Vliegen vanaf Charleroi Airport: de moeite waard?

Heeft het zin om helemaal naar Brussel-Charleroi te reizen en daarvandaan te vliegen?

Laat de naam je niet misleiden: Brussel Charleroi Airport ligt maar liefst vijftig kilometer ten zuiden van de Belgische hoofdstad. Waarom zou iemand uit Nederland de moeite nemen om naar deze luchthaven in Wallonië te reizen?

Eigenlijk vooral vanwege Ryanair. Charleroi Airport biedt namelijk Ryanair vluchten naar meer dan zestig bestemmingen in heel Europa (veel meer dan vanaf Eindhoven Airport). Soms zijn er zulke goede aanbiedingen, dat je zelfs in combinatie met een treinkaartje, nog goedkoper uit bent dan vanaf een Nederlandse luchthaven. Maar de vraag  blijft: is het deze besparing waard om helemaal naar vliegveld Charleroi te reizen?

Het Brussel Charleroi Airport-experiment

Voor Melookyoubook besloot ik de proef op de som te nemen. Voor een vlucht naar Noord-Spanje, die ik ook gewoon vanaf Schiphol had kunnen nemen, reisde ik per trein naar Charleroi Airport.

Eerlijk gezegd had ik een dag eerder al spijt van mijn beslissing. Als je vanaf Brussel Charleroi vliegt is het geen goed idee om de avond ervoor een afscheidsborrel te organiseren. Met een fikse kater hees ik mezelf om 10.45u op Amsterdam Centraal in de internationale trein naar Brussel.

Mijn vlucht vertrok pas aan het einde van de middag. Maar mijn plan was om nog even in Charleroi rond te lopen, daar wat te eten en op mijn gemak naar de luchthaven te reizen. Het liep allemaal wat anders.

Overstappen in Antwerpen

In mijn reisadvies stond dat ik in Antwerpen moest overstappen op de trein naar Charleroi. Een beetje vreemd, want beide treinen zouden via station Brussel-Zuid reizen. Toch besloot ik maar in Antwerpen over te stappen. Misschien was de overstaptijd in Brussel erg kort en zou ik het juiste perron niet op tijd vinden. Hier ging het dus mis.

Toen ik op het aangegeven vertrekperron aankwam stond een verwarde menigte naar schermen met vertrekinformatie te kijken. De trein waar ik was uitgestapt, bleek één van de weinige treinen te zijn die nog naar Brussel reden. Pas een uur later vertrok er een sneltrein naar Brussel.

Volgens de vertrekinformatie zou er niet veel later ook een trein naar Charleroi binnenkomen, maar daar durfde ik niet op te hopen. Mochten er voorbij Brussel ook nog treinproblemen zijn, dan zou ik misschien nog de directe bus naar Charleroi Airport kunnen nemen. De treinreis naar Brussel bestond vooral uit stapvoets rijden, stilstaan en een nog altijd zeurende hoofdpijn.

Brussel – Charleroi

Brussel kwam in zicht en ik had nog steeds genoeg tijd, al kon ik die lunch in Charleroi op mijn buik schrijven. Op de borden boven de perrons zag ik dat de trein naar Charleroi vlak achter mijn trein zat. Ik zou op station Brussel-Zuid snel moeten overstappen. Het lukte: ik vond het juiste perron en de trein kwam binnenrollen toen ik de trap opkwam.

De trein, eigenlijk meer boemeltje, was afgeladen met passagiers met ruige koppen. Ik stond in het gangetje bij de deur en in een kast achter mij hoorde ik voortdurend een harde knal. Aangezien niemand hiervan opkeek, vermoedde ik dat dit normaal was. De trein maakte veel stops en werd geleidelijk minder vol. Bij het zoveelste station sloeg de trein plotseling af. De dikkige conducteur, met een pet die ietwat te groot leek, liep door te trein, om reizigers – in het Frans – te informeren dat er een probleem was met de trein en dat de machinist bezig was om dit te verhelpen.

Reizigers met rolkoffers liepen onrustig heen en weer door het gangpad en probeerden de conducteur in het Engels te vragen of er een andere trein zou komen. Ik begon mij nu ook enigszins zorgen te maken en mezelf af te vragen of we misschien met een groepje mensen een taxi zouden kunnen nemen.

Na ongeveer twintig minuten kwam de trein, met horten en stoten, toch weer op gang. Binnen tien minuten stond ik op station Charleroi Sud. De bus naar vliegveld, een ritje van vijftien minuten, bleek twee keer per uur te rijden en was net weg. Maar de gate voor mijn vlucht zou pas over een uur sluiten: ik ging mijn vlucht halen!

Twee uur vertraging

Uiteindelijk duurde mijn reis naar Brussel Charleroi Airport zes uur en een kwartier. Ik had ruim twee uur vertraging gehad. Op het vliegveld had ik nog net genoeg tijd om een peperduur stokbroodje met kaas te eten, waarna ik meteen door kon lopen naar de gate. Had ik niet zo een ruime marge ingepland, dan had ik mijn vlucht waarschijnlijk gemist.

Foto: Alpha 350 / CC BY 2.0 / aangepast

Delen:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

2 gedachten over “Vliegen vanaf Charleroi Airport: de moeite waard?”

  1. Hee woutertje,

    Hoe is het daar in het warme zuiden?
    Ik zal eens kijken of dit voor mij over een paar weekjes een stukje makkelijker gaat! Met ryanair voor 145 naar fez (marokko). Kortom ik ben benieuwd!

    Laters,
    Quico

  2. De treinreis naar Charleroi vanuit Nederland kost je al gauw 45 euro. Je mag slechts 10 kg. handbagage gratis meenemen. Voor extra betaal je je blauw. Als je al die reistijd en kosten bij elkaar optelt, ben je eigenlijk net zo duur uit als je vanuit Amsterdam vertrokken zou zijn. ML Tours is een goed alternatief.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *