Overstappen op de luchthaven: zó doe je dat

Overstappen op de luchthaven: hoe zit het met de overstaptijd, de douane, security-checks en je bagage?

Heb je een vliegticket geboekt waarbij je moet overstappen, dan vraag je je misschien af hoe dat precies in z’n werk gaat. Hoeveel tijd heb je nodig voor een overstap naar een ander vliegtuig? Moet je door de douane en security? Gaat je bagage door naar je eindbestemming? En wat gebeurt er eigenlijk als je de aansluitende vlucht mist? In dit artikel beantwoorden we al je vragen.

Let op: dit artikel gaat over overstaps tussen vluchten die op hetzelfde ticket zijn geboekt. Wanneer je zelf een overstap creëert door twee losse tickets te boeken heb je geen garanties wanneer je je aansluitende vlucht mist!

Hoeveel tijd nodig voor een overstap?

De hoeveelheid tijd die je nodig hebt voor een overstap (ook wel een layover genoemd) verschilt per vliegveld en luchtvaartmaatschappij. Het hangt ook af van het soort verbinding dat je hebt. Maatschappijen hebben voor elke luchthaven een Minimum Connection Time (MCT) vastgesteld.

Voor een transit van internationaal naar internationaal hanteert American Airlines bijvoorbeeld 120 minuten op New York JFK, British Airways 90 minuten op Londen Heathrow en Lufthansa slechts 45 minuten in Frankfurt.

Minimum Connection Time

Wanneer je een ticket boekt wordt automatisch rekening gehouden met de MCT. Om deze reden kun je dan ook geen ticket boeken met een overstaptijd van 10 minuten. De MCT is echter geen garantie dat je je aansluiting altijd haalt. Voor een meer relaxte overstap kun je in de VS beter uitgaan van 3 uur en op de meeste Europese vliegvelden van anderhalf tot 2 uur. Op veel luchthavens kun je jezelf sowieso wel een paar uur vermaken.

Krappe overstaptijd?

Soms zit alles tegen: je eerste vlucht heeft vertraging, er staat een enorme rij bij de douane en je moet een halve marathon rennen voordat je eindelijk bij de gate bent. Op plekken waar je door de security moet en je bagage opnieuw moet inchecken kun je soms voorrang krijgen als je een krappe verbinding hebt. Spreek hiervoor een medewerker van de luchthaven aan.

Aansluitende vlucht gemist?

Als je buiten je eigen schuld je aansluiting mist, word je door de maatschappij kosteloos op de volgende vlucht gezet (als er plek is, tenminste). Het is ook mogelijk dat jij wel je vlucht haalt, maar je bagage niet (vooral Parijs Charles de Gaulle is hier berucht om). Hoewel het niet het einde van de wereld is als je je aansluitende vlucht mist, kun je erg korte overstaptijden het beste zoveel mogelijk vermijden.

Moet je door de douane?

Zolang je binnen de Schengenzone blijft hoef je vanzelfsprekend niet door de douane. Maar zodra je de EU verlaat moet je in het land waar je vertrekt (bijvoorbeeld in Nederland, of Duitsland als je daar Schengen verlaat) en in het land van aankomst door de douane. Vooral op kleinere vliegvelden binnen de Schengenzone (bijvoorbeeld Helsinki) kun je mede dankzij elektronische paspoortcontrole binnen luttele minuten aan de andere kant staan.

Transitruimte

Zolang je in de transitruimte blijft tijdens een overstap hoef je niet langs de immigratie. Dit geldt bijvoorbeeld voor Dubai, Abu Dhabi en Doha. Om deze reden heb je dan ook geen (transit)visum nodig voor een overstap in Moskou, Istanbul, Cairo of Peking. Als je je boardingpass al hebt kun je meteen door naar de gate van je aansluitende vlucht, anders kun je een instapkaart krijgen bij een transitdesk van de maatschappij waarmee je vliegt.

Reizen via de VS

Belangrijk: als je via de VS reist moet je altijd door de douane, zelfs als je doorreist naar een bestemming in een volgend land. Vergeet dus niet om van tevoren online een ESTA aan te vragen.

Door de douane tijdens je overstap?

 • Overstap in de Schengenzone naar bestemming binnen de Schengenzone (bijvoorbeeld via Madrid naar Tenerife): niet door de douane.
 • Overstap in de Schengenzone naar bestemming buiten de Schengenzone (bijvoorbeeld in Lissabon onderweg naar Rio de Janeiro): wel door de douane.
 • Overstap in een ander land dat niet je eindbestemming is (bijvoorbeeld in Dubai onderweg naar Thailand): je blijft in de transitruimte.
 • Overstap op een vliegveld in het land van je eindbestemming (bijvoorbeeld in  Jakarta onderweg naar Bali): wel door de douane.
 • Overstap in de VS (bijvoorbeeld in Atlanta onderweg naar Mexico): altijd door de douane.

Hoe zit het met de security?

Of je door de security moet tijdens je overstap hangt af van het land waar je bent en de plek waar je naartoe vliegt. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat je wél opnieuw door de beveiliging moet. In de Verenigde Staten moet je sowieso altijd door de security tijdens het overstappen van/naar een internationale vlucht.

Houd hier dus rekening mee als je een fles drank koopt in de duty-free shop op je vertrekluchthaven, ook al is deze op het vorige vliegveld verpakt in een gesealde tas. Als je tijdens je transit weer door de security moet, moet je de drank weggooien (of heel snel opdrinken).

Gaat je bagage door naar je eindbestemming?

Als je een overstap hebt, wordt je bagage in de meeste gevallen doorgestuurd naar je eindbestemming, ook als je aansluitende vlucht met een andere maatschappij is (zolang alle vluchten maar op hetzelfde ticket staan). Voor de zekerheid kun je dit altijd nog even vragen bij de check-in. De bestemming van je rugtas of koffer kun je ook terugvinden op het stukje bagagelabel dat je krijgt bij het inchecken.

Wanneer wél je bagage van de band halen?

Als je via de Verenigde Staten vliegt moet je altijd je bagage van de band halen, door de douane en opnieuw inchecken. Ook in andere landen moet je soms je bagage van de band halen, bijvoorbeeld omdat je ook hier door de douane moet of wanneer je verder vliegt met kleine regionale maatschappij die geen bagageovereenkomst heeft met de luchtvaartmaatschappij die de binnenkomende vlucht heeft uitgevoerd.

Met hetzelfde toestel doorreizen

Het komt tegenwoordig wat minder vaak voor dan vroeger, maar het is ook mogelijk dat je vliegtuig een tussenlanding maakt, waarna je met hetzelfde toestel weer doorvliegt. Soms moet je in het vliegtuig blijven. In andere gevallen mag je de transitruimte in. Je bagage blijft in het vliegtuig (neem liever wel je handbagage mee) en je hoeft niet door de douane. Om te controleren of je met hetzelfde toestel doorvliegt kun je checken of beide vluchten hetzelfde nummer hebben.

Tussenlanding in de VS

Uiteraard vormen de Verenigde Staten hier weer een uitzondering. Er zijn echter weinig vluchten die met hetzelfde toestel doorvliegen na een tussenlanding in de VS. Vluchten waarbij dit wel gebeurt zijn die van Air New Zealand van Auckland naar Londen (via Los Angeles) en van Air France en Air Tahiti Nui van Papeete naar Parijs (eveneens via Los Angeles). Vergeet bij deze vluchten dus geen ESTA aan te vragen.

Een extra lange tussenstop maken

Soms kom je ook tickets tegen met hele lange overstaps. Afhankelijk van de luchthaven waar je bent en de hoeveelheid tijd die je hebt kun je dan van het vliegveld af en even de stad in. Er zijn zelf tickets waarbij je een paar dagen moet wachten op de volgende vlucht. Zolang je aan de visumvoorwaarden voldoet kun je één of meer nachten op je overstapbestemming doorbrengen (en anders zit er niets anders op dan te overnachten op het vliegveld). Een overstap bij een internationale vlucht van meer dan 24 uur wordt ook wel een stopover genoemd.

Lijkt het je leuk om tijdens een lange overstap een nieuwe bestemming te ontdekken? Lees dan ons artikel over het boeken van een stopover.

Foto: Adobe Stock

Delen:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

104 gedachten over “Overstappen op de luchthaven: zó doe je dat”

 1. Ik heb een ticket van Amsterdam naar Bali. vanuit Bali reizen we verder op een ander ticket naar Auckland NZ.
  Moet ik dan in Bali door de douane en mijn bagage ophalen en opnieuw inchecken of kan ik dat anders doen?
  Wie kan mij adviseren?

  1. Hoi Anita, dat moet inderdaad zoals jij het schetst: door de douane om bij je koffer te kunnen en vervolgens opnieuw inchecken. Je zou je deze douane- en check-informaliteiten kunnen besparen als je alleen met handbagage reist en voor je vlucht naar Auckland online kunt inchecken…

   1. Ok, bedankt voor je reactie. Alleen met handbagage reizen voor 6 weken is wel wat krap schat ik in. Dus dat wordt toch opnieuw inchecken dan.

 2. Hallo ik reis 29 juli terug van de Malediven naar Amsterdam. Wij maken een tussenlanding in Moskou. Nu lezen wij op internet dat je geen transitvisum nodig hebt zolang je in de transzitzone blijft. Wij landen in terminal F en moeten overstappen naar terminal E. Blijven wij bij het overstappen in de transitzone of hebben wij een visum nodig?

  Kan iemand mij hiermee helpen?

  1. Hoi Jord, als je de vluchten op één ticket hebt geboekt kun je gewoon in de transitruimte blijven en heb je dus geen visum voor Rusland nodig. Je bagage gaat door naar de eindbestemming. Mogelijk krijg je de boardingpass voor je vlucht naar Schiphol al in Malé, anders kun je deze oppikken bij een transitbalie op de luchthaven in Moskou.

 3. Ik vlieg met mijn vrouw (Oekraïens) vanuit Kiev via Warschau (tussenlanding) naar Düsseldorf. Moeten we in Warschau door de douane of in Düsseldorf?

 4. SFM van Teeffelen

  Wij vliegen van Tokyo naar Beijing waar we een tussenstop hebben van 8 uur, daarna vliegen wij door naar Frankfurt onze eindbestemming.

  Wordt onze bagage automatisch door gestuurd naar de eindbestemming?

  Mogen wij Beijing in met een 72 uurs visum? en wat zijn de kosten van zo’n visum en waar te verkrijgen?

  1. Als je de vluchten op hetzelfde ticket hebt geboekt, gaat je bagage door naar Frankfurt. Dubbelcheck dit altijd bij de check-in! Voor Beijing kom je zelfs in aanmerking voor een 144 uur visum! Geen probleem dus om de luchthaven te verlaten. Het transitvisum is gratis en beschikbaar bij aankomst op de luchthaven. Let op: soms wordt je transitvisum geweigerd wanneer er stempels van Islamitische landen in je paspoort staan (https://tinyurl.com/yymkzx6m)! De uiteindelijke beslissing of je wordt toegelaten ligt altijd bij de Chinese immigratiedienst.

 5. Ik lees veel over overstappen, waarbij het altijd tussen landen gaat. Nu vlieg ik binnenkort van Washington DC naar Las Vegas via Houston. De overstaptijd in Houston is ongeveer 1,5 uur. Gaat de bagage direct door of moet die in Houston opgehaald worden en opnieuw ingecheckt voor de vlucht naar Las Vegas?

  1. Hoi Vincent, het ligt eraan hoe je je tickets geboekt hebt. Zijn alle vluchten geboekt op hetzelfde ticket (bij United wellicht?), dan gaat je bagage door naar de eindbestemming. Check het bagagelabel dat je bij de check-in krijgt. Daarop staat de eindbestemming van van je koffers.

 6. Is een overstap op Soekarno-Hatta International (Jakarta, Indonesië) van 1uur en 25min te redden? We kunnen in terminal 3 blijven aangezien we door reizen met dezelfde maatschappij Garuda Indonesia. Helpt dat nog in de overstap tijd? En wat moet er allemaal in die overstaptijd gebeuren. Hartelijk dank alvast!

  1. Ik neem aan dat je alle vluchten op hetzelfde ticket hebt geboekt. Stap je over van een internationale naar een binnenlandse vlucht? Dan moet je nog wel door de douane. Controleer bij de check-in of je bagage doorgaat naar je eindbestemming. Stap je over van een internationale naar een internationale vlucht, dan blijf je gewoon in de transitruimte. In principe moet je in beide gevallen je vlucht kunnen halen. Mocht het toch niet lukken, dan word je op de volgende beschikbare vlucht geboekt.

 7. Hey, door vertraging op Schiphol heb ik mijn overstap in Frankfurt naar Zuid-Afrika gemist. Mijn koffer is nog op het vliegveld. Ik heb net ingecheckt voor de vervangende vlucht morgen. Moet ik nog iets anders voor mijn baggage doen?

 8. Hoi!

  Ik vlieg vanuit Medellín naar Bogota en vervolgens naar Toronto met als eindbestemming Amsterdam. Alles is samen geboekt via Air Canada. Gaat mijn bagage meteen naar Nederland of moet ik het ergens oppikken? En moet ik opnieuw inchecken?

  Hoop dat iemand me kan helpen!

  Thanks.

 9. Hey ik heb een reis geboekt van Belgie naar Wit-Rusland. Ik heb een overstap in Warschau. Gaat mijn bagage rechtstreeks door en moet ik door de doaune?

  Hopelijk weet iemand iets meer.

  Groetjes

  1. Als je alle vluchten op hetzelfde ticket hebt geboekt (bij LOT?), gaat je bagage door naar Wit-Rusland. Om 100% zeker te zijn, kun je het nog even vragen bij de incheckbalie.

 10. Hoi! In september reizen we met een groep van 15 personen van Amsterdam naar Chicago. Overstappen in Dublin. Hier hebben we een tussenvluchttijd van 1u10min. Is dit haalbaar met zo’n grote groep om door de douane te gaan en toch op de aansluitende vlucht naar Chicago te zitten met z’n allen?

  1. Hoi Jolien, het is wat kort, maar de luchthaven van Dublin is klein en overzichtelijk, dus als alle vluchten op hetzelfde ticket zijn geboekt, verwacht ik geen problemen. Mocht je onverhoopt de aansluiting niet halen (bijvoorbeeld door vertraging van de vlucht naar Ierland), dan word je kosteloos op de volgende vlucht geplaatst.

 11. Hoi,

  Als je reist vanuit Venezuela naar Nederland met een overstap in Madrid.
  Ga je dan in Madrid door de douane en paspoortcontrole of in NL?
  En gaat de bagage vanzelf over of moet je bagage ophalen en opnieuw inchecken.
  En is 1,5 uur dan voldoende voor de overstap?
  Vluchten zijn allemaal op 1 ticket, geen losse vluchten.

  Groet Martijn

  1. Vlieg je met Iberia of Air Europa? Als het goed is gaat je bagage helemaal door naar Schiphol. Anderhalf uur overstaptijd in Madrid moet voldoende zijn. Mocht jijzelf of je bagage de aansluitende vlucht onverhoopt niet halen, dan word jij/je bagage of de volgende vlucht gezet.

   1. Met Air Europa. Het lijkt mij ook dat de bagage helemaal door gaat alleen is het mij nou niet duidelijk of ik in Madrid door de douane/ immigratie ga of pas in NL, want 1,5 uur lijkt mij dan wel krap met overstap

   2. Martijn, je gaat in Madrid door de immigratie. Het vliegveld van Madrid is vrij groot, maar 1,5 uur moet geen probleem zijn.

 12. In november vliegen wij vanaf Dusseldorf naar Zanzibar met Turkish Airlines.
  We hebben een overstap in Istanbul.
  De overstaptijd is 1.05 uur, is dit voldoende? (Na de overstap vliegen we met Turkish Airlines verder, vlucht op 1 ticket geboekt.)
  Gaat onze bagage vanzelf door naar de eindbestemming of moet deze in Istanbul nogmaals door de douane?

  Alvast bedankt.

  Groeten Maaike

  1. Een uur en vijf minuten is vrij kort, maar als het mogelijk is om dit ticket te boeken bij Turkish Airlines, zou het (zonder vertraging) zeker haalbaar moeten zijn. Je hoeft in Istanbul niet door de immigratie of douane. Je krijgt in Düsseldorf waarschijnlijk al meteen je instapkaart voor de vlucht naar Tanzania, zodat je bij de overstap meteen naar de gate kunt lopen. En mocht je je aansluitende vlucht missen door vertraging van de eerste vlucht, dan wordt je door Turkish Airlines op de volgende vlucht gezet. Als die pas de volgende dag is, zullen ze ook je hotel moeten betalen.

 13. Hallo Martijn,

  Mag ik vragen hoe ik zeker weet dat de verschillende vluchten ( van verschillende maatschappijen) op 1 ticket staan? Bij een tussenpersoon via het internet heb ik namelijk een aantrekkelijk ticket gevonden, maar er zitten 2 overstappen bij en er zijn ook verschillende maatschappijen bij betrokken. Ik ben zo bang dat ik een probleem krijg als er een vlucht vertraging heeft waardoor ik de aansluitende vlucht niet zou halen.

  1. Hoi Yvon, als je wilt mag je de vluchtgegevens mailen naar info@melookyoubook.nl, dan kan ik zien of je meerdere tickets moet boeken voor de vluchten. Het kan inderdaad voorkomen dat je op een vergelijkingssite vluchten tegenkomt waarbij je verschillende losse tickets moeten boeken. Bijvoorbeeld bij Skyscanner staat er dan de waarschuwing “Zelftransfer” bij. Veel budgetmaatschappijen als Ryanair verzorgen geen bagagetransfers. Na elke vlucht moet je je bagage weer van de band halen en zelf opnieuw inchecken. Ook als je bijvoorbeeld eerst met KLM naar een bestemming vliegt en dan doorreist met een budgetmaatschappij moet je je bagage van de band halen en opnieuw inchecken. Indien van toepassing moet je ook door de douane. Wanneer je de vluchten boekt merk je direct dat je twee of meer losse tickets moet boeken. Elke vlucht vergt dan een aparte betaling.

 14. Ik vlieg in november met Turkish Airlines van Amsterdam naar Dalaman met een overstap in Istanbul. Ik heb een overstaptijd van 2 uur en 35 minuten. Moet ik in Istanbul nog door de douane en hoe zit het precies met mijn bagage? Wordt het gelijk doorgestuurd naar Dalaman of moet ik het in Istanbul van de band halen en opnieuw inchecken? Groetjes

  1. Hoi Renée, in Istanbul stap je over op een binnenlandse vlucht, dus daar ga je door de douane. Je bagage gaat door naar Dalaman. Je kunt dit zien op het bagagelabel dat je krijgt bij de check-in

 15. Wij vliegen op 14 september vanuit Schiphol via een tussenstop in Frankfurt naar Orlando.
  Moeten wij dan zowel op Schiphol als in Frankfurt door de douane?

 16. Jolijn Odijk

  Ik vlieg vanaf Schiphol naar Kopenhagen dan door naar Singapore en dan naar Brisbane.
  Moet ik op Kopenhagen mijn bagage weer ophalen en opnieuw inchecken? En moet ik ook weer door de douane heen? en hoe zit het dan op Singapore? moet ik daar mn bagage ophalen en ook weer inchecken en moet ik daar ook door de douane heen? Ik heb allebei de keren een uur overstaptijd.

  1. Hoi Jolijn, dat ligt eraan of je alle vluchten op hetzelfde ticket hebt geboekt. Zo ja, dan gaat je bagage door naar Brisbane. In alle gevallen ga je in Kopenhagen door de douane (hier verlaat je de Schengenzone). Met alle vluchten op hetzelfde ticket hoef je in Singapore niet door de douane. Waarschijnlijk krijg je dan al op Schiphol een boarding pass voor alle vluchten.

 17. Hoi! Mijn vriend vliegt binnenkort van Istanbul naar Stockholm via Amsterdam. Kan ik hem tijdens zijn overstap zien in Amsterdam of is dat onmogelijk doordat hij achter de douane en alles zit? Alvast bedank!

  1. Hoi Amber, hij gaat op Schiphol door de douane. Normaal zou hij meteen doorgaan naar de gate voor zijn vlucht naar Stockholm, maar als hij genoeg overstaptijd heeft kan hij je ontmoeten op Schiphol Plaza. Vervolgens moet hij dan wel opnieuw door de security.

 18. Ik vlieg via (KLM) AMS naar Londen Heathrow en daar een overstap van 2,5 uur naar LA met Air New Zealand. Ik weet over de ESTA hoe dat werkt. Ik moet uiteraard door paspoort controle in Londen maar gaat dat een beetje snel daar en moet ik mijn ruimbagage weer opnieuw inchecken? Of wordt dat gedaan voor me? Ik heb nog nooit een overstap in Europa gedaan dus ik weet niet goed hoe het werkt.

  1. Heb je alle vluchten op hetzelfde ticket geboekt? Dan gaat je bagage in één keer door naar Los Angeles. Mogelijk worden er in Londen nog wel vragen gesteld over je bagage voor je aan boord gaat. 2,5 uur moet voldoende zijn voor je overstap op Londen Heathrow.

 19. Ik heb een ticket voor een reis van Amsterdam naar Bali met een tussenstop in Doha (Qatar Airways vlieg ik mee). Ik heb een overstap van 2 uur. Is dat prima te redden? En hoe gaat het met bagage en dergelijke? Een (doorreis)visa is niet meer nodig toch in Doha?

  1. Hi G, twee uur is prima te doen voor een overstap in Doha. Je bagage gaat gewoon door naar Denpasar. Met een Nederlands paspoort heb je inderdaad geen visum nodig voor een overstap in Qatar.

 20. Ik vlieg van Christchurch naar Guangzhou, van Guangzhou naar Helsinki en dan van Helsinki naar Amsterdam.
  Wanneer moet ik door de douane.

  De overstap tijd in Guangzhou is 4 uur en in Helsinki 2 uur? Redt ik dat dan wel? En moet ik mijn bagage opnieuw inchecken?

  1. Hoi Nikki, zo hé, dat wordt een lange trip! Je gaat door de douane in Helsinki, maar Vantaa Airport is klein en overzichtelijk met automatische kiosken, dus dat gaat meestal erg snel (2 uur is ruim voldoende). Vervolgens hoef je op Schiphol niet meer door de douane. In Guangzhou blijf je in de transitruimte: 4 uur is genoeg om de hele terminal een paar keer op een neer te lopen. Je bagage gaat in één keer door naar Amsterdam, als je tenminste alle vluchten op hetzelfde ticket hebt geboekt.

 21. Hoi,
  Ik wil graag in maart naar Auckland. Ik zie veel tickets voorbij komen van Korean Airlines. Ze bieden een vlucht aan van Schiphol naar Auckland met een overstap van 1 uur en 5 minuten in Seoul. Is dat mogelijk om de overstap te halen?

  1. Ja hoor, dat moet te doen zijn. Je krijgt op Schiphol al je boardingpass voor de vlucht van Seoul naar Auckland, dus je kunt direct door naar de gate voor je vlucht naar Nieuw-Zeeland. Je hoeft niet door de douane en je bagage gaat meteen door. Mocht je de aansluiting door vertraging van de eerste vlucht onverhoopt niet halen, dan zet Korean Airlines je op de volgende vlucht (en ze betalen ook een hotel als een overnachting vereist is).

 22. Hai, een vlucht vanaf Schiphol naar Vancouver met een overstap in Frankfurt van 1 uur 10 min, is dat haalbaar? Beide vluchten met Lufthansa op 1 ticket, moet je dan weer door de douane? En worden de koffers door vervoerd naar Canada?

   1. Hallo, ik vlieg van Marrakech naar Amsterdam (overstappen in Parijs) moet ik door douane of niet?

 23. Hallo, een vraag: bij de vlucht van Brussel – tussenstop Kopenhagen – Boston, is de overstaptijd in Kopenhagen 45 minuten, red ik hiermee mijn overstap indien er ook ruimbagage is ingecheckt?

  1. Hoi Vera, het is was kort, maar als je het ticket zo hebt kunnen boeken betekent het dat de overstap mogelijk moet zijn. Je gaat in Kopenhagen door de douane, maar dat gaat heel snel. Je koffers gaan in één keer door naar Boston. Mogelijk worden er in Kopenhagen bij de gate nog wel vragen gesteld over je reis naar de VS en je bagage. Mocht je je aansluiting onverhoopt missen, dan word je kosteloos op de volgende vlucht geplaatst.

  1. Hoi Erwin,
   Sorry voor onze late reactie. Rusland en Kazachstan maken onderdeel uit van de Eurasian Customs Union, waardoor een vlucht van Moskou naar bijvoorbeeld Almaty wordt aangemerkt als een “binnenlandse vlucht”. Dit betekent dat je een transit visum nodig hebt voor Rusland.
   Dit zegt de Russische Ambassade in Den Haag: “Please note that if a foreign citizen travels across the territory of Russia to the countries of the Customs Union (Kazakhstan, Armenia, Kyrgyzstan) he is required to apply for a transit visa, unless he’s a citizen of countries eligible for visa-free travel to Russia in accordance with bilateral agreements.” (https://netherlands.mid.ru/web/netherlands-en/transit-visa)

 24. Hoi,
  wij vliegen volgend jaar naar de VS vanaf Frankfurt naar Las Vegas met een tussenlanding in Dallas. Als ik het juist heb begrepen, moeten we dan dus de bagage in Dallas ophalen en opnieuw inchecken voor de vlucht naar Las Vegas (is dezelfde maatschappij, maar wel een ander toestel). Moeten we dan ook opnieuw betalen voor het inchecken van de koffers? Dit zat namelijk niet bij de ticketprijs inbegrepen en moeten we los betalen.

  1. Hoi Bianca, dat van de koffers van de band halen en opnieuw inchecken in juist. Als jullie bij de aanschaf van de tickets voor de ruimbagage hebben betaald, dan geldt dit voor alle vluchten op het ticket tot jullie op de eindbestemming zijn aangekomen. Dit staat op het ticket vermeld. Je kunt altijd nog even de luchtvaartmaatschappij bellen als je 100% zeker wilt zijn.

 25. Sylvia Vinke

  Hoi wij vliegen 14 nov’19 van Krabi naar Bangkok en dan weer door van Bangkok naar Nederland er zit 3 u tussen landen en vertrek..en het zijn 2 verschillende vliegmaatschappijen ..
  Kan dit en komt dit goed?
  Iemand ervaring hiermee?
  Hoop op een antwoord

  Mvg
  Sylvia

  1. Hoi Sylvia,
   Ik neem aan dat beide vluchten aankomen en vertrekken van Bangkok Suvarnabhumi Airport (BKK).
   Zijn alle vluchten wel op hetzelfde ticket geboekt of heb je twee losse reserveringen gemaakt? Als alle vluchten op hetzelfde ticket staan zit je sowieso goed, want als je dan bijvoorbeeld door vertraging van de eerste vlucht je aansluiting mist wordt je op de volgende vlucht gezet. Ook gaat je bagage dan in één keer door naar Schiphol en ga je in Krabi al door de douane (je krijgt een transit-sticker op waarmee je in Bangkok na een korte security check meteen naar de Transit-ruimte kan). Drie uur overstaptijd in Bangkok moet ruim voldoende zijn (ik heb wel eens een overstap gemaakt van minder dan 1,5 uur, al ging mijn bagage toen meteen door naar Amsterdam).
   Heb je twee losse tickets geboekt, dan moet je je bagage van de band halen in Bangkok en opnieuw inchecken. Ook ga je pas in Bangkok door de douane, waardoor je meer tijd kwijt bent. Het zou nog steeds prima moeten lukken, maar het risico zit in mogelijke vertraging van de eerste vlucht.

 26. Hallo, wij vliegen 15 nov.2019 van Amsterdam Schiphol naar San Diego VS(KL602) met een overstap in Los Angeles. Zien wij onze ruimbagage dan pas weer terug in San Diego?
  Moeten wij in Los Angeles met onze handbagage weer door de douane als wij naar de terminal lopen voor onze korte vlucht met Delta Airlines (KL7790) naar San Diego?

  Via welke site kan ik thuis al uitzoeken welke terminal dit is zodat ik alvast de route kan uitstippelen. Ik hoor het graag van u.

  Mvgrt Pieter

  1. Hoi Pieter, je moet je ruimbagage in Los Angeles (LAX) van de band halen en opnieuw inchecken (dit moet altijd in de VS). Dit wordt duidelijk aangegeven als je door de immigratie bent en je wordt hierover geïnformeerd bij de check-in op Schiphol (vraag er anders naar). Op LAX hoeven jullie voor de vlucht naar San Diego niet opnieuw door de douane, maar wel opnieuw door de security met jullie handbagage.

 27. Hallo,

  Heb een retour AMS-Kuala Lumpur geboekt bij KLM.
  Later een losse vlucht Langkawi naar Kuala Lumpur bij Malaysian Airways . De tussentijd tussen beide vluchten is 3 u. Nu is mijn vraag of de bagage in Langkawi doorgelabeld kan worden naar AMS anders wordt het bij evt vertraging erg krap.
  Ik zie verschillende reacties. Hoop dat iemand duidelijkheid geeft anders moet ik een nieuwe vlucht boeken maar die gaat veel vroeger.
  Alvast dank voor het meedenken.

  1. Hoi Marja, je kan het altijd vragen bij de check-in op Schiphol of dit mogelijk is (of anders KLM even bellen). KLM en Malaysia Airlines werken nauw samen, maar als de vluchten los van elkaar geboekt zijn moet je waarschijnlijk toch je koffers van de band halen in Kuala Lumpur. In principe moet 3 uur hiervoor voldoende tijd zijn, al kan het problemen opleveren in het geval van vertraging. Je vertrekt vanuit dezelfde terminal en je moet sowieso door de douane in Kuala Lumpur.

  1. Wat we hiermee bedoelen: stel, je boekt een vlucht van Amsterdam naar Sydney en je vind een goedkope vlucht bij Emirates waarbij je een overstap maakt (en van vliegtuig wisselt) in Dubai. Hierbij maak je dus vier verschillende vluchten, maar zijn toch alle vluchten op hetzelfde ticket (van Amsterdam naar Sydney) geboekt.
   Soms komt het voor dat een bepaalde vlucht door een andere maatschappij wordt uitgevoerd. Bijvoorbeeld Dubai naar Sydney met Qantas. Dan staat er op je ticket “operated by Qantas”. Ondanks dat je in toestellen van twee verschillende maatschappijen vliegt zijn toch alle vluchten op hetzelfde ticket geboekt.
   Boek je twee losse tickets, bijvoorbeeld van Amsterdam naar Dubai met Emirates en een ander ticket van Dubai naar Sydney, dan is je aansluiting in Dubai niet gegarandeerd. Heeft je eerste vlucht vertraging, waardoor je de tweede mist, dan moet je mogelijk een nieuw ticket kopen. Zelfs als je beide tickets (los) bij Emirates hebt gekocht.

 28. Ik vlieg vanaf Port Elizabeth via Johannesburg en Londen naar Amsterdam met British Airways. Moet ik ergens in mijn vlucht mijn bagage opnieuw inchecken? Ik heb alles op één ticket geboekt. Toen ik hier kwam moest ik namelijk in Johannesburg mijn bagage opnieuw inchecken voor de vlucht naar Port Elizabeth, vandaar mijn vraag

 29. Ik wil aanstaande zomer van Düsseldorf naar Entebbe vliegen, via Istanbul. Nu staat er op Skyscanner verschillende tickets, de één geeft aan ‘met zelfstransfer’ en de andere (dezelfde route, duur en prijs, maar één dag later) geeft geen zelftransfer aan. Wat is hierbij precies het verschil en heb ik dan dus een visum nodig?

  1. Hoi Amber, bij een zelftransfer is je aansluiting niet gegarandeerd. Je moet je bagage opnieuw inchecken (en dus door de douane in Istanbul). Als je de aansluitende vlucht mist, moet je mogelijk een nieuw ticket kopen. Zorg altijd voor een zeer ruime overstaptijd als je voor een vlucht met zelftransfer kiest. Je hebt met een zelftransfer inderdaad een visum nodig voor Turkije.

 30. Erwin Van Luttikhuizen

  Hallo,
  Wij vliegen komend April van Amsterdam naar Hanoi met overstap in Moskou. Aankomst en vertrek in Moskou is bij verschillende terminals.

  Hebben we nu wel of niet een (transit) visum nodig? Lees verschillende berichten hierover. We zullen het vliegveld niet verlaten gezien de korte overstaptijden heen en terug.

  Alvast dank voor je feedback

 31. Hallo,
  Wij vliegen volgende zomer van Brussel naar Bangkok met een tussenstop in Istanbul. De tickets werden samen aangekocht. In Istanbul hebben we maar 1uur tijd om over te stappen. Is dat haalbaar? En ook voor de bagage? Wat als we die aansluiting missen?

  1. Hoi Vicky, jullie vliegen met Turkish Airlines? Op zich moet het haalbaar zijn. Jullie krijgen in Brussel al jullie instapkaart voor de vlucht van Istanbul naar Bangkok, dus jullie kunnen meteen door naar de gate. Ook voor de bagage moet het in principe lukken. Vaak wordt er bij de check-in een label aan bevestigd dat je een korte aansluiting hebt,. Mocht je de aansluitende vlucht missen, dan worden jullie op de eerstvolgende vlucht naar Bangkok geboekt. Geen zorgen dus!

 32. Hi,

  Ik wil een vlucht van Suriname naar Colombia boeken. Hierbij zit een overstap van 18 uur op Aruba. Mag ik tijdens deze overstap Aruba verkennen of moet ik op het vliegveld blijven?

  Alvast bedankt voor uw antwoord.

  1. Hoi Daphne, ja hoor, je mag gewoon van het vliegveld af! Slim geboekt: dit is een leuke manier om even op Aruba rond te kijken. Je gaat dan natuurlijk wel door de douane. Zorg dat je alles wat je tijdens de overstap nodig hebt in je handbagage hebt zitten.

 33. Hallo,

  Ik vlieg 4 maart Amsterdam – Lissabon – Fortaleza. Nu heb ik 45 minuten overstaptijd op Lissabon. Is dit haalbaar ivm douane enz?
  Mijn bagage gaat rechtstreeks door naar Fortaleza, toch?

  Bedankt voor de reactie!

  1. Hoi Sabrina, de luchthaven van Lissabon is niet zo groot, dus dat moet wel lukken, zelfs met de douane. Mocht je de aansluiting missen door vertraging van de eerste vlucht, dan wordt je door TAP Portugal op de volgende vlucht naar Fortaleza gezet. Je bagage gaat inderdaad in één keer door.

 34. Hamels heidi

  Beste, wij vliegen met 3 in juli 2020 van Schiphol naar new York, met tussenstop in Zürich, tussentijd is 50 min. Moeten wij opnieuw door douane en of opnieuw inchecken met bagage of blijven wij in transitzone? Wij hebben onze tickets bij Swissair air geboekt via cheaptickets, dus beide vluchten via dezelfde maatschappij en in 1 keer geboekt.
  Alvast bedankt
  Grtn heidi

  1. Hoi Heidi, je gaat in Zürich door de douane (niet op Schiphol), maar meestal gaat dit erg snel en efficiënt. Je bagage gaat in één keer door. In principe moet 50 minuten lukken, anders zou je het ticket niet kunnen boeken. Als alle vluchten op hetzelfde ticket zijn geboekt hoef je je geen zorgen te maken dat je de aansluiting mist. Dan wordt de gewoon op de volgende vlucht naar NY gezet.

 35. Hoi, op 31 juli vlieg ik voor het eerst alleen van Amsterdam naar Phoenix met een overstap in Frankfurt.
  Amsterdam — Frankfurt met Lufthansa
  Frankfurt — Phoenix met United Airlines
  Tickets zijn geboekt via Cheaptickets.
  Hoe zit dit met de bagage? Moet in deze ophalen in Frankfurt en opnieuw inchecken of wordt mijn bagage gelijk naar de eindbestemming gestuurd?

  1. Hoi Aynes, als alle vluchten op hetzelfde ticket zijn geboekt gaat je bagage in één keer door naar Phoenix. Je kunt dit altijd nog even navragen bij de check-in. In Frankfurt ga je door de douane en met je boardingpass kun je meteen naar de gate voor de vlucht naar Phoenix. Mogelijk krijg je daar nog wel wat vragen over je bagage en het doel van je reis naar de VS, maar het moet allemaal wel goed komen.

 36. Hoi,
  we gaan deze zomer naar Cam Ranh Airport Vietnam , We vertrekken vanuit Amsterdam naar Guangzhou Airport. We hebben maar 1 uur en 25 minuten , Denkt U dat we genoeg tijd hebben om mijn verbingdingsvlucht te halen?

  Met vriendelijke groet
  Hung Bui

  1. Hoi Hung Bui, dat moet prima lukken zolang alle vluchten op hetzelfde ticket zijn geboekt. Jullie hoeven in Guangzhou niet door de douane, dus jullie kunnen meteen naar de gate voor de vlucht naar Vietnam. De instapkaart voor de vlucht naar Vietnam krijgen jullie als het goed is op Schiphol al.

 37. Ik vlieg volgende week van Amsterdam naar Kiev met een tussenstop in Istanbul. Ik neem aan dat ik in Instanbul in de transitzone moet blijven? En wordt mijn bagage doorgestuurd naar de eindbestemming?

  1. Hoi Michiel, waarschijnlijk ben je er inmiddels al achter, maar je blijft inderdaad in de transitzone en je bagage wordt doorgestuurd naar je eindbestemming.

 38. Cees Didden

  Wij vliegen in mei terug van Vancouver naar Amsterdam met een overstap in Calgary. De bagage zal wel doorgaan, maar moeten we daar nog door de douane ?

  1. Hoi Cees, de vlucht van Vancouver naar Calgary is een binnenlandse vlucht. Ga er dus vanuit dat je in Calgary door de douane gaat, maar dat stelt in Canada bij vertrek niet heel veel voor.

 39. Hallo,

  Ik lees dat ik met Garuda naar Bali een overstap moet gaan maken op Jakarta en van Bali naar Amsterdam ook via Jakarta. Hoe werkt het als ik op Jakarta aan kom ? Mijn Engels is niet best dus mss een rare vraag, Welke aanwijzers en bordjes moet ik volgen ?

  Groetjes Gerard

  1. Beste Gerard, helemaal geen rare vraag! Je kunt altijd bij de check-in in Amsterdam al vragen hoe het zit met je bagage en de aansluitende vlucht. In Jakarta kijk je vanaf welke gate je vlucht naar Bali (Denpasar) gaat. Het vluchtnummer staat op je boardingpass die je als het goed is op Schiphol al krijgt. Let even goed op of je bagage door gaat naar Bali of dat je die in Jakarta van de band moet halen en opnieuw moet inchecken (dat was in het verleden namelijk wel zo). Waarschijnlijk moet je in Jakarta naar de terminal voor binnenlandse vluchten (Domestic Terminal), maar dit is heel gemakkelijk met een soort treintje (neem geen taxi!). Als je bagage opnieuw moet inchecken of nog een instapkaart moet krijgen, ga je hiervoor naar de incheckbalies van Garuda. Anders kun je meteen door de security naar de gate. Het personeel op de luchthaven van Jakarta is erg behulpzaam en met een paar woordjes Engels kom je een heel eind. Laat je boardingpass of ticket zien en zeg dat je transit passenger bent.

 40. We vliegen volgende week naar Colombo.

  De reis is een boeking maar we moeten overstappen in Muscat. Hiervoor hebben we 1.20 uur.
  We reizen van Amsterdam naar Muscat met KLM.
  Van Muscat naar Colombo met Sri Lanka Airlines.
  Moeten we opnieuw inchecken?
  Gaan onze koffers automatisch door naar Colombo?
  Wat als we onze aansluiting naar Colombo missen?

  Met vriendelijke groet

 41. Jos van Steenoven

  Hallo, Wij vliegen van Dalaman via Istanbul naar Amsterdam (met een overstap van 1.30 min. hoe het aldaar gaat is ons bekend) met Turkish Airways.
  Komen op schiphol aan om 11.35.
  Vandaar hebben we een aparte vlucht geboekt (enig risico met vertraging maar te aanvaarden vanwege kostenaspecten en aansluittijden). Er gaan ook geen rechtstreekse vluchten.
  Met Tui hopen wij om 13.50 naar Paramaribo te vertrekken.
  Bagage dus niet doorgelabeld.
  Wat we ons afvragen: kunnen we in een transitgedeelte blijven of moeten we dan door de douane?
  Is hier deze regel van toepassing?
  Overstap in een ander land dat niet je eindbestemming is (bijvoorbeeld in Dubai onderweg naar Thailand): je blijft in de transitruimte.
  Alvast dank voor de reactie, groetjes, Jos

  1. Hoi Jos, jullie moeten je bagage op Schiphol opnieuw inchecken. Dus eerst van de band halen en dan naar incheckbalies. Als jullie alleen met handbagage zouden reizen en al een instapkaart zouden hebben, konden jullie wel in de transitruimte blijven. Op zich moet het wel lukken hoor!

 42. Hallo, wij gaan in juni met air france van schiphol naar havana met een overstap in parijs, moeten we dan in parijs weer door de douane en gaan de koffers automatisch door naar het andere toestel?

  1. Hoi Aafko, op Schiphol gaan jullie alleen door de security. In Parijs gaan jullie door de douane, maar ze hebben van die automatische poortjes waardoor het heel snel gaat. De koffers gaan automatisch door naar het andere toestel en die halen jullie in Cuba pas weer van de band.

 43. Hey, ik ga met mijn dochter in september naar New York. We vliegen van Brussel naar Genève en hebben daar 1u5min om de overstap te halen. Is dat doenbaar in Genève? Want zie hier dat die tijd wel kort is.

 44. Gerda Verkoeijen

  Hallo,

  In september vliegen we van St. Petersburg naar Amsterdam met een tussenstop in Riga (Letland). We hebben slechts 50 minuten om over te stappen.
  Moeten we in Riga weer door de douane ?
  Alvast bedankt voor jullie reactie.

 45. Hallo,
  In jullie vliegen wij het ’s avonds van Dusseldorf naar Manchester waar de de volgende ochtend doorvliegen naar Las Vegas. In Manchester heb ik een hotel geboekt. Moet ik nu de bagage van de band halen in Manchester of gaat deze automatisch door naar Las Vegas?
  De vlucht is als een vlucht geboekt bij supersaver.
  Dank voor jullie reactie.

 46. Hallo,

  Ik vlieg aanstaande zaterdag van Amsterdam naar Delhi, met een overstap op Polen van 45 minuten. Is dit haalbaar?

  Alvast bedankt voor de reactie.

  1. Hoi Kavita, als alle vluchten op hetzelfde ticket zijn geboekt is dit zeker haalbaar. Je gaat in Warschau door de douane en security. Mocht je de aansluitende vlucht niet halen dan wordt je door LOT op de volgende vlucht gezet.

 47. Hallo,

  Ik wil een vlucht boeken van Christchurch naar Amsterdam. Nu wordt er onder andere een overstap aangeboden van 1.5 uur in Auckland. Is dat te doen?

  alvast bedankt voor de reactie.

  1. Hoi Sandra, het is wat kort, maar het zou moeten lukken als je koffer wordt doorgecheckt naar Amsterdam en je in Christchurch je instapkaarten tot Schiphol krijgt. En je moet natuurlijk geen vertraging hebben. Je neemt in Auckland de bus naar de internationale terminal (je kunt ook lopen) en dan ga je daar door de immigratiecontrole. https://www.airnewzealand.com.au/connecting-at-auckland. Check anders even bij de luchtvaartmaatschappij wat zij erover zeggen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *