Luton Airport ↔ Londen-centrum

Houd er rekening mee dat Luton Airport best ver buiten het centrum van Londen ligt. Met de trein (en de aansluitende pendelbus) ben je zo’n drie kwartier onderweg. Met de bus duurt de trip nóg langer, maar kun je soms wel geld besparen door je kaartje van tevoren online te boeken. Op alle aankomstpunten in Londen kun je overstappen op de metro.

VervoerderVan/naarReistijdPrijs
Thameslink (trein en bus)St. Pancras Station45-50 min.£ 12,70 – £ 15,70
National Express-buso.a. Victoria Station65-90 min.£ 6 – £ 13
Greenline-buso.a. Victoria Station60-95 min.£ 10
TaxiLonden-centrum60+ min.vanaf £ 110

Trein naar St. Pancras Station

Het treinstation van Luton Airport (Luton Airport Parkway Station) ligt niet direct aan de terminal, maar voor elke trein is er een aansluitende shuttlebus (ook ’s nachts). De busrit tussen de terminal en het treinstation duurt ongeveer 7 minuten.

Overdag en ’s avonds rijdt er tot zes keer per uur een trein van Thameslink tussen Luton Airport Parkway Station en St. Pancras Station (King’s Cross), in het centrum van Londen. Ook ’s nachts rijdt er ongeveer één keer per uur een trein. De totale reistijd naar St. Pancras, inclusief de busrit, is ongeveer 45 à 50 minuten. De trein stopt verder op de stations Farringdon, City Thameslink en Blackfriars.

Een enkele reis/retour van Luton Airport naar Londen kost £ 15,70 / £ 27,50. Met een Super Off-Peak ticket (£ 12,70 / £ 25,40 enkele reis/retour) kun je soms nog wat besparen. Kies altijd “Luton Airport” als je beginpunt/eindbestemming, anders moet je een los kaartje kopen voor de pendelbus (£ 2,10 / £ 3,40 enkele reis/retour).

De London Travel Card (onbepert reizen binnen bepaalde zones) en de oplaadbare Oystercard zijn niet geldig in treinen van en naar Luton Airport. Als je tijdens je verblijf in Londen veel gebruik gaat maken van metro’s en stadsbussen, is het overigens wel aan te raden om één van beide kaarten aan te schaffen.

National Express naar Victoria Station

National Express verzorgt een busservice (A1) tussen Luton Airport en Victoria Coach Station in het centrum van Londen. De reistijd ligt meestal tussen de 65 en 90 minuten. Overdag en ’s avonds rijdt er twee tot drie keer per uur een bus (dienstregeling). Ook ’s nachts zijn er verbindingen.

Voor een enkele reis/retour betaal je vanaf £ 6 / £ 11. Koop je ticket van tevoren online voor de beste tarieven. Buskaartjes zijn tijdgebonden, tenzij je voor een Change & Go Add-on kiest (£ 5 per rit extra).

Tussen Luton Airport en Victoria Coach Station stoppen de bussen van National Express eveneens in Finchley Road, St John’s Wood, Marylebone, Portman Square, Golders Green en Victoria Rail Station. Afhankelijk van je eindbestemming heeft het soms zin om eerder uit te stappen: check dit met de Journey Planner.

Greenline naar Victoria Station

Greenline (bus 757 en 755) rijdt overdag en ’s avonds om het half uur tussen Luton Airport en Victoria Coach Station. Ook ’s nachts rijden er bussen. De rit duurt ongeveer 60 à 95 minuten. Een enkele reis/retour kost £ 11 / £ 17. Tickets zijn niet tijdgebonden. Wel moet je een eventuele terugreis binnen 3 maanden maken.

Onderweg van Luton Airport naar Victoria Coach Station stopt Greenline onder meer in Brent Cross, Finchley Road, Baker Street en Marble Arch. Soms ben je sneller op je eindbestemming door eerder uit te stappen; check dit met de Journey Planner.

Taxi naar het centrum

Voor de prijs van een taxirit naar het centrum van Londen, kun je twee keer heen en weer vliegen naar Schiphol. Reken op iets van £ 110 tot £ 130. De reistijd ligt tussen de 60 en 70 minuten, al kan dit langer duren als het verkeer vast staat.

Je kunt ook van tevoren een taxi boeken bij Booking.com. Hiermee ben je vaak goedkoper uit en de chauffeur wacht je op in de aankomsthal.

Fotomattbuck / CC BY-SA 3.0 / aangepast

Delen:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *