Zelf een vliegticket met stopover boeken

Een goedkoop vliegticket naar een verre bestemming vereist vaak een overstap. Ik vind het altijd jammer als een vliegveldterminal het enige is wat ik van een land zie. Zo ben ik op luchthavens in Brazilië, Costa Rica, Barbados, Bahrein en Tahiti geweest zonder vrijwel iets van deze plekken mee te krijgen. Hooguit een glimp van de groene bergen rond San José en een snufje van de allesdoordringende bloemengeur van Tahiti. Helaas had ik toen geen tijd en/of geld om op deze bestemmingen te blijven.

Toch hoeft een stopover heus niet heel veel geld te kosten. Een tussenstop is een ideale mogelijkheid om een plek te bezoeken waar je anders niet zo snel zou komen. Een vliegticket met stopover boek je heel makkelijk zelf. Hoe ga je te werk en waar moet je rekening mee houden?

Gratis tussenstop maken

Verschillende maatschappijen staan gratis (of bijna gratis) stopovers toe. Je maakt je tussenstop meestal op de thuisbasis van de luchtvaartmaatschappij. Vlieg je bijvoorbeeld met Emirates naar Bangkok, dan kun je een stopover in Dubai maken. Vlieg je naar de VS of Canada, dan kun je met Icelandair stoppen in Reykjavik (IJsland).

Onderweg naar Australië, Nieuw Zeeland of Indonesië kun je jezelf trakteren op een overstap in Kuala Lumpur (Malaysia Airlines), Singapore (Singapore Airlines) of Hongkong (Cathay Pacific en Air New Zealand). Of een stopover is toegestaan kun je lezen in de ticketvoorwaarden.

Waar wil je een stopover maken?

Het is wel handig als je flexibel bent qua bestemming waar je een stopover wilt maken. Kijk welk ticket het goedkoopst is en in welke stad je dient over te stappen. Als je onderweg naar Sydney per se een bezoek wilt brengen aan Japan, dan ben je misschien stukken duurder uit dan wanneer je kiest voor een goedkoper ticket met een stopover in bijvoorbeeld Maleisië.

Hoe boek je een stopover?

Ga eerst tickets zoeken naar je eindbestemming. Laten we zeggen dat je naar Bali wilt. Blijken de goedkoopste retourtjes naar Denpasar via Taiwan te zijn? Dan kun je daar misschien een tussenstop maken. Bekijk de ticketvoorwaarden voor de mogelijkheden. Met de optie “multiple destinations” kun je vervolgens zelf een stopover boeken met bijvoorbeeld 3 dagen in Taiwan. Je kunt (voordat je boekt) ook de maatschappij bellen en informeren of je wat langer op de overstapbestemming kan blijven.

Regelmatig kom je in de zoekresultaten tickets tegen waarbij je een halve dag op een bepaalde luchthaven bent. Afhankelijk hoe ver het vliegveld van het centrum ligt en het tijdstip waarop je aankomt, kun je dan naar de stad reizen. In Singapore krijg je zelfs een gratis stadstour aangeboden als je tussenstop langer dan vijf uur duurt.

Twee losse vluchten boeken

Een andere manier om een tussenstop te maken is door twee losse tickets te boeken. Vooral binnen Europa is dit een leuke manier om een paar daagjes een onbekende stad te verkennen. Zo bracht ik eens een paar dagen door in Lissabon, onderweg van Madeira naar Schiphol. Het mooie was dat de twee losse tickets (Madeira–Lissabon met Ryanair en Lissabon–Amsterdam met TAP) meer dan € 100 goedkoper waren dan een directe vlucht van Madeira naar Amsterdam.

Heb je een visum nodig?

Verdiep je wel even in de overstapbestemming voor je het vliegticket boekt. Voor sommige landen heb je een visum nodig dat je van tevoren dient aan te vragen. Zonder visum mag je in India en Rusland niet van het vliegveld af. Dan zit er niets anders op dan in de transitruimte te blijven. Op andere plekken kun je op de luchthaven een visum kopen: bijvoorbeeld in Egypte en Turkije. In China kun je (onder bepaalde voorwaarden) in onder meer Peking, Shanghai, Guangzhou en Kunming een visumvrije stopover van maximaal 72 uur maken.

Wat kost een tussenstop?

Natuurlijk moet je ook rekening houden met de kosten van je overstapbestemming: vervoer, eten, drinken, overnachtingen, eventuele visums. Overstappen in Bangkok en Kuala Lumpur is over het algemeen voordeliger dan bijvoorbeeld een stopover in Abu Dhabi of Qatar. Het is altijd handiger om je stopover op de heenreis te maken, als je nog voldoende geld hebt. Misschien ben je op de terugreis zelfs te arm voor de bus van de luchthaven naar de stad. Dat overkwam mij in het peperdure Nieuw-Caledonië: er zat niets anders op dan een nachtje te slapen op het vliegveld.

Waar moet je verder aan denken?

Bij een stopover van een minder dan een halve dag moet je rekening houden met de reistijd tussen het vliegveld en de stad. Tokio Narita Airport ligt heel ver buiten het centrum. Heb je slechts een paar uur te besteden, dan kun je beter het naburige Narita-stad bezoeken. Denk ook na of je wel echt een overstap wilt maken. Misschien wil je eigenlijk gewoon heel graag en heel snel naar je eindbestemming. Als je maar twee weken vakantie hebt, is een stopover van drie dagen best een hoop tijd.

Foto: Unsplash

Delen:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Stopover in Dubai maken

Een stopover is een slimme manier om de Dubai te bezoeken. Voor een complete vakantie is Dubai een vrij prijzige bestemming, maar met een overstap van een paar dagen –

Lees verder »

2 gedachten over “Zelf een vliegticket met stopover boeken”

 1. Nour-Eddine El Otmani

  Geachte mevrouw,mijnheer,

  Ik zou graag vanaf Amsterdam naar Bangkok willen gaan met Emirates. (3 dec tot 31 december)
  Die heeft een overstap op Dubai (standaard), maar ik zou graag een paar dagen Kuala Lumpur of in Singapore willen verblijven en dan pas door vliegen naar Bangkok. Zou u me een mooie schema kunnen adviseren ? En wat gaat het kosten? Normale vlucht naar Bangkok 565 euro (met overstap in Dubai)
  Ik hoop van u te horen, alvast bedankt

  Groet

  Nourdin Elotmani

 2. Carola schrama

  Hoi! Ik zit er aan te denken op komende zomervakantie een maand naar Australië te gaan, helaas kan ik niet langer aangezien ik docent ben.
  Nu twijfel ik nog een beetje op welke stad ik in Australië wil vliegen, Darwin of Sydney. Wel zou ik graag een leuke overstap willen hebben opde terugweg, bijv paar dagen strand in Bali. Is dit reëel en mogelijk??

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *