Londen Gatwick Airport

Gatwick Airport ligt ongeveer 40 kilometer ten zuiden van het centrum van Londen. Na Heathrow is Gatwick in passagiersaantallen de drukste luchthaven van de stad. Het voordeel van Gatwick is dat zowel grote lijndienstmaatschappijen, chartermaatschappijen als budgetmaatschappijen gebruik maken van het vliegveld. Vanaf Schiphol kun je vaak goedkoop naar Gatwick vliegen en van Gatwick kun je eventueel doorvliegen naar een verdere bestemming.

Er zijn goede verbindingen tussen Londen Gatwick en het centrum van de stad, alsmede met een aantal andere Londense luchthavens (vooral met Heathrow). In de directe omgeving van het vliegveld vind je diverse overnachtingsmogelijkheden.

Hoe vlieg je naar Gatwick?

Vanuit Amsterdam kun je met Easyjet soms al voor € 60 retour naar Gatwick Airport vliegen. Ook British Airways vliegt tussen Schiphol en Gatwick. De goedkoopste verbindingen vind je eenvoudig met Skyscanner. Vanaf andere Nederlandse luchthavens en vanuit België zijn er geen vluchten naar Gatwick.

Als Londen je eindbestemming is, kun je eventueel ook naar een ander vliegveld of zelfs per trein of bus naar de Britse hoofdstad reizen. In ons artikel over goedkoop reizen naar Londen hebben we alle opties voor je op een rijtje gezet.

Verder vliegen vanaf Gatwick

Easyjet biedt tal van vluchten naar Europese bestemmingen. Diverse maatschappijen, waaronder British Airways, Norwegian en Emirates verzorgen vluchten van Gatwick naar bestemmingen buiten Europa. Daarnaast vliegen chartermaatschappijen als Thomas Cook Airlines en TUI naar vakantiebestemmingen binnen en buiten Europa.

Kijk voor een overzicht van alle bestemmingen waar je van Gatwick naar toe kunt vliegen op de Wikipedia-pagina van de luchthaven. Zoek vluchten vanaf Gatwick met Skyscanner (van “Gatwick” naar “overal”) en Kayak Explore.

Je kunt vanaf Schiphol goedkoop naar Gatwick vliegen met met een voordelige intercontinentale vlucht verder reizen. Soms loont het zelfs om voor een vlucht naar een Europese bestemming via Gatwick te vliegen. In ons artikel over vliegen via Londen vertellen we hier meer over.

Overstappen op Gatwick

Als je met British Airways naar Gatwick Airport vliegt en vanaf Gatwick met dezelfde maatschappij verder reist én wanneer alle vluchten op hetzelfde ticket staan, dan is je aansluiting gegarandeerd. Dit betekent dat, wanneer jouw vlucht naar Gatwick vertraging heeft en jij jouw aansluiting mist, je recht hebt op een stoel in de eerstvolgende vlucht (mits beschikbaar).

Vlieg je op een los ticket naar Gatwick om daar op een andere vlucht te stappen? Houd er dan rekening mee dat je je bagage in Gatwick van de band moet halen en opnieuw moet inchecken: plan voldoende overstaptijd in. Mis je de aansluiting? Dan heb je kans dat je een nieuw ticket moet kopen.

Naar het centrum van Londen

Is Londen je eindbestemming? Dan reis je eenvoudig met de trein of bus van Gatwick naar Londen-centrum. De Gatwick Express-trein is de snelste optie om in de stad te komen, maar je kunt ook een goedkopere (en iets langzamere) trein nemen. De bussen van National Express en Easybus zijn erg voordelig als je vooraf online een kaartje koopt. Bekijk alle opties door op de bovenstaande link te klikken.

Naar andere Londense luchthavens

Er rijden zeer frequente bussen tussen Londen Gatwick en Heathrow. Wel zo prettig, want British Airways verkoopt soms tickets waarbij een transfer tussen deze luchthavens vereist is. Ook zijn er directe verbindingen met Stansted en Luton. Om op Southend of Londen City Airport te komen reis je via het centrum van de stad. Check onze pagina over luchthaventransfers vanaf Gatwick Airport voor meer informatie. Zorg altijd dat je voldoende tijd inplant voor je trip naar de andere luchthaven.

Overnachten op Gatwick Airport

Wanneer je vlucht vroeg in de ochtend vertrekt, dan kun je in de buurt van Gatwick Airport overnachten. Op de luchthaven zelf en in de directe omgeving vind je verschillende hotels, al kun je er natuurlijk ook voor kiezen om in het centrum van Londen te overnachten. Slapen in de terminal is mogelijk als je een vlucht hebt die de volgende ochtend vertrekt. Je vindt meer informatie op onze pagina over hotels bij Gatwick Airport.

Faciliteiten op de luchthaven

Winkels, restaurants en cafetaria zijn er in overvloed op Gatwick. In beide terminals (air- en landside) vind je koffietentjes die dag en nacht geopend zijn. Douches (£ 10) zijn beschikbaar bij Regus Express in de South Terminal.

Lounges

Op Gatwick Airport kun je tegen betaling gebruik maken van verschillende lounges. Door van tevoren een toegangsbewijs te kopen, ben je goedkoper uit dan wanneer je een kaartje koopt aan de deur. Zorg dat je een lounge boekt in de terminal waarvandaan je vlucht vertrekt. Dit zijn de lounges waar je terechtkunt:

Hapjes en (alcoholische) dranken zijn inclusief bij alle lounges, maar bij de Clubroom-lounges zijn het menu en de drankenkaart een stuk uitgebreider. Je mag maximaal 3 uur in de lounge verblijven en alle lounges sluiten ’s nachts. Lounges op Gatwick kunnen soms erg druk zijn.

Priority Pass is geldig voor alle lounges, behalve de Clubrooms. Houders van een Priority Pass kunnen ook £ 15 besteden bij Grain Store Café & Bar in de South Terminal (airside).

Internet

Op Gatwick Airport kun je gebruik maken van 90 minuten gratis wifi. Ook vind je op verschillende plekken in de terminals gratis internetkiosken.

Bagagedepot

In beide terminals vind je aan de landside (Arrivals) bagagedepots van Excess Baggage Company. Om je bagage 3 tot 24 uur op te slaan betaal je £ 11. Het bagagedepot in de South Terminal is 24 uur per dag open. Het depot in de North Terminal is open van 5.00 uur tot 22.00 uur. Er zijn geen bagagekluizen op Gatwick Airport.

FotoMercerMJ / CC BY-SA 2.0 / aangepast

Delen:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *