De goedkoopste vliegtickets: hoeveel moeite wil je ervoor doen?

Is het echt de moeite waard om urenlang te zoeken naar het goedkoopste vliegticket?

Hoe hard je ook zoekt, er lijkt altijd een goedkopere manier te bestaan om naar je bestemming te reizen. Door een traject per trein of boot af te leggen, bijvoorbeeld. Of door via een omweg te vliegen, omdat een bepaalde luchtvaartmaatschappij op een specifiek traject wel érg goedkoop is. Maar hoe ver moet je gaan om het goedkoopste vliegticket te scoren?

Goedkoop betekent minder comfort

Over het algemeen zijn goedkopere vluchten minder comfortabel. Dit begrip mag je heel ruim zien; ik heb het niet alleen over je verblijf in de cabine. Prijsvechters zoals Ryanair vertrekken nog weleens vanaf een vliegveld met een afgetakelde lowbudgetterminal in the middle of nowhere. Zul je net zien dat er rond jouw vertrektijdstip geen openbaar vervoer naartoe is.

Ook delen ze belachelijke boetes uit aan wie niet thuis incheckt, zijn de stoelen niet berekend op de lange Nederlandse benen en duwen de stewardessen je elektrische sigaretten door de strot. Kleine ergernissen die je doen verzuchten: had ik maar twintig euro extra neergeteld voor die alternatieve vlucht.

Hoe veilig is voordelig vliegen?

Ook kan het gebeuren dat je een verrassend goedkope vlucht met een maatschappij vindt die nog weleens uit de lucht wil vallen. Bij vluchten van of naar Europa zal dat niet zo snel gebeuren dankzij strenge controles m.b.t. de zwarte lijst voor luchtvaartmaatschappijen, maar in Azië of Afrika zijn maatschappijen met een twijfelachtige reputatie actief. Informeer lokaal en/of op internet naar de veiligheid van deze maatschappijen en kies liever voor een onderneming die al jarenlang niet op incidenten is betrapt.

Overstappen kost geld

Wanneer je losse tickets aan elkaar rijgt, loop je het risico dat je tientallen uren moet wachten op je ‘aansluitende’ vlucht. Op veel vliegvelden heb je het na een uurtje wel gezien. En wat doe je dan? Wanneer je geen visum nodig hebt, dan kun je de stad verkennen. Zo krijgen transitpassagiers in Singapore een gratis city tour. Duurt je tussenstop langer dan je jetlag toelaat, dan zul je er ook een hotelkamer willen boeken.

Beschik je niet over een visum, bijvoorbeeld wanneer je in Saoedi-Arabië van vlucht wisselt, dan ben je tot slapen op het vliegveld veroordeeld. Zowel visa als hotels kunnen flink in de papieren lopen.

Tussenlandingen korten je vakantie in

Zo’n stopover kost je ook dagen van je vakantie. Dat is natuurlijk prima als je die stad graag wilt verkennen, maar minder leuk als je er niets te zoeken hebt, als de stad te ver van het vliegveld ligt of als op deze plek alles schreeuwend duur is, zoals in Tokio. Dan zou je jezelf eens af moeten vragen: is het die besparing van enkele tientjes wel waard om bijvoorbeeld pas twee dagen later op de bestemming aan te komen?

Foto: Andreas Dantz / CC BY 2.0 / aangepast

Delen:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *