Londen Luton Airport

Luton Airport ligt 44 kilometer ten noordwesten van Londen-centrum. Vanuit Nederland kun je vaak goedkoop naar Luton vliegen. Net als Stansted Airport is Luton vooral een budgetluchthaven. Ook diverse chartermaatschappijen maken gebruik van het vliegveld. Je kunt vanaf hier alleen naar bestemmingen in en nabij Europa vliegen.

De luchthaven heeft trein- en busverbindingen met het centrum: je bent tenminste drie kwartier onderweg. Ook kun je gebruik maken van transfers naar andere vliegvelden. Bij Luton Airport vind je verschillende hotels en slapen in de terminal is mogelijk.

Vliegen naar Luton Airport

Vanaf Schiphol vlieg je met Easyjet of Vueling naar Luton Airport. De ticketprijzen voor deze vluchten zijn vaak aanzienlijk goedkoper dan tickets naar Heathrow of Londen City Airport (maar vergelijkbaar met Gatwick en Stansted). Je kunt eveneens met Ryanair van Weeze naar Luton vliegen. Vanuit België zijn er geen vluchten naar deze luchthaven. Goedkope vliegtickets naar Luton vind je eenvoudig met Skyscanner.

Je hoeft natuurlijk niet naar Luton te vliegen als Londen je eindbestemming is. Wellicht zijn er goedkopere vluchten naar een andere Londense luchthaven. Je kunt eveneens per trein of bus reizen. Je vindt alle opties in ons artikel over voordelig reizen naar Londen.

Verder vliegen vanaf Luton

Op Luton Airport vind je vooral vluchten van prijsvechters EasyJet, Ryanair en Wizz Air. Chartermaatschappijen zoals TUI vliegen naar vakantiebestemmingen in Europa en Noordelijk Afrika. Uniek is dat zowel El Al, Easyjet als Wizz Air van Luton naar Tel Aviv vliegen. British Airways en KLM maken geen gebruik van Luton Airport.

Vluchten van Luton naar “overal” vind je heel gemakkelijk met Skyscanner. Of ontdek mooie ticketdeals met de kaartfunctie van Kayak Explore. Voor een overzicht van alle bestemmingen waar je vanaf Luton heen kunt vliegen, kun je terecht op Wikipedia.

Soms is het de moeite waard om van Nederland naar Luton te vliegen en vervolgens met een andere vlucht door te reizen naar je eindbestemming. Meer hierover in ons artikel over vliegen via Londense vliegvelden.

Overstappen op Luton

Heb je een vliegticket geboekt naar Luton en een ander ticket van Luton naar je eindbestemming? Dan moet je in Luton je (eventuele) bagage van de band halen en opnieuw inchecken. Zorg daarom voor voldoende overstaptijd: ook als je met dezelfde maatschappij doorvliegt. Als je de aansluitende vlucht mist door vertraging van je eerste vlucht moet je wellicht een nieuw ticket kopen.

Van Luton naar Londen-centrum

Houd rekening met een reistijd van tenminste drie kwartier als je met de trein van Luton Airport naar het centrum van Londen reist. Je kunt ook per bus reizen. Als je je kaartje van tevoren online koopt, is de bus meestal voordeliger dan de trein. Check onze pagina met uitgebreide informatie over treinen en bussen van Luton Airport naar Londen.

Naar andere Londense luchthavens

Luton Airport heeft directe busverbindingen met de luchthavens Heathrow, Gatwick en Stansted. Ook rijdt er een trein tussen Luton en Gatwick. Je kunt eveneens via het centrum van Londen naar andere vliegvelden reizen. Wanneer je verder vliegt vanaf Southend of City Airport reis je sowieso met het openbaar vervoer via het centrum. Meer informatie vind je op onze pagina over luchthaventransfers vanaf Luton Airport.

Slapen op Luton Airport

Je vindt een aantal hotels in de directe omgeving van de luchthaven en in het nabijgelegen stadje Luton. Overnachten in het centrum van Londen is ook een optie. Het is mogelijk om heel vroeg in de ochtend naar de luchthaven te reizen. Budgetreizigers die willen besparen op een nachtje accommodatie kunnen in de terminal overnachten. Bekijk alle opties op onze pagina over hotels bij Luton Airport.

Faciliteiten op de luchthaven

Op Luton Airport vind je veel winkels, cafetaria en restaurants. Aan de landside zijn Food Village, Starbucks en Costa Coffee 24 uur per dag geopend. Voorbij de security gaat alles dicht na de laatste vlucht. Er zijn geen douches op de luchthaven.

Lounge Luton Airport

Tegen betaling van van £ 24 kun je maximaal drie uur gebruik maken van de Aspire Executive Lounge. Hapjes, drankjes, kranten, tijdschriften zijn bij de prijs inbegrepen. Ook kun je een tukje doen in één van de SnoozePods. De Aspire Executive Lounge gaat al om 4.30 uur ’s morgens open. De lounge is aangesloten bij Priority Pass.

Internet

Op Luton Airport kun je gebruik maken van 4 uur gratis wifi.

Bagagedepot

Het bagagedepot van Excess Baggage Company is 24 uur per dag geopend. Per item betaal je £ 10 voor 24 uur en  £ 5 voor elke daaropvolgende 24 uur (of deel daarvan). Je vindt het bagagedepot bij Departures. Op Luton zijn geen bagagekluizen beschikbaar.

Foto: Alan Wilson / CC BY-SA 2.0 / aangepast

Delen:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *