Heathrow Airport ligt 22 kilometer ten westen van het centrum van Londen. In passagiersaantallen is dit de drukste luchthaven van Europa. Vanuit Nederland en België zijn er frequente vluchten naar Heathrow en vanaf deze luchthaven kun je naar veel bestemmingen over de hele wereld vliegen. Het vliegveld zelf bestaat uit meerdere terminals en is enigszins chaotisch. Plan voldoende tijd in voor een eventuele overstap.
Londen Heathrow heeft goede verbindingen met het centrum van de stad en met een aantal andere Londense luchthavens (vooral met Gatwick). Op de luchthaven zelf in en de directe omgeving vind je een groot aanbod van hotels.
Hoe vlieg je naar Heathrow?
Vanaf Schiphol vliegen KLM en British Airways heel veel keer per dag naar Londen Heathrow. Tussen Brussel Airport en Heathrow kun je zowel met Brussels Airlines als British Airways vliegen. Vergelijk alle vluchten met Skyscanner. Een ticket naar Heathrow is vaak duurder dan een vlucht naar een andere Londense luchthaven. Prijsvechters als Ryanair en Easyjet vind je hier niet (hiervoor moet je naar Gatwick, Stansted, Luton of Southend Airport).
Als Londen je eindbestemming is, kun je dus ook naar een ander vliegveld of zelfs per trein of bus naar de Britse hoofdstad reizen. In ons artikel over goedkoop reizen naar Londen hebben we alle opties voor je op een rijtje gezet.
Verder vliegen vanaf Heathrow
Vanaf Heathrow kun je naar veel bestemmingen over de hele wereld vliegen. Diverse maatschappijen die niet naar Schiphol vliegen, vliegen wél naar Heathrow, bijvoorbeeld Air New Zealand en Qantas. Dankzij de stevige concurrentie op bepaalde routes kom je soms mooie ticketprijzen tegen. Goedkope vluchten vanaf Heathrow vind je met Skyscanner of met Kayak Explore. Check de Wikipedia-pagina van Heathrow voor een overzicht van alle maatschappijen en bestemmingen.
Soms kun je veel geld besparen door vanuit Nederland of België naar Londen te reizen en in Heathrow op een vlucht naar je eindbestemming te stappen. In ons artikel over vliegen via Londen vertellen we hier meer over.
Overstappen op Heathrow
Heb je al je vluchten op één ticket geboekt, dan is je aansluiting gegarandeerd. Mis je je aansluitende vlucht door vertraging van je vlucht naar Londen, dan boekt de luchtvaartmaatschappij je zonder extra kosten op een latere vlucht.
Als je twee losse tickets hebt geboekt en een overstap in Heathrow maakt, dan moet je je bagage van de band halen en opnieuw inchecken. Plan in dat geval voldoende overstaptijd in. Mis je de aansluiting? Dan heb je kans dat je een nieuw ticket moet kopen.
Naar het centrum van Londen
Is Londen je eindbestemming? Dan zijn er verschillende manieren om in het centrum te komen. Op de luchthaven kun je onder meer op de snelle (maar prijzige) Heathrow Express-trein naar Paddington Station stappen of de goedkope (maar langzamere) metro nemen. Verder kun je gebruik maken van de Heathrow Connect-trein naar Paddington Station of een bus naar Victoria Coach Station. Op onze pagina over openbaar vervoer van Heathrow naar Londen hebben we alle opties op een rijtje gezet.
Naar andere Londense luchthavens
Reis je door naar een andere Londense luchthaven? Er rijden direct bussen van Heathrow naar Gatwick Airport, alsmede naar Stansted en Luton. Voor een transfer naar Southend en City Airport reis je via het centrum van de stad. Trek altijd voldoende tijd uit voor een transfer tussen verschillende vliegvelden. Bekijk ons overzicht van alle reismogelijkheden tussen Londense luchthavens.
Overnachten
Bij een vroeg vertrek of een late aankomst kun je op Heathrow Airport overnachten: comfortabel in een hotel of lekker goedkoop (en oncomfortabel) op een bankje in de terminal. Check onze pagina over faciliteiten en hotels bij Heathrow Airport voor meer informatie.
Faciliteiten Heathrow Airport
Heathrow Airport biedt genoeg faciliteiten om je een tijdje zoet te houden. Je vindt enorm veel winkels, restaurants en cafetaria op de luchthaven. Aan de landside van zowel Terminal 2, 4 als 5 vind je een 24-uur koffiebar. Ga ervan uit dat aan de airside alles dicht gaat na de laatste vlucht. Douches zijn alleen beschikbaar tegen betaling.
Lounges
Tegen betaling kun je als niet-businessclass-passagier gebruik maken van diverse lounges. Daarnaast is een flink aantal lounges toegankelijk voor Priority Pass-houders. In iedere lounge heb je beschikking over gratis hapjes, drankjes, kranten en tijdschriften. Je kunt maximaal drie uur in de lounge verblijven en alle lounges sluiten ’s nachts.
De Aspire Lounges zijn tegen betaling toegankelijk. Voor de lounge in Terminal 3 betaal je vanaf £ 35 per persoon, voor de Aspire lounge in Terminal 5 vanaf £ 40. Douches zijn beschikbaar tegen extra kosten. Beide lounges zijn toegankelijk met een Priority Pass.
De No. 1 Lounge in Terminal 3 kost vanaf £ 34 per persoon. Deze prijs is inclusief gebruik van de douches. Deze lounge biedt tegen extra betaling ook massages en slaapcabines. De No. 1 Lounge is toegankelijk met een Priority Pass.
Internet
De wifi op Heathrow is gratis. Kies “Heathrow WiFi” en volg de instructies op je scherm. Ook vind je in alle terminals gratis te gebruiken internetcomputers.
Bagagedepot
Er zijn geen bagagekluizen op Heathrow. Wel vind je aan de landside (Arrivals) van elke terminal een bagagedepot van Excess Baggage Company. Prijs: £ 12,50 voor 3 tot 24 uur. De bagagedepots zijn geopend van 5.00 uur/5.30 uur tot 23.00 uur.
Foto: Tony Hisgett / CC BY 2.0 / aangepast
Delen:
Er zijn heel wat manieren om naar Londen te reizen. Hieronder leggen we uit hoe je vanuit Nederland of België goedkoop in de Britse hoofdstad komt; met het vliegtuig, de trein,
Vanaf Heathrow Airport heb je een ruime keuze uit snelle (meestal dure) en goedkope (maar langzame) verbindingen met het centrum van Londen. Je kunt per trein, metro, bus en taxi
Zoals je mag verwachten van de drukste luchthaven van Europa, is er een groot aanbod van hotels bij Heathrow Airport. De meeste hotels zijn met de terminals verbonden door middel