Gatwick ↔ andere Londense luchthavens

Londen Gatwick heeft frequente busverbindingen met Heathrow Airport. Dat mag ook wel, want soms biedt British Airways vluchten aan waarbij je landt op Gatwick en doorvliegt vanaf Heathrow (of vice versa). Naast de Gatwick-Heathrow transfer zijn er ook directe verbindingen van Gatwick naar Stansted en naar Luton Airport.

Uiteraard is het ook mogelijk om via het centrum naar deze en andere Londense luchthavens (zoals Southend en Londen City) te reizen, maar trek hier voldoende tijd voor uit. Dit kan een interessante optie zijn als je iets van een halve dag te besteden hebt en even Londen in wilt.

Gatwick naar Heathrow Airport

National Express heeft een directe en zeer regelmatige busverbinding tussen Gatwick en Heathrow Airport. De reistijd is 50 tot 95 minuten, afhankelijk van het tijdstip en de terminals waartussen je reist (dienstregeling). Ook ’s nachts rijden er bussen. Voor een enkele reis/retour betaal je vanaf £ 20/40. Boek online voor de beste tarieven.

Naar Heathrow via London-centrum

De goedkoopste manier om van Gatwick naar Heathrow te komen is door met Easybus naar Earl’s Court te reizen en daar op de metro naar Heathrow te stappen. Koop je Easybus-kaartje (vanaf £ 2) van tevoren online voor de beste tarieven. Een metrokaartje uit de automaat kost £ 6. Zorg dat je ruim voldoende overstaptijd inplant als je via deze route reist.

Je kunt ook een trein naar St. Pancrass (King’s Cross) nemen en daar op de metro naar Heathrow stappen. Uiteraard zijn er nog veel meer routes die je kunt nemen, bijvoorbeeld via Victoria Station (overzichtskaart metro). Deze trips zijn vooral leuk als je veel tijd te besteden hebt en even het centrum van Londen in wilt, want de prijsbesparing is minimaal.

Reisopties van Gatwick Airport naar Londen-centrum:

VervoerderVan/naarReisduurPrijs
Gatwick ExpressVictoria Station30 minuten£ 17,80 – £ 19,90
Southern RailwayVictoria Station31-45 minuten£ 12 – £ 15,70 (£ 8*)
Thameslink-treino.a. St. Pancras Station50-60 minuten£ 10,40 (£ 8*)
National Express-busVictoria Coach Station65-110 minutenvanaf £ 6
EasybusEarl’s Court65-75 minutenvanaf £ 2
TaxiLonden-centrum60-90 minutenvanaf £ 110
*Tarief wanneer je buiten de spits met een Oystercard reist. Tijdens spitsuren betaal je £ 14.

Openbaar vervoer van Londen-centrum naar Heathrow:

VervoerderVan/naarReisduurPrijs
Heathrow ExpressPaddington Station15 minuten£ 5,50 – £ 27
TfL RailPaddington Station30 minuten£ 10,30
Metro*o.a. King’s Cross60 minuten£ 3,10 – £ 6
National Express-busVictoria Coach Station40-60 minuten£ 6,50
Nachtbus N9*o.a. Trafalgar Square50-60 minuten£ 1,50
TaxiLonden-centrum30-60 minuten£ 46 – £ 87
*Oystercard en Londen Travel Card (zone 1-6) eveneens geldig bij deze vervoerders

Gatwick naar Stansted Airport

Stansted Airport ligt helemaal aan de andere kant van Londen. Probeer een reis van Gatwick naar deze luchthaven te vermijden. Er zijn echter wel directe bussen: National Express verzorgt dagelijks meerdere verbindingen, maar houd rekening met een flinke reistijd. Met een directe bus ben je minstens 2 uur en 45 minuten onderweg en soms meer dan 4 uur als je moet overstappen. Directe bussen op deze route rijden niet heel frequent, dus check of er eentje is die aansluit bij jouw reisplannen. Ook ’s nachts zijn er verbindingen: handig is als je met een late vlucht op Gatwick aankomt en met een vroege vlucht van Stansted vertrekt.

Een kaartje voor de directe bus kost vanaf £ 21/41 voor een enkele reis/retour. Met een overstap zijn tickets soms aanzienlijk goedkoper. Koop je kaartje van tevoren online voor de beste tarieven.

Naar Stansted via London-centrum

Vanaf Gatwick Airport kun je ook met een combinatie van treinen, bussen en/of metro’s – via het centrum van Londen – naar Stansted reizen. Zo kun je een ThamesLink-trein naar St. Pancrass (King’s Cross) nemen en daar op bus A8 van National Express stappen. Er zijn nog veel meer routes die je kunt nemen. Plan altijd voldoende reistijd in! Voor de meeste vervoerders geldt dat je voor de beste tarieven ruim van tevoren een kaartje moet kopen.

Reismogelijkheden van Gatwick Airport naar Londen-centrum:

VervoerderVan/naarReisduurPrijs
Gatwick ExpressVictoria Station30 minuten£ 17,80 – £ 19,90
Southern RailwayVictoria Station31-45 minuten£ 12 – £ 15,70 (£ 8*)
Thameslink-treino.a. St. Pancras Station50-60 minuten£ 10,40 (£ 8*)
National Express-busVictoria Coach Station65-110 minutenvanaf £ 6
EasybusEarl’s Court65-75 minutenvanaf £ 2
TaxiLonden-centrum60-90 minutenvanaf £ 110
*Tarief wanneer je buiten de spits met een Oystercard reist. Tijdens spitsuren betaal je £ 14.

Openbaar vervoer van Londen-centrum naar Stansted Airport:

VervoerderVan/naarReisduurPrijs
Stansted ExpressLiverpool Street Station47 minuten£ 7 – £ 17
National Express A7Victoria Station60-120 minuten£ 4,50 – £ 17
National Express A8Liverpool St., King’s Cross75 minuten£ 5 – £ 10
Airport Bus ExpressLonden-centrum60-120 minutenvanaf £ 10
TaxiLonden-centrum60-90 minutenvanaf £ 130

Gatwick naar Luton Airport

ThamesLink verzorgt een directe treinverbinding tussen Gatwick Airport Rail Station en Luton Airport Parkway Station. De reistijd is ongeveer anderhalf uur en er rijden meerdere treinen per uur. Zelfs ’s nachts zijn er directe treinverbindingen. Vanaf Luton Airport Parkway Station moet je trouwens nog wel een shuttlebus nemen naar de terminal. Maar deze bussen sluiten aan op de trein en de rit duurt ongeveer 10 minuten.

Een enkele reis/retour (inclusief de shuttlebus) kost £ 28,40/37,80 wanneer je buiten de spits reist. Tijdens de spits betaal je £ 30,30/58. Kies “Luton Airport” als eindpunt, anders moet je een apart kaartje kopen voor de bus. Er zijn geen speciale vroegboekkortingen, dus je kunt je treinkaartje ook gewoon op het station kopen.

Bus van Gatwick naar Luton

Overdag en ’s avonds rijdt er ongeveer om de twee uur een directe bus van National Express tussen Gatwick en Luton Airport. De rit duurt meestal iets van twee à twee en een half uur. Je kunt ook met een overstap tussen Gatwick en Luton Airport reizen. Ook ’s nachts rijden er bussen op deze route (allemaal met overstap op Victoria Coach Station).

Een kaartje kost £ 21/37 enkele reis/retour. Koop je kaartje online voor de beste tarieven. Soms is een ticket met een overstap aanzienlijk goedkoper.

Gatwick naar Southend Airport

Er zijn geen directe verbindingen tussen Gatwick en Southend Airport en de luchthavens liggen erg ver uit elkaar. Vanaf Gatwick reis je eerst met een trein van ThamesLink naar Farringdon Station, dan met een metro naar Liverpool Street Station en vervolgens met de trein naar Southend Airport. Via deze route ben je iets meer dan twee uur onderweg. ’s Nachts rijden er geen treinen naar Southend Airport.

Uiteraard kun je ook via andere Londense stations reizen. Check onze pagina met alle reisopties van Gatwick naar het centrum van Londen. De snelste route van Gatwick naar Southend Airport bepaal je eenvoudig met de Journey Planner. Kies eventueel voor de opties “fewest changes”.

Gatwick naar City Airport

Om van Gatwick naar London City Aiport te komen, reis je eerst met een trein van ThamesLink naar Londen Bridge Station. Vervolgens reis je met de metro verder naar Canning Town DLR Station. Hier stap je op de sneltram naar Londen City Airport. De totale reistijd is iets meer dan een uur. Met de Journey Planner vind je eenvoudig de snelste route. Tip: kies voor de opties “fewest changes”.

Je kunt ook naar een ander punt in het centrum van Londen reizen, daar een metro naar Bank Station pakken en vervolgens op de sneltram naar Londen City Airport stappen (overzichtskaart metro).

FotoGeof Sheppard / CC BY-SA 3.0 / aangepast

Delen:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *