Budgetmaatschappijen voor verre bestemmingen

Met budgetmaatschappijen vlieg je niet alleen goedkoop binnen Europa, maar ook naar continenten als Azië. Ontdek hier de intercontinentale prijsvechters.

Goed nieuws: vanaf juni vliegt de nieuwe maatschappij Scoot goedkoop van Singapore naar Australië. Maar dit is niet de eerste prijsvechter die lange afstanden goedkoop aflegt.

Voor vluchten binnen Europa of Azië zijn budgetvluchten de normaalste zaak van de wereld. Wanneer we echter van het ene continent naar het andere willen vliegen, lijken low-cost vluchten niet te bestaan en moeten we ineens met een ‘dure’ maatschappij vliegen, bijvoorbeeld met KLM/Air France, Continental of Qantas.

Succesvolle en gefaalde routes

Wat maar weinigen weten, is dat er ook budgetmaatschappijen voor de lange afstand bestaan. Zo schermt Ryanair al jarenlang met ‘plannen’ om ons voor 10 euro per persoon naar New York te vliegen. De Aziatische prijsvechter Air Asia voegde de daad bij het woord en opende in 2009 de route Londen – Kuala Lumpur voor 99 pond. Helaas zijn de prijzen inmiddels verdubbeld.

Het is geen wonder dat maatschappijen voorzichtig zijn met het aanboren van low-cost routes. Meerdere initiatieven zijn jammerlijk gefaald. Zo moest Oasis Hong Kong Airlines, die Londen goedkoop met Hong Kong en Vancouver verbond, na 17 maanden al de handdoek in de ring gooien. Het Canadese Zoom Airlines, die vanuit allerlei Europese steden transatlantische budgetvluchten aanbood, hield het in hetzelfde jaar (2008) voor gezien. Beide maatschappijen klaagden over de gestegen kerosineprijzen.

Intercontinentale budgetmaatschappijen

Hieronder vind je luchtvaartmaatschappijen die momenteel het low-cost model hanteren op langere routes. Let op: dit is bij lange na geen volledig overzicht, en voor je het weet valt er weer één om.

Air Asia
De grootste budgetmaatschappij in Azië vliegt vanaf Londen Gatwick en Parijs-Orly naar Kuala Lumpur, maar de prijzen zijn niet echt concurrerend met die van de vlagdragers. Interessanter zijn de vluchten tussen Azië en Australië.

TUI Fly
Deze chartermaatschappij van TUI vliegt van Belgische luchthavens naar bestemmingen rond de Middellandse Zee, maar ook veel verder weg. Neem bijvoorbeeld de routes van Brussel naar Dominicaanse Republiek, Miami of Jamaica. Vooral wanneer er aanbiedingen zijn, kun je erg voordelig de grote plas oversteken.

JetBlue
Deze Amerikaanse maatschappij vliegt vanuit Orlando en Fort Lauderdale naar vele steden in de VS, maar heeft ook voordelige verbindingen met o.a. Bogotá, San Jose en Aruba.

Jetstar Airways
Deze prijsvechter verbindt Australië en Nieuw-Zeeland met Azië. Ook zijn er vluchten tussen Brisbane en Honolulu. Soms is een retourtje Nederland – Australië goedkoper als je een retourvlucht naar Bangkok of Singapore boekt en daarvandaan met Jetstar Airways doorvliegt.

Scoot
Vanaf 12 juni 2012  zal deze no-frills dochtermaatschappij van Singapore Airlines actief zijn. De eerste bestemmingen zijn al bekend: Gold Coast en Sydney. Even afwachten of de prijzen concurreren met die van bijvoorbeeld Tiger Airways.

Spirit Airlines
Vanuit Fort Lauderdale  vliegt Spirit Airlines goedkoop naar landen in Midden- en Zuid-Amerika. Lima is de verstgelegen bestemming.

Ken je zelf nog lowcosters voor de langere afstanden? Deel ze door onder dit artikel je reactie achter te laten.

Foto: abecbie / CC0 1.0 / aangepast

Delen:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *