Zó reis je snel en voordelig naar Londen

Er zijn heel wat manieren om naar Londen te reizen. Hieronder leggen we uit hoe je vanuit Nederland of België goedkoop in de Britse hoofdstad komt; met het vliegtuig, de trein, de boot en/of de bus. Kies je voor het vliegtuig? Dan vertellen we eveneens hoe je van de luchthaven naar het centrum van de stad komt.

Vanuit Londen kun je natuurlijk ook doorreizen naar een verdere bestemming. Meer hierover in ons artikel over vliegen via Londen.

Naar Londen vanuit Nederland

Vanuit Nederland is het vliegtuig de snelste manier om in Londen te komen. Het is zelfs mogelijk dat een vliegticket goedkoper is dan een buskaartje naar de andere kant van de Noordzee. Voor de beste tarieven moet je er uiteraard wel op tijd bij zijn met boeken. Houd er ook rekening mee dat sommige vliegvelden ver van het centrum van Londen liggen.

VervoermiddelReistijdPrijs
Vliegtuig1 uurvanaf € 25 retour*
Trein4-6 uurvanaf € 118 retour
Boot-trein combi8-11 uurvanaf € 98 retour
Bus10-11,5 uurvanaf € 38 retour
*exclusief openbaar vervoer naar het centrum van Londen

Met het vliegtuig

Londen Heathrow en Londen City Airport hebben de beste verbindingen met het centrum van de stad, maar zijn over het algemeen de duurste luchthavens om vanuit Nederland naar toe te vliegen (reken op € 100 à 150 retour vanaf Schiphol of Rotterdam). Vanuit Amsterdam vlieg je meestal goedkoper naar Gatwick, Luton, Stansted en Southend Airport (soms al vliegtickets voor € 60 retour met Easyjet).

Ryanair vliegt van Eindhoven en Weeze naar Londen Stansted Airport. Vaak is de vlucht vanuit Eindhoven de allergoedkoopste manier om van Nederland naar Londen te vliegen (vanaf ongeveer € 25 voor een retourtje). Met het faillisement zijn we helaas de verbinding tussen Groningen en Londen Southend kwijtgeraakt.

Goedkope vliegtickets naar Londen?

Je vlucht naar Londen zoek je het eenvoudigst met Skyscanner: van “Nederland” (of alleen de luchthaven van jouw keuze) naar “Londen-alle luchthavens (LON)” (of wederom alleen de luchthaven van jouw keuze).

Je kunt flexibel zoeken over de hele maand of zelfs het hele jaar. Je hebt een grotere kans om een goedkope vlucht te vinden wanneer je flexibel bent met je reisdata en wanneer je ruim van tevoren boekt.

Van de luchthaven naar het centrum

Londen City Airport heeft een snelle en goedkope tramverbinding met het centrum: je landt hier sowieso al bijna midden in de stad. Heathrow heeft zowel snelle (Heathrow Express) als goedkope (metro) connecties. Gatwick Airport komt op de derde plaats qua ov-verbindingen.

De luchthavens met veel vluchten van budgetmaatschappijen (Stansted, Luton en Southend) liggen wat verder buiten de stad. je bent al snel drie kwartier of langer onderweg, al zijn de afstanden ook weer niet onoverkomelijk. Als je op tijd boekt kun je profiteren van goedkope trein- en/of busverbindingen naar het centrum, bijvoorbeeld bij National Express.

Wij hebben voor elke luchthaven tot in detail op een rijtje gezet hoe je van en naar het centrum van Londen komt. Klik op de onderstaande links voor uitgebreide ov-informatie.

*Londen Travelcard en Oystercard zijn geldig op deze routes

Tip: Travel Card of Oystercard

Als je veel gebruik gaat maken van het openbaar vervoer in Londen is een Travelcard (onbeperkt reizen binnen bepaalde zones) of een oplaadbare Oystercard een goede investering. In een aantal gevallen zijn deze kaarten ook te gebruiken voor vervoer van en naar de luchthaven. Bestel je Travel Card of Oystercard van tevoren online bij VisitBritain.nl. Je kunt hier ook meteen de Londen Pas bestellen, waarmee je voor 1 tot 10 dag(en) onbeperkt toegang hebt tot meer dan 80 attracties en bezienswaardigheden.

Met de trein naar Londen

Na vliegen is de trein de snelste manier om van Nederland naar Londen te komen. Op station Brussel-Zuid/Midi stap je over op de Eurostar die je via de Kanaaltunnel naar St. Pancras Station in het centrum van Londen brengt. Een enkele reis/retour vanuit elke plek in Nederland kost vanaf € 59/118 bij NS International. Boek ruim van tevoren voor de beste tarieven.

De reistijd vanuit Amsterdam is tenminste 4 uur en 37 minuten. De snelste (meestal duurdere) verbindingen zijn met een combinatie van Thalys en Eurostar. Reis je een deel van het traject met de Intercity Direct en/of de Intercity Brussel, dan ben je al snel een uur langer onderweg. Voor het traject met de Eurostar moet je zowel in Brussel als in Londen altijd 30 minuten voor vertrek inchecken, door de security en de douane.

Combinatie boot en trein

Toet, toet! Natuurlijk kun je ook met de boot naar Engeland: Stena Line vaart twee keer per dag van Hoek van Holland naar Harwich en biedt combinatie boot-trein-tickets waarmee je door kunt reizen naar Liverpool Street Station in het centrum van Londen. Je kunt kiezen uit een dagovertocht en een nachtovertocht.

De dagovertocht vertrekt doordeweeks/in het weekend om 14.15 uur /13.45 uur uit Hoek van Holland (aankomst per trein in Londen rond 22.15 uur). De nachtovertocht vertrekt dagelijks om 22.00 uur (aankomst in per trein Londen rond 9.00 uur). Bekijk de dienstregeling. Met de nachtovertocht verlies je dus geen complete dag aan reizen en heb je meer tijd te besteden in Londen, al ben je hierbij wel verplicht om een hut te nemen.

Prijzen (per persoon) boot-trein-combi

  • Dagovertocht: vanaf € 49/98 enkele reis/retour.
  • Nachtovertocht (1-persoons binnenhut): vanaf € 90/180 enkele reis/retour
  • Nachtovertocht (2-persoons binnenhut): vanaf € 76/152 enkele reis/retour

Voor € 17/34 (enkele reis/retour) extra kun je vanaf elk NS station in Nederland reizen.

Met de bus naar Londen

Weet waar je aan begint: de busreis van Amsterdam naar Londen duurt zo’n 10 a 11,5 uur. Flixbus (uitgevoerd door Megabus) verzorgt dagelijks meerdere verbindingen tussen Amsterdam en Londen. Met Flixbus kun je ook ’s nachts reizen waardoor je ’s morgens vroeg (al dan niet geradbraakt) in Londen aankomt. Aankomstpunt in Londen is Victoria Coach Station; van hieruit reis je eenvoudig verder met de metro.

In Amsterdam vertrekt Flixbus vanaf Station Sloterdijk. Flixbus rijdt ook vanuit andere Nederlandse steden, waaronder Rotterdam en Eindhoven. Voor een enkele reis/retour betaal je € 25/50 bij Flixbus. Zorg dat je er op tijd bij bent met boeken.

Vanuit België naar Londen reizen

Als je vanuit België naar Londen wilt reizen, is de trein – met een reistijd van slechts 2 uur – de aantrekkelijkste optie. Je kunt ook vliegen, maar er zijn geen budgetvluchten tussen luchthavens in België en Londen. Eventueel kun je wel een voordelige vlucht nemen vanuit Eindhoven (vanaf € 25 retour). Anders is er altijd nog de goedkoopste, maar langzaamste optie: de bus.

VervoermiddelReistijdPrijs
Vliegtuig1 uurvanaf € 90 retour*
Trein2 uurvanaf € 78 retour
Bus6-8 uurvanaf € 34 retour
*exclusief openbaar vervoer naar het centrum van Londen

Met het vliegtuig

Om vluchten vanuit België te vinden kun je het beste Skyscanner gebruiken: zoek van “België” naar “Londen-alle luchthavens”. Vanuit Brussel vlieg je met Brussels Airlines en British Airways naar Heathrow vanaf € 90 retour. Voor vluchten van CityJet van vliegveld Antwerpen-Deurne naar Londen City betaal je vanaf € 125. Zie boven hoe je van de verschillende luchthavens in het centrum van Londen komt. Er zijn geen vluchten vanaf Charleroi, Oostende en Luik (maar dus wel vanaf Eindhoven).

Met de trein

Vanaf Brussel Zuid/Midi reis je met de Eurostar in slechts twee uur naar Londen St. Pancras Station, waar je op de metro kunt stappen. Voor een enkele reis/retour betaal je vanaf € 39/78 bij NMBS Europe. Je moet 30 minuten voor vertrek inchecken op de stations van Brussel en Londen.

Met een EBS-toeslag kun je voor € 6,50 van of naar Brussel reizen vanaf elk Belgisch station met een normale NMBS-trein.

Met de bus

Vanuit Brussel kun je met Flixbus (soms uitgevoerd door Megabus) naar Londen reizen. Je arriveert op Victoria Coach Station in het centrum van de stad. Je kunt met beide maatschappijen ook ’s nachts rijden, waardoor je ’s morgens vroeg in Londen aankomt. De reistijd is meestal tussen de 6 en 8 uur.

Als je er op tijd bij bent, is het mogelijk om een enkele reis/retour vanaf € 17/34 te boeken. Alle bussen vertrekken vanaf station Brussel-Noord. Er zijn eveneens busverbindingen met diverse andere Belgische steden, waaronder Antwerpen en Gent.

Foto: Adobe Stock

Delen:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Londen City Airport

Londen City Airport ligt slechts 9 kilometer ten oosten van het centrum van Londen: je landt hier vrijwel midden in de stad. Dit kleine en overzichtelijke vliegveld biedt vooral lijndienstvluchten

Lees verder »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *