Londen Stansted Airport

Londen Stansted Airport terminalgebouw

Stansted Airport (niet te verwarren met Southend Airport) ligt 48 kilometer ten noordoosten van de stad en is Londens lowcost-luchthaven bij uitstek. Ryanair, Easyjet en diverse chartermaatschappijen vliegen van hier naar tal van bestemmingen in en om Europa. Je kunt óók voordelig vanuit Nederland naar Stansted Airport vliegen. Soms loont het om in Stansted over te stappen op een voordelige vlucht naar je eindbestemming.

Vliegveld Stansted heeft trein- en busverbindingen met het centrum van Londen. Daarnaast rijden er directe bussen naar de meeste andere Londense luchthavens. Slapen is mogelijk in de terminal of in een hotel in de directe omgeving van het vliegveld.

Naar Londen Stansted vliegen

Stansted Airport is bereikbaar vanaf Eindhoven met Ryanair (vaak de goedkoopste optie) en vanaf Schiphol met Easyjet. Vanuit Bremen en Keulen kun je eveneens voordelig met Ryanair naar Stansted vliegen. Vanuit België zijn er geen vluchten naar deze luchthaven. Met Skyscanner kun je eenvoudig vluchten zoeken van alle Nederlandse luchthavens naar Stansted Airport.

Wanneer Londen je eindbestemming is, hoef je natuurlijk niet per se via Stansted te reizen. Je kunt ook naar een andere luchthaven vliegen of de trein of bus nemen. Ontdek alle mogelijkheden in ons artikel over voordelig reizen naar Londen.

Verder vliegen vanaf Stansted

Ryanair vliegt vanaf Stansted naar meer dan 100 bestemmingen in Europa en Marokko. Ook Easyjet en Jet2 maken gebruik van de luchthaven. Thomas Cook Airlines en TUI vliegen van Stansted naar vakantiebestemmingen in Europa, Turkije en Noord-Afrika. Er vertrekken verder geen intercontinentale vluchten vanaf Stansted.

Benieuwd waar je goedkoop heen kunt vliegen vanaf Londen Stansted? Zoek vluchten van Stansted naar “overal” met Skyscanner of ontdek mooie ticketdeals met Kayak Explore. De Wikipedia-pagina van de luchthaven biedt een handig overzicht van alle bestemmingen waar je vanaf Stansted heen kunt vliegen.

In een enkel geval is het voordelig om van Nederland naar Stansted te vliegen en daarvandaan door te reizen naar een volgende bestemming. Hierover vertellen we meer in ons artikel over vliegen via Londense luchthavens.

Overstappen op Stansted

Als je een overstap hebt op Stansted Airport betekent dit waarschijnlijk dat je twee losse tickets hebt geboekt. Dan moet je dus je bagage van de band halen en opnieuw inchecken, ook al zijn de losse tickets van dezelfde luchtvaartmaatschappij (bijvoorbeeld Ryanair). Zorg altijd voor een ruime overstaptijd. Mis je de aansluitende vlucht door vertraging van de eerste vlucht, dan moet je mogelijk een nieuw ticket kopen.

Naar het centrum van Londen

Met een reistijd van ongeveer drie kwartier is de Stansted Express-trein de snelste manier om in het centrum van Londen te komen. Ook kun je gebruik maken van de busdiensten van onder meer National Express. Door je ticket ruim van tevoren online aan te schaffen bespaar je op de ritprijs. Check onze pagina met uitgebreide informatie hoe je van Stansted naar het centrum van Londen kunt reizen.

Naar andere Londense luchthavens

Heathrow en Gatwick zijn bereikbaar met directe bustransfers, maar plan altijd voldoende overstaptijd in. Je moet uiteraard ook zelf je bagage van de band halen en opnieuw inchecken. De kans is minder groot dat je doorvliegt vanaf Luton of Southend, maar ook met deze luchthavens zijn er directe busverbindingen. Om naar Londen City Airport te komen reis je via het centrum van de stad. We vertellen je meer op onze pagina over luchthaventransfers vanaf Stansted.

Overnachten bij Stansted Airport

In de directe omgeving van het vliegveld vind je diverse hotels. Om bij sommige hotels te komen moet je een pendelbus nemen. Omdat je dag en nacht naar Stansted kunt reizen, kun je ook in het centrum van Londen overnachten. Verder is mogelijk om in de terminal van Stansted Airport te slapen. Op onze pagina over hotels bij Stansted Airport vind je meer informatie.

Faciliteiten op de luchthaven

Op Stansted Airport vind je een groot aanbod van winkels, cafetaria en restaurants. Aan de airside wordt je eerst door een enorm doolhof van winkels en eettentjes geleid voordat je bij de gate aankomt. Aan de landside is de mini-supermarkt M&S Simply Food is 24 uur per dag geopend. Aan de airside kun je dag en nacht terecht bij Starbucks en Pret A Manger. Er zijn geen douches beschikbaar op de luchthaven.

Lounges

De Escape Lounge (aan de airside) biedt onder meer gratis hapjes, (alcoholische) drankjes, kranten, tijdschriften en wifi. Er zijn geen douches. De lounge is geopend van 4.00 uur ’s morgens tot 20.30 uur in de avond en je kunt maximaal 3 uur in de lounge verblijven. Toegang kost £ 22.50 als je van tevoren een reservering maakt. De Escape Lounge is eveneens aangesloten bij Priority Pass.

Internet

Wifi is gratis voor de eerste 4 uur. Op verschillende plekken in de terminal vind je eveneens internet kiosken, maar om hiervan gebruik van te maken moet je betalen.

Bagagedepot

Stansted Airport heeft een bagagedepot van Excess Bagage dat 24 uur per dag geopend is. Je vind het bagagedepot bij International Arrivals in de Main Terminal. Er zijn geen bagagekluizen op de luchthaven.

Foto: Adobe Stock

Delen:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *