Zwarte lijst van luchtvaartmaatschappijen

Welke maatschappijen staan op de zwarte lijst? Check het hier.

De Europese zwarte lijst voor luchtvaartmaatschappijen: we hebben er allemaal weleens van gehoord. Maar wat houdt deze lijst eigenlijk in? Is het werkelijk af te raden om in deze vliegtuigen te stappen?

Om vliegpassagiers in Europa een zo hoog mogelijke veiligheid te bieden, heeft de Europese Commissie besloten om bepaalde maatschappijen uit het Europese luchtruim te weren. Dit zijn maatschappijen waarvan het vliegtuigonderhoud niet aan de eisen van de Europese Commissie voldoet. In bepaalde landen, zoals Congo en Somalië, zijn de inspecties niet streng genoeg of ontbreken die geheel, waardoor een technisch mankement eerder onopgemerkt blijft.

Er zijn ook landen waarvan maar enkele maatschappijen naar Europa mogen vliegen. Zo worden alle Indonesische vliegtuigen in Europa geweerd, behalve die van Batavia Air, Garuda Indonesia en Indonesia Air Asia. En van alle maatschappijen uit Kazachstan is alleen Air Astana in Europa welkom. Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Bekijk hier de volledige zwarte lijst van luchtvaartmaatschappijen.

Wat betekent een vermelding?

Het is goed om te beseffen dat de zwarte lijst niet is gebaseerd op het aantal crashes van een maatschappij, maar op de technische betrouwbaarheid ervan. En die betrouwbaarheid wordt juist door de inspecties bepaald. De lijst houdt dus niet rekening met menselijke fouten of externe factoren tijdens de vlucht: vermoeidheid, vliegen onder invloed, kapingen, noodweer, enzovoort.

Ook kan de Europese Unie niet alle maatschappijen constant controleren, vooral niet wanneer ze niet eens op Europa vliegen. De maatschappijen die wél naar Europa vliegen, worden steekproefsgewijs bekeken. Het is dus mogelijk dat een minder veilige maatschappij goed weg komt, terwijl deze volgens de maatstaven van de EC op de lijst hoort te staan. Ook kan een maatschappij haar nieuwste vliegtuigen inzetten voor vluchten naar Europa, terwijl hun vliegende doodskisten andere bestemmingen bedienen.

Geen garanties

De lijst van potentieel gevaarlijke luchtvaartmaatschappijen die de EU uitbrengt is niet meer dan een leidraad. Het betekent heus niet dat vliegtuigen van die maatschappijen dagelijks uit de lucht vallen. Evenmin kun je er zeker van zijn dat luchtvaartmaatschappijen zónder vermelding op de zwarte lijst volledig veilig zijn: kijk maar naar de ongevallen met Turkish Airlines op Schiphol in 2009 of met dat van Air France, toen een vliegtuig middenin de Atlantische Oceaan stortte tijdens een vlucht van Brazilië naar Frankrijk.

Wat heb ik dan aan de zwarte lijst?

Dankzij de zwarte lijst mag een aantal maatschappijen niet (meer) in Europa landen of opstijgen. Boek je een reis vanuit Nederland, België of Duitsland, dan loop je dus minder risico in een technisch onwaardig vliegtuig te stappen. Maar, zoals we hierboven al aanstipten, dit behoedt je niet per se voor ‘pech onderweg’. Het verkleint de kans erop wel, en dat vliegt een stuk prettiger.

Als jouw vlucht zowel opstijgt als landt buiten de EU, kan het zomaar zijn dat je in een blacklisted vliegtuig stapt. Ook als je de maatschappij goed kent, kan hij een vermelding op de zwarte lijst hebben. Het is dan aan jezelf om te bepalen wat wijsheid is: het risico nemen of een andere manier zoeken om je bestemming te bereiken.

Foto: Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0 / aangepast

Delen:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *