Gatwick Airport naar Londen-centrum

Gatwick Airport heeft goede verbindingen met het centrum van Londen. Je kunt per trein, bus en taxi tussen Gatwick en het centrum reizen, waar je eventueel kunt overstappen op de metro. Hoewel de Gatwick Express-trein de snelste optie is, is de “gewone” trein voordeliger, vooral als je van tevoren online een kaartje koopt.

Door vooraf een kaartje te kopen reis je ook goedkoop met de bussen van National Express en Easybus. Hieronder zetten we alle opties op een rijtje.

Overzicht van alle reisopies

Wanneer je tijdens je bezoek aan Londen regelmatig gebruik gaat maken van metro’s en bussen, dan is het slim om een oplaadbare Oystercard aan te schaffen: hiermee bespaar je op de normale ritprijs. Je kunt de Oystercard ook gebruiken in de lokale trein van en naar Gatwick Airport. De London Travel Card (onbeperkt reizen voor een vast bedrag binnen bepaalde zones) is niet geldig op dit traject.

VervoerderVan/naarReisduurPrijs
Gatwick ExpressVictoria Station30 minuten£ 17,80 – £ 19,90
Southern RailwayVictoria Station31-45 minuten£ 12 – £ 15,70 (£ 8*)
Thameslink-treino.a. St. Pancras Station50-60 minuten£ 10,40 (£ 8*)
National Express-busVictoria Coach Station65-110 minutenvanaf £ 6
EasybusEarl’s Court65-75 minutenvanaf £ 2
TaxiLonden-centrum60-90 minutenvanaf £ 110
*Tarief wanneer je buiten de spits met een Oystercard reist. Tijdens spitsuren betaal je £ 14.

Gatwick Express naar Victoria Station

Met een reistijd van 30 minuten is de Gatwick Express de snelste manier om tussen het centrum van Londen en Gatwick Airport te reizen. Overdag en ’s avonds rijdt er elke 15 minuten een trein tussen de luchthaven en Victoria Station (dienstregeling).

Online kost een kaartje £ 17,80 /£ 31,60 enkele reis/retour. Op het station betaal je £ 19,90 /£ 35,50. Soms zijn er aanbiedingen als je met twee of meer personen reist.

Trein naar Victoria Station

Een goedkopere manier om naar Victoria Station te reizen is met Southern Railway. Met deze “gewone” trein ben je over het algemeen 31 tot 45 minuten onderweg (dus bijna net zo snel als met de Gatwick Express). Overdag rijden er zo’n 6 treinen per uur en ook ’s nachts is er een verbinding.

Je kunt van tevoren online een treinkaartje kopen vanaf £ 12. Een enkele reis kost £ 15,70 wanneer je je kaartje op het station koopt of tijdens de spits reist. Als je reist met een Oystercard betaal je voor een enkele reis £ 8,10 /£ 14,20 buiten/tijdens de spits (6:30 uur tot 9:30 uur en 16:00 uur tot 19:00 uur).

Trein naar St. Pancras Station

Met een trein van ThamesLink reis je in iets minder dan een uur van Gatwick Airport naar St. Pancras International Station. Je kunt eventueel ook op de stations Blackfryers, London Bridge, City Thameslink of Farringdon uitstappen. Er rijden overdag en ’s avonds zo’n drie à vier treinen per uur en ook ’s nachts kun je tussen Londen Gatwick en St. Pancras reizen.

Voor een enkele reis/retour betaal je £ 10,40 /£ 19,80 op het station. Je kunt je kaartje online bestellen en op het station uit de automaat halen. Als je met een Oystercard reist betaal je voor een enkele reis £ 8,10 /£ 14,20 buiten/tijdens de spits (6:30 uur tot 9:30 uur en 16:00 uur tot 19:00 uur). Maak dus een goede afweging voor welke betaalmethode je kiest.

Bus naar Victoria Coach Station

National Express verzorgt een busdienst tussen Gatwick Airport en Victoria Coach Station. Reken op een reistijd tussen de 65 en 110 minuten. De reistijd hangt af van de terminal waar je vandaan of naar toe reist en het moment van de dag. De bus rijdt overdag twee keer per uur en ’s avonds en ‘nachts ongeveer één keer per uur (dienstregeling). Een enkele reis/retour kost vanaf £ 6/£ 11 als je online boekt.

Easybus naar Earl’s Court

De busjes van Easybus rijden in ongeveer 65 à 75 minuten van Gatwick Airport naar Londen. De eindbestemming van Easybus (en het vertrekpunt voor de terugreis) ligt op loopafstand van metrostation Earl’s Court/West Brompton. Check de website van Easybus of er een bus is die aansluit bij jouw reisplannen. Dit is meestal de goedkoopste manier om tussen Gatwick en Londen te reizen. Koop je kaartje online vanaf £ 1 voor een enkele reis.

Met de taxi

Ga ervan uit dat je voor een taxi van Gatwick Airport naar Londen-centrum minstens £ 110 kwijt bent. De reistijd is bovendien meer dan een uur en dit kan veel langer duren als het verkeer echt vast staat. Zelfs als je met een groepje reist is het beter om de trein te nemen.

Wil je per se met de taxi reizen, dan is het slim om van tevoren een taxi te reserveren, bijvoorbeeld bij Booking.com. Hiermee profiteer je van iets lagere tarieven en ben je verzekerd van een vaste ritprijs. De chauffeur staat voor je klaar op de luchthaven en natuurlijk kun je ook de terugreis naar het vliegveld op deze manier boeken.

Foto: Adobe Stock

Delen:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *