Stansted ↔ andere Londense luchthavens

Stansted Airport heeft directe busverbindingen met Heathrow, Gatwick, Luton en Southend. Eventueel kun je ook nog via het centrum van Londen naar andere luchthavens reizen. Wanneer je doorvliegt vanaf London City Airport reis je sowieso via het centrum van de stad. Plan altijd een zeer ruime tijdsmarge in voor een transfer tussen verschillende vliegvelden.

Stansted naar Heathrow Airport

De meest eenvoudige manier om van Londen Stansted naar Heathrow Airport te komen is met een bus van National Express. Reken op een reistijd tussen de 80 en 105 minuten naar Heathrow Terminal 2 en 3 (langer naar de andere terminals). Soms zit er overdag wel twee uur tussen opeenvolgende busritten, dus check van tevoren of er een bus is die aansluit bij jouw reisplannen. Voor een enkele reis betaal je tussen de £ 21 en £ 28. Voor de goedkoopste tarieven moet je online reserveren.

Via Londen-centrum naar Heathrow

Het is eveneens mogelijk om van Stansted via Londen-centrum naar Heathrow Airport te reizen, maar via deze route ben je wel een tijdje onderweg. Plan je trip zorgvuldig om te voorkomen dat je je aansluitende vlucht mist. Natuurlijk kan het wel leuk zijn om via deze route te reizen als je iets van een halve dag te besteden hebt en even een kijkje wilt nemen in downtown Londen.

Zo kun je met buslijn A8 van National Express van Stansted Airport naar King’s Cross reizen, waar je op de metro naar Heathrow kunt stappen (overzichtskaart metro). De bussen van National Express rijden ook van Stansted naar Liverpool Street Station, Paddington Station en Victoria Station.

Voor de laagste tarieven moet je (met uitzondering van de metro) van tevoren online een ticket boeken, anders ben je uiteindelijk duurder uit dan met de directe bus tussen de luchthavens. Hieronder hebben we een aantal mogelijke routes op een rijtje gezet.

Openbaar vervoer van Stansted Airport naar Londen-centrum:

VervoerderVan/naarReisduurPrijs
Stansted ExpressLiverpool Street Station47 minuten£ 7 – £ 17
National Express A7Victoria Station60-120 minuten£ 4,50 – £ 17
National Express A8Liverpool St., King’s Cross75 minuten£ 5 – £ 10
Airport Bus ExpressLonden-centrum60-120 minutenvanaf £ 10
TaxiLonden-centrum60-90 minutenvanaf £ 130

Reisopties van Londen-centrum naar Heathrow Airport:

VervoerderVan/naarReisduurPrijs
Heathrow ExpressPaddington Station15 minuten£ 5,50 – £ 27
TfL RailPaddington Station30 minuten£ 10,30
Metro*o.a. King’s Cross60 minuten£ 3,10 – £ 6
National Express-busVictoria Coach Station40-60 minuten£ 6,50
Nachtbus N9*o.a. Trafalgar Square50-60 minuten£ 1,50
TaxiLonden-centrum30-60 minuten£ 46 – £ 87
*Oystercard en Londen Travel Card (zone 1-6) eveneens geldig bij deze vervoerders

Stansted naar Gatwick Airport

Gatwick en Stansted Airport liggen erg ver uit elkaar (met heel Londen ertussenin). National Express verzorgt desondanks een busdienst tussen Stansted en Gatwick. De reistijd is tenminste 2 uur en 45 minuten en bijna 4 uur als je moet overstappen. Er zijn niet heel veel directe bussen op deze route, dus check of er een rit is die aansluit bij jouw reiswensen. Ook ’s nachts is er een verbinding.

Voor een enkele reis/retour betaal je vanaf £ 21 / £ 41. Een busrit met overstap in Victoria Coach Station (in het centrum van Londen) is soms aanzienlijk voordeliger. Koop je ticket van tevoren online voor de beste tarieven.

Via Londen-centrum naar Gatwick

Uiteraard kun je ook met de trein of bus van Stansted naar Londen-centrum reizen en vervolgens verder met een trein of bus van Londen naar Gatwick, maar boek je tickets ruim van tevoren voor de beste tarieven. Plan meer dan voldoende tijd in als je via deze route wilt reizen.

Je kunt bijvoorbeeld met bus A8 van National Express naar King’s Cross (St. Pancras Station) reizen en daar op de ThamesLink-trein naar Gatwick stappen. Ook kun je bus A7 van National Express naar Victoria Station nemen en daar de trein (Southern Railway) pakken. Er zijn nog tal van andere routes waar je uit kunt kiezen.

Van Stansted Airport naar Londen-centrum:

VervoerderVan/naarReisduurPrijs
Stansted ExpressLiverpool Street Station47 minuten£ 7 – £ 17
National Express A7Victoria Station60-120 minuten£ 4,50 – £ 17
National Express A8Liverpool St., King’s Cross75 minuten£ 5 – £ 10
Airport Bus ExpressLonden-centrum60-120 minutenvanaf £ 10
TaxiLonden-centrum60-90 minutenvanaf £ 130

Van Londen-centrum naar Gatwick Airport:

VervoerderVan/naarReisduurPrijs
Gatwick ExpressVictoria Station30 minuten£ 17,80 – £ 19,90
Southern RailwayVictoria Station31-45 minuten£ 12 – £ 15,70 (£ 8*)
Thameslink-treino.a. St. Pancras Station50-60 minuten£ 10,40 (£ 8*)
National Express-busVictoria Coach Station65-110 minutenvanaf £ 6
EasybusEarl’s Court65-75 minutenvanaf £ 2
TaxiLonden-centrum60-90 minutenvanaf £ 110
*Tarief wanneer je buiten de spits met een Oystercard reist. Tijdens spitsuren betaal je £ 14.

Stansted naar Luton Airport

De kans is klein dat je tussen Stansted en Luton hoeft te reizen, maar National Express verzorgt een busdienst tussen de luchthavens. De reistijd van de directe verbinding is 75 tot 90 minuten. Via Victoria Coach Station (in het centrum van Londen) ben je 4 en een half uur onderweg. De bus rijdt overdag ongeveer één keer per uur. Ook ’s nachts zijn er verbindingen. Check vertrektijden van tevoren en koop online een kaartje. Een enkele reis/retour kost vanaf £ 12,80 / £ 20,40.

Stansted naar Southend Airport

Om van Stansted naar Southend Airport te reizen, kun je gebruik maken van bus X30 van First Essex Airport Services. Deze bus rijdt overdag en ’s avonds om het uur (via Chelmsford). Reken op een reistijd van ongeveer 90 minuten. Met de bus die om 4.00 uur vanaf Stansted vertrekt, kun je om 5.25 uur op Southend Airport zijn (dienstregeling). Een enkele reis/retour kost £ 16 / £ 23.

Stansted naar Londen City Airport

Er zijn geen directe bussen van Stansted naar Londen City Airport. Reis daarom eerst van Stansted met de trein of bus naar Liverpool Street Station en stap daar over op een metro naar Bank: één halte verderop (overzichtskaart metro). In Bank kun je overstappen op de sneltram naar Londen City Airport.

Een andere optie is om naar Stratford (in Oost-Londen) te reizen en hier op een sneltram naar City Aiport te stappen. Stratford is bereikbaar vanaf Stansted met de Stansted Express-trein (met een overstap in Tottenham Hale) of met een directe bus van National Express (A9).

Andere verbindingen tussen Stansted Airport en Londen City Airport vind je met de Journey Planner van Transport of London. Ook bussen van National Express zijn hierin opgenomen.

Foto: Ardfern / CC BY-SA 3.0 / aangepast

Delen:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *