Brussel Airport Zaventem

Brussel(s) Airport, ook bekend als Brussel Nationaal of Luchthaven Zaventem, is het belangrijkste vliegveld van België. De luchthaven is eenvoudig bereikbaar met zowel het openbaar vervoer als met de auto, óók vanuit Nederland. Kom je van ver en vertrekt je vlucht vroeg in de ochtend? Overweeg dan om in de buurt van Brussel-Zaventem te overnachten.

Waar kan ik heen vliegen vanaf Brussel?

Vanaf Brussel Airport (BRU) vlieg je naar een groot aantal bestemmingen binnen en buiten Europa. Veel grote luchtvaartmaatschappijen vind je hier terug, al is het aanbod op Schiphol en Parijs-Charles de Gaulle groter.

Zaventem vormt de thuisbasis van zowel Brussels Airlines als TUI fly (voormalig Jetairfly). Naast de voor de hand liggende bestemmingen biedt Brussels Airlines een hoop interessante vluchten naar allerlei Afrikaanse steden. TUI fly verzorgt vluchten naar populaire vakantiebestemmingen binnen en buiten Europa.

Ook Ryanair is actief op Zaventem. Een groter aanbod low-budgetvluchten vind je echter op Charleroi Airport, dat vijftig kilometer ten zuiden van de Belgische hoofdstad ligt. Vliegveld Charleroi wordt soms aangeduid als Brussels South Charleroi Airport: laat je dus niet in verwarring brengen!

De Engelstalige Wikipedia-pagina van Brussel Airport en Flightconnections bieden een helder overzicht van alle non-stop bestemmingen waar je heen kunt vliegen.

Hoe vind ik goedkope vliegtickets?

Met Skyscanner vind je eenvoudig voordelige vluchten naar de door jou gewenste bestemming. Je kunt ook vluchten over de hele maand of het hele jaar zoeken. Weet je nog niet precies waar je naar toe wilt? Zoek dan vluchten van “Brussel Airport” naar “overal”. Ook Kayak en Google Flights zijn goede sites om vluchten mee te zoeken. Al deze websites hebben een functie waarmee je de goedkoopste ticketprijzen op een wereldkaart kunt zien.

Reis je naar een bestemming in West-Europa? Overweeg dan om in plaats van het vliegtuig, de trein of bus te nemen. Je hebt minder last van die irritante veiligheidscontroles en je wordt ook nog eens midden in het centrum afgezet. Check de reistijden en tarieven van de Thalys en Flixbus.

Hoe reis ik met het ov naar Brussel Airport?

Brussel Airport is goed bereikbaar met de trein. Het station in de kelder van de luchthaven is verbonden met de belangrijkste treinstations van Brussel, maar ook met andere Belgische plaatsen, waaronder Gent en Leuven. Ook vanuit Nederland is er een direct treinverbinding met Brussel Airport. Verder rijden er vanuit Antwerpen directe bussen naar het vliegveld. Meer informatie vind je op onze pagina over openbaar vervoer naar Brussel Airport.

Taxi naar Zaventem

Je kunt er ook voor kiezen om met een taxi van je huisadres naar Brussel Airport te reizen. Als je met meerdere personen bent en niet al te ver van Zaventem woont, is dit (zelfs vanuit Nederland) soms redelijk betaalbaar. Met Booking.com vergelijk je taxi-aanbieders met voertuigen tot 16 passagiers. Met meer personen kun je altijd nog een bus huren.

Hoe reis ik met de auto naar Brussel Airport?

Brussel Airport ligt bij Zaventem, ten noordoosten van Brussel. Vanuit Amsterdam ben je met de auto ongeveer twee uur en een kwartier onderweg. Vanuit veel plekken in Zuid-Nederland ben je even snel of sneller op Zaventem als op Schiphol (routeplanner).

Waar kan ik parkeren?

Parkeren bij Brussel Airport doe je op het officiële parkeerterrein van het vliegveld of (vaak goedkoper) bij een parking in de buurt. Deze aanbieders brengen je met een busje naar de terminal en sommigen bieden eveneens valet-parking aan.

Verder bieden diverse hotels bij Zaventem Park, Sleep & Fly-arrangementen of enkel parkeerplekken op hun terrein aan. Een gratis parkeerplek bij het vliegveld vinden is nogal een uitdaging. Bekijk voor meer informatie onze pagina over parkeren bij Brussel Airport.

Waar kan ik een auto huren?

Het is ook mogelijk om een auto te huren op de luchthaven van Brussel. Je vergelijkt verschillende aanbieders met Rentalcars.com. One-way autoverhuur, waarbij je de auto in bijvoorbeeld je woonplaats huurt en op Brussel Airport terugbrengt (of vice versa), is mogelijk.

Waar kan ik overnachten? 

Op het luchthaventerrein vind je een aantal hotels. Omdat de trein naar het vliegveld al vroeg in de ochtend rijdt, kun je meestal ook gewoon in het centrum van Brussel overnachten. In het centrum van Brussel vind je een groter aanbod van hotels, waaronder diverse hostels.

Als je weinig te besteden hebt (maar wel een ticket of boardingpass voor de volgende dag kunt laten zien) kun je ook in de terminal slapen. Op onze pagina over accommodatie bij Brussel Airport vind je meer overnachtingstips.

Faciliteiten op de luchthaven

Brussel Nationaal heeft een groot aanbod winkels en restaurants. Enkele gelegenheden zijn 24 uur per dag geopend. Buiten de lounges (zie onder) zijn er op de luchthaven geen douches beschikbaar. Wel kun je achter de security ontspannen op comfortabele relaxzetels. Uitgebreide informatie over faciliteiten en diensten op Brussel Airport vind je op de website van de luchthaven.

Lounges

Brussels Airlines en British Airways hebben hun eigen lounges op de luchthaven. Deze zijn toegankelijk voor business en/of first class passagiers of passagiers met een hoog frequent flyer statusniveau die met deze maatschappijen (of met partnermaatschappijen) vliegen. De Diamond Lounges op Brussel Airport zijn tegen betaling toegankelijk voor alle passagiers (of gratis met Priority Pass).

Een overzicht van alle lounges op Brussel Airport (met reviews van gebruikers) vind je op Lounge Buddy. Over het algemeen mag je maximaal 3 uur in een lounge blijven en alle lounges op het vliegveld gaan ’s nachts dicht.

Brussels Airlines lounges

Brussels Airlines heeft drie lounges op de luchthaven. Deze lounges zijn eveneens toegankelijk voor gekwalificeerde Star Alliance-passagiers. Passagiers die met Brussels Airlines vliegen, maar niet in aanmerking komen voor lounge-toegang, kunnen in sommige gevallen tegen betaling van  € 29 tot 39 naar binnen.

  • The Loft in Terminal A (Schengen). Deze mooi ingerichte lounge heeft douches en een uitgebreid assortiment eten en drinken.
  • Sunrise Lounge in Terminal A/T (non-Schengen). Uitgebreid aanbod eten en drinken, geen douches.
  • The Suite in Terminal B (non-Schengen). Beperkt buffet, geen douches.

British Airways lounge

De British Airways Galleries Club Lounge op Brussel Airport is toegankelijk voor gekwalificeerde British Airways en One World-passagiers. De lounge biedt een redelijk eenvoudig aanbod aan eten, maar soms zijn er ook warme gerechten beschikbaar. Deze lounge heeft geen douches.

Diamond lounges

Tegen betaling van € 39 kun je gebruik maken van de Diamond Lounge bij Pier A (Schengen) of B (non-Schengen). Inclusief zijn hapjes, (alcoholische) dranken, wifi, kranten, magazines en comfortabele stoelen. Daarnaast beschikt de lounge bij Pier B over douches. Je betaalt de toegangsprijs aan de deur. De Diamond Lounges zijn ook gratis toegankelijk met Priority Pass.  

Tip: als je een frequente reizigers bent is het wellicht interessant om een Mastercard Black aan te vragen. Deze creditcard kost € 204 op jaarbasis, maar komt met een Priority Pass met Prestige-lidmaatschap. Hiermee kun je onbeperkt airport lounges bezoeken die bij Priority Pass zijn aangesloten (dat zijn er meer dan 1000, verspreid over de hele wereld).

Internet

Brussel Airport biedt gratis onbeperkte wifi.

Bagagekluizen

Bagagekluizen vind je op niveau 0, bij de uitgang naar het busstation. Kluisjes kosten € 10 per 24 uur en je kunt alleen met kaart betalen.

Foto: Lucash / CC BY-SA 3.0 / aangepast

Delen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *