Stansted Aiport ↔ Londen-centrum

Stansted Airport ligt zo’n 50 kilometer buiten Londen, waardoor je rekening moet houden met een aanzienlijke reistijd. Je kunt per trein, bus en taxi van Stansted naar Londen reizen. Eenmaal in het centrum stap je eenvoudig over op de metro.

Met een reistijd van ruim drie kwartier is de Stansted Express-trein naar Liverpool Street Station de snelste manier om in Londen te komen. Koop je trein- of bustickets van tevoren online voor de beste tarieven.

VervoerderVan/naarReisduurPrijs
Stansted ExpressLiverpool Street Station47 minuten£ 7 – £ 17
National Express A7Victoria Station60-120 minuten£ 4,50 – £ 17
National Express A8Liverpool St., King’s Cross75 minuten£ 5 – £ 10
Airport Bus ExpressLonden-centrum60-120 minutenvanaf £ 10
TaxiLonden-centrum60-90 minutenvanaf £ 130

Stansted Express

De snelste manier om van Stansted Airport naar het centrum van Londen te reizen is met de Stansted Express. De reistijd is 47 minuten en overdag en ’s avonds rijdt er elk kwartier een trein tussen de luchthaven en Liverpool Street Station (dienstregeling). Er zijn geen nachttreinen, maar de eerste trein vanuit de stad vertrekt al om 4.10 uur. Op maandag, vrijdag en zaterdag zelfs al om 3.40 uur.Door je kaartje van tevoren online te boeken kun je soms al voor £ 7 / £14 enkele reis/retour met de Stansted Express reizen. Een standaard enkele reis/retour kost £ 16,60 / £ 28. Als je een retourtje boekt, moet je de terugreis binnen 30 dagen maken.

De oplaadbare Oystercard en de Londen Travel Card (onbeperkt reizen voor een vast bedrag) zijn niet geldig in treinen van en naar Stansted Airport. Als je binnen Londen veel gebruik gaat maken van metro’s en bussen, is het alsnog interessant om één van beide kaarten aan te schaffen.

Bus van National Express

National Express verzorgt de onderstaande busroutes van Stansted Airport naar (het centrum van) Londen:

  • A6 naar o.a. Finchley Road, Baker Street, Paddington Station, Marble Arch
  • A7 naar o.a. Southwark Tube Station, Waterloo Station, Victoria Station
  • A8 naar o.a. Liverpool Street Station, Farringdon, King’s Cross
  • A9 naar Stratford (Oost-Londen)

De snelste route naar het centrum is busroute A8 naar Liverpool Street Station (gemiddeld 60 tot 85 minuten reistijd). Naar Victoria Station of Paddington Station ben je anderhalf tot twee uur onderweg. Plan ruim voldoende tijd in voor de trip van of naar het vliegveld.

Bussen rijden 2 tot 4 keer per uur (dienstregeling). Ook ’s nachts zijn er bussen op alle routes, zij het minder frequent. Als je van tevoren online een kaartje koopt kost een enkele reis/retour naar Liverpool Street Station vanaf £ 4,50 / £ 8. Naar Victoria Station en Paddington Station betaal je vanaf £ 6 / £ 11.

National Express verzorgt ook busdienst 727 naar Cambridge (45 minuten, vanaf £ 4 enkele reis) en diverse andere plaatsen ten noorden van Londen.

Airport Bus Express

Dan is er ook nog Airport Bus Express. Dit busbedrijf verzorgt twee routes vanaf Stansted Airport: een rit via Stratford naar Liverpool Street Station en een rit van de luchthaven via Baker Street naar Victoria Station (dienstregeling).

De verbindingen zijn minder regelmatig dan die van National Express en vaak zijn de buskaartjes ook nog duurder: vanaf £ 10 voor een enkele reis. Tickets zijn niet tijdgebonden. Veel reviews op Tripadvisor over dit busbedrijf zijn erg negatief, dus krab jezelf even achter de oren of je gebruik wilt maken van hun “service”.

Taxi

Voor een taxi naar het centrum ben je al snel meer dan £ 130 kwijt. De reistijd naar het centrum is meestal meer dan een uur (de Stansted Express-trein is sneller).

Als je per se met de taxi wilt, kun je geld besparen door van tevoren een rit te boeken, bijvoorbeeld bij Booking.com. Hiermee ben je ook verzekerd van een vaste ritprijs. De chauffeur wacht je op in de aankomsthal en je kunt natuurlijk ook de rit terug naar het vliegveld op deze manier boeken.

Fotomattbuck / CC BY-SA 2.0 / aangepast

Delen:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *