Luton Airport ↔ andere Londense luchthavens

Er zijn directe verbindingen van Luton Airport naar Heathrow, Gatwick en Stansted. Uiteraard is het ook mogelijk om via het centrum van Londen naar de andere vliegvelden te reizen. Wie verder vliegt vanaf Londen Southend of City Airport moet sowieso via het centrum van Londen reizen. Hieronder zetten we alle opties voor je op een rijtje. Voor welke transfer je ook kiest: zorg altijd voor voldoende overstaptijd!

Luton naar Heathrow Airport

National Express rijdt overdag ongeveer om het uur tussen Luton Airport en Heathrow. Er zijn ook een paar bussen die heel vroeg in de ochtend/diep in de nacht van Luton naar Heathrow rijden. Reken op 45 tot 95 minuten reistijd naar Heathrow Terminal 2 en 3. Naar Heathrow Terminal 4 en 5 ben je langer onderweg. Als je bijtijds boekt, kun je al een enkele reis vinden tussen de £ 17 en £ 20.

Naar Heathrow via Londen-centrum

Je kunt ook van Luton Airport naar Heathrow reizen via het centrum van Londen. Dit is in sommige gevallen iets goedkoper, maar je bent ook meer tijd kwijt. Natuurlijk is het wel leuk om even een kijkje in downtown Londen te nemen als je iets van een halve dag te besteden hebt. Plan je trip altijd zorgvuldig! Voor de beste tarieven moet je soms van tevoren een kaartje kopen.

Vanaf Luton kun je bijvoorbeeld de Thameslink-trein naar St. Pancras Station (King’s Cross) nemen en daar overstappen op de metro (overzichtskaart) naar Heathrow Airport. Er zijn daarnaast nog veel meer routes waar je uit kunt kiezen.

Van Luton Airport naar Londen-centrum:

VervoerderVan/naarReistijdPrijs
Thameslink (trein en bus)St. Pancras Station45-50 min.£ 12,70 – £ 15,70
National Express-buso.a. Victoria Station65-90 min.£ 6 – £ 13
Greenline-buso.a. Victoria Station60-95 min.£ 10
TaxiLonden-centrum60+ min.vanaf £ 110

Van Londen-centrum naar Heathrow Airport:

VervoerderVan/naarReisduurPrijs
Heathrow ExpressPaddington Station15 minuten£ 5,50 – £ 27
TfL RailPaddington Station30 minuten£ 10,30
Metro*o.a. King’s Cross60 minuten£ 3,10 – £ 6
National Express-busVictoria Coach Station40-60 minuten£ 6,50
Nachtbus N9*o.a. Trafalgar Square50-60 minuten£ 1,50
TaxiLonden-centrum30-60 minuten£ 46 – £ 87
*Oystercard en Londen Travel Card (zone 1-6) eveneens geldig bij deze vervoerders

Luton naar Gatwick Airport

Treinen van ThamesLink rijden zeer frequent tussen Luton Airport Parkway Station en Gatwick Airport Rail Station. Ook ’s nachts zijn er verbindingen. De reistijd is ongeveer anderhalf uur. Luton Airport Parkway Station ligt niet direct aan de terminal, maar je kunt gebruik maken van een pendelbus. Deze bus sluit aan op binnenkomende en vertrekkende treinen en de rit duurt ongeveer 7 minuten.

Buiten de spits kost een kaartje £ 28,40 / £ 37,80 voor een enkele reis/retour (inclusief de shuttlebus). Tijdens de spits betaal je £ 30,30 / £ 58. Kies “Luton Airport” als vertrekpunt, anders moet je een apart kaartje kopen voor de shuttlebus. Omdat er geen speciale vroegboekkortingen zijn, kun je je kaartje ook gewoon op het treinstation kopen.

Bus van Luton Airport naar Gatwick

National Express biedt een directe busservice tussen Luton en Gatwick Airport. De directe bus rijdt niet heel erg regelmatig: ongeveer om de twee uur. Eventueel kun je ook met een overstap op Victoria Coach Station naar Gatwick reizen. De directe busrit duurt meestal iets van  twee à twee en een half uur.

Voor een kaartje betaal je £ 21 / £ 37 enkele reis/retour. Koop je ticket vooraf online voor de beste tarieven. Een busticket met een overstap is soms aanzienlijk goedkoper.

Luton naar Stansted Airport

De kans is niet zo heel groot dat je tussen Luton en Stansted Airport moet reizen, maar desalniettemin verzorgt National Express een directe busservice tussen de luchthavens. De reistijd van de directe verbinding is meestal tussen de 75 en 90 minuten. Reis je via Victoria Coach Station (in het centrum van Londen) dan ben je een dikke vier en een half uur onderweg. De bus rijdt overdag ongeveer elk uur à anderhalf uur. Ook ’s nachts rijden er een paar bussen.

Voor de beste tarieven koop je van tevoren online een kaartje. Een ticket van Luton naar Heathrow kost vanaf £ 13,80 / £ 21,40 voor een enkele reis/retour.

Luton naar andere Londense luchthavens

Er zijn geen directe bussen van Luton Airport naar de luchthavens Southend en Londen City. Neem eerst een trein of bus van Luton naar St. Pancras of Victoria Station (de snelste route is meestal met de trein via St. Pancras): op beide stations kun je overstappen op de metro (overzichtskaart).

Treinen naar Southend Airport vertrekken vanaf Liverpool Street Station. Om naar Londen City Airport te komen stap je op metrostation Bank of Canning Town op de sneltram (DLR) naar de luchthaven.

FotoPhil Sangwell / CC BY 2.0 / aangepast

Delen:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *