegreizen naar het Spaanse vasteland, naar Nederland, naar Griekenland, en uiteindelijk naar Thailand toen hij 11 maanden oud was.

We hebben een keer vijf uur vertraging meegemaakt, drie vluchten achter elkaar genomen, met de handen in ons haar gezeten toen hij maar niet stopte met huilen, melk en eten gemorst en luiers op tien kilometer hoogte verschoond. Maar we hebben ook als vanouds een oogje dicht kunnen doen dankzij de wiegjes (bassinets) in de vliegtuigen van Etihad Airways, we werden volop geholpen en gematst door beveiligingspersoneel op de luchthavens, en vader en zoon mochten zich in een Ryanair-cockpit aan alle knopjes vergapen. Kortom: vliegen met baby’s kent ups en downs.

Voordelen van vliegen met een baby

 • Je mag extra handbagage en ruimbagage meenemen
 • Priority check-in en boarding bij reguliere maatschappijen (dus niet bij Ryanair)
 • Versnelde security check of speciale rijen voor gezinnen met baby’s
 • Je flesje water wordt niet afgepakt
 • Je mag weer eens in de cockpit kijken

En daar houdt het wel mee op. Samengevat kun je dus meer aandacht, aanspraak en hulp verwachten; niet alleen van het luchthavenpersoneel en de stewardessen, maar ook van mede-passagiers.

Nadelen van vliegen met een baby

 • Veel meer gedoe bij de security check
 • Je zit met een baby op schoot in een krappe ruimte
 • De baby wil van schoot af op momenten dat hij of zij vastgegespt moet blijven (opstijgen, landen, turbulentie)
 • Je komt zelf niet aan slapen toe
 • De baby huilt ontroostbaar

Geen van deze nadelen hoeft je ervan te weerhouden te vliegen; dit zijn ongemakken van korte duur die simpelweg niet opwegen tegen het plezier van —en de latere herinneringen aan— een leuke vakantie. En als je vóór de geboorte van je baby ook al liever een goedkope vlucht dan en een snelle, comfortabele, directe vlucht nam, ben je al heel wat gewend.

Vanaf welke leeftijd mag een baby vliegen?

Vliegen is niet per se gevaarlijk voor gezonde baby’s. Toch zijn de omstandigheden in het vliegtuig niet ideaal voor pasgeborenen. Door de verschillen in luchtdruk kan jouw baby last van zijn of haar oortjes krijgen; daarnaast is een vliegcabine een broeinest van virussen.

Over de minimumleeftijd voor baby’s in vliegtuigen verschillen de meningen en aanwijzingen. Bij sommige maatschappijen, zoals British Airways, mag een pasgeborene al vanaf 48 uur ‘oud’ in het vliegtuig, maar het is beter om te wachten tot hij of zij zes weken of ouder is. Voor intercontinentale vluchten, waarbij je vele uren een lagere luchtdruk ervaart, wordt vaak een andere minimumleeftijd genoemd: tien maanden.

Het is in elk geval een goed idee om jouw reisplannen met de huisarts te bespreken, vooral wanneer je naar een bestemming wilt waar vaccinaties voor nodig zijn. Voor niet-essentiële trips kan het beter zijn om een maandje later te reizen dan aanvankelijk jouw idee was, omdat je baby dan net een belangrijk prikje heeft gehad en zo tegen meer virusinfecties bestand is. Dus nogmaals: vertel jouw reisplannen aan je huisarts of kinderarts.

Wat kost vliegen met een baby?

Met je kroost op reis gaan begint met het boeken van de vlucht. De baby geldt als een volwaardige passagier, met als enige verschil dat hij of zij bij je op schoot zit. Je zult dus de volledige naam en de geboortedatum door moeten geven en een apart vliegticket voor jouw baby krijgen. Op het vliegveld krijg je ook een aparte boarding pass voor de kleine.

Het algemene beeld bestaat dat baby’s gratis vliegen omdat ze geen stoel bezetten. Maar is dat wel zo? In de hevige concurrentiestrijd die de low-cost maatschappijen hebben aangewakkerd, moet je voor elk extraatje betalen, dus ook voor het vliegen met een baby. Sommige maatschappijen berekenen voor baby’s een percentage van de ticketprijs voor volwassenen, terwijl andere luchtvaartmaatschappijen een vaste prijs per traject rekenen.

 • Transavia, Ryanair en Corendon rekenen € 20 per enkele reis voor een baby en dus € 40 voor een retourtje.
 • Bij KLM schommelt de ticketprijs voor baby’s met die voor volwassenen mee. Zo zie ik dat een retourtje Lissabon € 16 kost, een retourtje Curaçao € 24 en een retourtje Honolulu maar liefst € 83.
 • Lufthansa rekent ook variabele ticketprijzen voor baby’s, die op 9% van de ticketprijs voor volwassenen neerkomt.
 • Bij Easyjet betaal je momenteel € 28,28 per traject voor het meenemen van je baby, ongeacht de bestemming.
 • Een prettige uitzondering op de regel is de Hongaarse budgetmaatschappij WizzAir, waarbij vliegen met een baby (nog) gratis is.

Met de baby op het vliegveld: zo gaat dat

Op het vliegveld begint de ‘VIP-behandeling’ al bij het inchecken. Oplettende grondstewardessen zullen je in de priority-rij zetten zodat je snel je koffers en/of de buggy kunt inchecken. Vervolgens word je bij de security vaak in een speciale rij voor gezinnen en/of invaliden gezet. De baby zal wel uit de buikdrager of kinderwagen moeten om in de armen van één van de ouders door het veiligheidspoortje te gaan; alles moet namelijk over de lopende band door de scanner. Een flesje water, babymelk, drinkyoghurt: zolang je zegt dat het voor de baby is, mag het allemaal mee naar de airside.

De toiletten van de internationale vliegvelden bieden altijd wel een plekje om de luier te verschonen. Let wel: in landen met wat meer machocultuur –in Spanje bijvoorbeeld– is het damestoilet vaak de enige plek op de luchthaven met verschoningsplanken. Op de vliegvelden is aan een rustig hoekje of kamertje voor het geven van borstvoeding vaak ook gedacht.

Eenmaal bij de gate kun je ook op een voorkeursbehandeling rekenen, tenzij je met Ryanair vliegt. Deze prijsvechter geeft ouders met baby’s namelijk alleen voorrang als ze voor priority boarding hebben betaald (met familiekorting, dat dan weer wel). Bij andere luchtvaartmaatschappijen mag je als eerste het vliegtuig in, zodat je alle ruimte hebt om je in je stoel te installeren.

Omdat baby’s nog niet praten, is huilen de enige manier om kenbaar te maken dat er iets mis is. Vaak is het een kwestie van dingen proberen (drinken, eten, kleertjes aan, kleertjes uit, luier verschonen, in slaap wiegen) totdat je succes hebt. Dit zal jou in het vliegtuig net zo goed overkomen als thuis. De uitdagingen zijn daar dat jullie in een krappe ruimte zitten, een deel van de tijd verplicht vastgegespt, en door tientallen mede-reizigers worden gehoord en bekeken.

Eén van de redenen voor huilen kan het dalen of stijgen zijn, waarbij de luchtdruk verandert. Om oorpijn te voorkomen, wordt volwassenen aangeraden om op een snoepje te zuigen of kauwgom te kauwen. Voor een baby is borstvoeding, de fles of een speen de beste remedie tegen oorpijn.

Een tip is om je vooral geen zorgen te maken over wat mede-passagiers denken. Natuurlijk zullen er zuchtende twintigers tussen zitten, maar er vliegen ook heel wat pappa’s en mamma’s mee die precies weten wat je doorstaat en je graag helpen wanneer jou handen tekort komen of wanneer je het geduld dreigt te verliezen. Een meervoudig oma die een gekke bek trekt, kan zomaar het verschil tussen een huilbui en een lach betekenen. En laten we natuurlijk jouw partner niet vergeten – ervan uitgaande dat die meereist.

Zó hou je jouw baby bezig

Het leven van een baby bestaat niet alleen maar uit huilen en slapen. Er moet gespeeld worden! Neem daarom zijn of haar favoriete speeltjes mee, zolang die goed in de handbagage passen. Voor jouw tablet zijn allerlei baby-apps beschikbaar. Bij de langere vluchten is vaak ook een entertainment-systeem met (naar keuze) tekenfilms aan boord.

Er zijn zelfs maatschappijen, zoals Gulf Air en Etihad Airways, die een nanny aan boord hebben. Dat is een stewardess die zich helemaal op de baby’s en kleinere kinderen aan boord richt. Ze helpt je met je spullen, ze hangt het wiegje aan de middenwand, biedt volop water aan en zorgt ervoor dat je niet tegelijkertijd met je baby hoeft te eten.

Als jouw baby begint te kruipen of lopen, kun je er je handen vol aan hebben om hem of haar stil te laten zitten. Wanneer de seatbelt sign uit gaat, mag de kleine in het gangpad. Wel uitkijken voor de karretjes met eten, drinken en duty-free parfum!

Eten en drinken aan boord

De makkelijkste vluchten met onze baby waren toen hij nog steeds borstvoeding kreeg. We hoefden niet allerlei papjes, snacks, water enz. mee te nemen, maar dat was niet het enige voordeel. Door het borstvoeden tijdens opstijgen en landen te plannen, had hij meteen weinig last van z’n oortjes. Ook viel hij op deze manier makkelijker in slaap.

Krijgt je baby geen borstvoeding (meer), dan zul je dus wat meer spulletjes in je handbagage hebben: flessen, flessenspenen, voor oudere baby’s peutermaaltijden en/of fruit, en ga zo maar door. Als je besluit een flessenwarmer mee op reis te nemen, kun je die gewoon in je ingecheckte bagage doen; de stewardessen hebben er de faciliteiten voor om de melkfles tijdens de vlucht op te warmen.

Is je baby ouder dan zes maanden, dan kun je tijdens langeafstandsvluchten op een babymaaltijd rekenen. Denk hierbij aan items als yoghurt, water, brood, koekjes, een potje babyvoeding en/of gekookte groente.

Luiers verschonen

Wanneer je een relatief korte vlucht (bijvoorbeeld van Nederland naar Italië) hebt, houdt je baby het waarschijnlijk met dezelfde luier uit. Mocht de cabine zich tóch vullen met het aroma van een succesvolle spijsvertering, dan is er minstens één toilet aan boord met een verschoningsplank. De stewardess vertelt je graag welk toilet dat is.

FotoHenri Photography / CC BY 2.0 / aangepast

Delen:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *