Frequent flyer-miles sparen: heeft het nut?

Bijna alle grote luchtvaartmaatschappijen bieden hun klanten frequent flyer-programma’s aan. Flying Blue van KLM-Air France is hier een voorbeeld van. Wanneer je met KLM en partners vliegt spaar je punten voor “award vluchten” en allerlei andere extra’s. Hoe meer je vliegt; hoe meer je spaart. Reizigers die extreem veel vliegen komen daarnaast in aanmerking voor frequent flyer-cards met “elite-status”. Met Gold of Platinum cards krijg je bijvoorbeeld toegang tot lounges en maak je kans op upgrades.

Iedereen kan een frequent flyer-card aanvragen; gewoon op de website van de luchtvaartmaatschappij. Maar kun je met frequent flyer-miles ook echt geld besparen op je vliegtickets?

Gratis vluchten voor frequent flyers?

Voor elke vliegreis die je maakt krijg je punten, meestal gebaseerd op het aantal mijlen dat je vliegt. Wanneer je genoeg punten hebt gespaard kun je deze inwisselen voor een vliegticket. Gratis vliegen dus? Nou, niet helemaal: je moet namelijk wel gewoon alle belastingen betalen. Daarnaast is er voor deze “award tickets” altijd maar een beperkt aantal stoelen beschikbaar. Boek dus ruim van tevoren. Overigens kun je de gespaarde punten ook inwisselen voor hotelovernachtingen, huurauto’s en allerlei andere producten.

Hoe lang zijn de punten geldig?

Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen blijven de frequent flyer-miles die je hebt gespaard je leven lang geldig. Maar je moet wel eens in de zoveel tijd een vlucht maken waarmee je punten verdient. Bij KLM is dat tenminste één keer in de twintig maanden. Je kunt je punten meestal ook behouden door met een partnermaatschappij van dezelfde alliantie te vliegen.

Mag ik in de business-class-lounge?

Met een frequent flyer-card de business-class-lounge of zelfs de first-class-lounge in lopen mag alleen wanneer deze kaart een hogere status (veelal Gold of Platinum) heeft. In de lounge kun je in een relaxte omgeving, met hapje en een drankje, en vaak ook een krantje en internettoegang, wachten op je vlucht. Als elite-lid mag je ook extra bagage meenemen, kun je gebruik maken van priority check-in en kom je eerder in aanmerking voor een upgrade.

Je hoeft trouwens niet per se een frequent flyer-kaart te hebben om deze VIP-lounges binnen te mogen. In sommige gevallen kun je tegen betaling uitblazen in de business-lounge. Ook zijn er speciale lidmaatschapkaarten die je wereldwijd toegang geven tot honderden van deze lounges.

Wanneer krijg ik elite-status?

Voor elite-status moet je veel vliegen. Maak je niet genoeg vluchten in een jaar, dan raak je je “level-status” weer kwijt. Om deze reden maken veel frequent flyers tegen het einde van het jaar zogenaamde “milage-runs”. Ze boeken dan een aantal vluchten (desnoods vliegen ze met hetzelfde toestel meteen weer terug), om maar niet hun Silver, Gold of Platinum-kaart te verliezen. Bij sommige maatschappijen krijgen reizigers die tien jaar lang hun Platinum-status behouden een “Platinum-for-life-card”: het hoogst haalbare voor frequent flyers.

Wat is de beste spaar-strategie?

Allereerst moet je gewoon veel vliegen en veel mijlen maken met dezelfde luchtvaartmaatschappij of maatschappijen van dezelfde alliantie. Vlieg je toch een keer met een andere maatschappij, meld je dan toch ook aan voor hun programma. Met een vlucht van Singapore Airlines naar Australië kun je bijvoorbeeld aardig wat miles sparen. Hetzelfde geldt voor rond-de-wereld-tickets. Houd ook speciale acties in de gaten waarbij je bonus-miles krijgt bij je aanmelding voor een programma of profiteer van aanbiedingen bij het inwisselen van je frequent flyer-miles.

Best moeilijk, dat sparen

Het helpt als je ook veel reist voor je werk, vooral als je baas een stoel in business class voor je wil betalen. In de business class verdien je namelijk meer punten. Als je alleen in je vrije tijd vliegt, dan kan het sparen van voldoende mijlen best tegenvallen. Vooral het behalen van elite-status lijkt dan een onbegonnen zaak.

Budget- en chartermaatschappijen (zoals Ryanair en TUI) doen sowieso al niet mee aan frequent flyer-programma’s. Maar ook voor afgeprijsde tickets van lijndienstmaatschappijen krijg je niet altijd punten. Bij sommige maatschappijen –waaronder KLM– is het aantal gespaarde punten niet alleen afhankelijk van het aantal gevlogen mijlen en de reisklasse, maar eveneens gebaseerd op de prijs van het vliegticket.

Andere manieren om te sparen?

Je kunt ook op andere manieren frequent flyer-miles bij elkaar sprokkelen, bijvoorbeeld bij deelnemende hotelketens en autoverhuurbedrijven.

Ook kun je met verschillende creditcards frequent flyer miles sparen, bijvoorbeeld met de Amex Flying Blue Silver Card of de Amex Flying Blue Gold Card. Voor elke euro die je met de creditcard besteedt, spaar je miles. Daarnaast krijg je als nieuwe kaarthouder een welkomsbonus van 2.500-20.000 mijlen, afhankelijk van het type kaart dat je kiest en je uitgaven in de eerste paar maanden. Lees eerst goed de voorwaarden door voordat je je aanmeldt!

Wanneer je al je betalingen –dus ook boodschappen en benzine-uitgaven– via je creditcard laat lopen, dan gaat het sparen een stuk sneller. Soms hoef je op deze manier ook geen extra vlucht te maken om je award-miles te behouden. Zorg wel dat je de uitgaven die je met de creditcard doet op tijd betaalt, anders moet je over dit bedrag veel rente betalen. Let ook op eventuele transactiekosten en de kosten van de kaart zelf.

Wel of niet aanmelden?

Als je toch naar een verre bestemming vliegt, is het altijd slim om je aan te melden voor het frequent flyer-programma van de desbetreffende maatschappij of alliantie. Met de miles die je voor een lange-afstandsvlucht krijgt, kun je misschien al een korte vlucht in Europa of een upgrade bij elkaar sparen. Maar zou je ook bereid zijn om méér te betalen voor een vliegticket omdat je dan extra frequent flyer-miles kunt sparen (of juist je punten kunt behouden)?

Vlieg je alleen in je vrije tijd en altijd economy class? Verwacht dan niet te profiteren van lounge-toegang en upgrades naar de business class. Frequent flyer-cards met elite-status zijn toch echt voorbehouden aan de trouwste en best betalende vliegreizigers.

Foto: N i c o l a / CC BY 2.0 / aangepast

Delen:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

21 gedachten over “Frequent flyer-miles sparen: heeft het nut?”

  1. Ik heb ooit een “gratis” vlucht gekregen van de FlyingBlue programma van de KLM. Het was een vlucht van Amsterdam naar Toulouse, maar ik moest nog wel de belasting betalen. Dat was toen nog ongeveer 100 euro (circa 2007).
    Daarna heb ik een tijd niet KLM gevlogen, omdat ik een andere route nam waarvoor de KLM niet vloog. Toen waren mijn punten ineens niet meer geldig, en was ik ze allemaal kwijt. Daar baalde ik echt van.
    Ik kies toch vooral vluchten gebaseerd op prijs en route, niet op basis van de punten. Ik wil bijvoorbeeld liever niet via de VS als ik het kan vermijden, vanwege het gedoe met de douanen. En ook liever niet via Heathrow, omdat het daar zo druk en chaotisch is met overstappen. Ik heb een keer bijna een vlucht gemist omdat 1.5 uur in de rij stond voor de beveilingscontrole. Echt niet de moeite waard, dan geef ik liever 100 euro meer uit.

  2. Schaf een American Expres flying bleue card aan. Indien u langer dan 20 maanden niet met het skyteam vliegt (KLM Air France etc.) kunt u een kleine betaling met de kaart doen (bijv een aanschaf bij media markt) waardoor uw punten met 20 maanden worden verlend zonder te vliegen.

  3. bij Lufthansa en Brussels airlines kan je je vlucht echt gratis boeken met mijlen.
    Je moet dan eerst mijlen neertellen voor de lvucht zelf en heb je daarna de optie om de kosten ( zoals luchthaventaksen en weet ik wat) te regelen met een aantal extra mijlen.
    erg de moeite en maakt dat je cadeau vlucht écht zonder geldkosten kan.

  4. Het heeft totaal geen zin meer om aan het Flying blue programma van KLM- Air France mee te doen. Het boeken van award-miles vluchten is geheel uitgekleed. Je bent vaak net zoveel geld kwijt als gewoon een ticket boeken en je moet dan ook nog eens op onmogelijke tijden vliegen en/of overstappen. Ik heb nu 50.000 award-miles gespaard en ben niveau silver, maar als iemand ze over wil nemen, graag! Wat een volksverlakkerij…..

  5. Beste Jardin,

    Ik ben net begonnen met sparen en kan een mooi aantal wel gebruiken 🙂
    Dus mochten ze nog in jouw bezit zijn…ik zou ze graag bij willen schrijven.

    Dus mochten er anderen zijn die hun punten niet meer willen, doneer ze maar aan mij 🙂

  6. Jardin, ik weet niet of je jou miles al doorgegeven had, maar mocht je er echt vanaf willen, dan zou ik ze heel graag willen. Met die 50.000 miles erbij heb ik precies genoeg voor een reis naar Madagaskar die ik graag wil maken met mijn gezin!

  7. Hee Jardin,
    Misschien moet je de blog van Valentijn Kuperus eens lezen, wil je dan nog van je punten af dan hou ik me aanbevolen,
    Groetjes Ria

  8. Je kunt je Miles niet zomaar aan iemand geven. Wel doneren aan een goed doel.Maar je kunt ook eens kijken bij shop@klm daar hebben ze best veel en leuke dingen. Als je iemand kent die met KLM gaat vliegen(ergens dit jaar) dan kun je dmv de boekingscode je bestelling plaatsen en krijg je een voucher om het in het vliegtuig te ontvangen.
    Heb ik ook onlangs gedaan omdat onze punten eind januari verliepen.

  9. Ik heb dezelfde ervaring. Volksverlakkerij en niet anders. Ik dacht ook mijn 65000 Miles te kunnen gebruiken voor een vlucht maar uiteindelijk kon ik ze toch niet gebruiken op de tijden dat ik wilde vliegen. Of ik moest duurdere Miles kopen. Dan was ik veel meer geld kwijt dan een regulier ticket te kopen en ik was ook nog eens al mijn Miles kwijt. Dus, reken jezelf niet rijk met de Miles……

  10. Goedemorgen,

    KLM is niet flexibel met samenvoegen van award miles b.v. man en vrouw kan niet samen. Kado shop heeft waardeloze produkten die alleen in Frankrijk of (miles besteden) inonmogelijke plaatsen kunnen worden ingewisseld. Kortom anti-reklame voor KLM. Ik stop er ook mee en laat mijn punten verlopen. Na een tel met Flying Blue (onaardige dame), ben ik klaar met KLM.

  11. Ik vlieg binnenkort van Amsterdam naar Dubai (retour) met een Staralliance maatschappij. Het goedkoopste economy ticket op mijn reisdagen kostte 795 euro, een business class ticket 1487. Voor 1000 euro plus miles kan ik business vliegen – betere stoelen, beter eten, toegang tot de lounges. Dat heb ik gedaan en ik kijk er naar uit. Een pessimistisch iemand zegt dat ik 205 euro te veel heb betaald, een optimist zegt dat ik 487 heb uitgespaard op mijn business class ticket. Ik behoor tot die laatste groep. 😉 Miles sparen heeft dus zeker zin.

    Twee jaar terug overigens vloog ik voor 1,92 euro (2,5 dollar) en een bescheiden aantal miles (22.000) first class van Atlanta naar Newark. M’n ticket was volledig gratis, ik moest alleen een zogeheten ‘9/11 tax’ betalen. Nou, voor tweeënhalve dollar heb ik dat uiteraard gedaan.

  12. Ik vlieg al ruim 20 jaar gold en platinum op Sky Team. Het ene jaar zit ik onder de 70.000 mijl het andere er weer boven. Verschil Is er niet tussen de 2, alleen het aantal gespaarde award miles is meer met platinum en betere stoelkeuze in Economy op continentaal. Ik spaar dus meer dan 100.000 per jaar inclusief mijn uitgaven met Amex (hotels, restaurants, huurauto) . Meest belangrijke als je wekelijks vliegt Is de lounge toegang om te kunnen werken en vlot overal doorheen komen. Het Is geen luxe als je elke week weer aan moet sluiten in de rijen. Upgrades veel en gratis met platinum, met gold krijg je bijna geen Upgrades meer gratis.

    Ook de zaak spaart als ik vlieg, dubbel op dus.

    Miles overdragen kan niet meer, voorheen wel. Je kunt wel gewoon voor elk ander boeken. Ik vlieg zakelijk en neem zo ca 4 keer per jaar mijn vrouw bijna gratis mee (luchthavenbelasting daargelaten) . Toch 1x VS en 3x Europa per jaar. Altijd wel plek en uitstekende ondersteuning bij boeken via KLM Reserveringen. Boek je flex award dan kun je nog wijzigen of annuleren ook (45,=).

    Ik spaar ook bij Star Alliance maar minder, toch levert ook dit een retourtje Istanbul per jaar op.

    Het werkt echt maar privé moet je er niet aan willen. Voor Gold moet je al elke 2 weken een retourtje pakken of 4x Zuid Afrika op en neer. Het Is voor de goed betalende zakelijke klant, daar verdienen ze aan en die binden ze aan zich. Privé punten sparen Is ook lastig want op goedkopere tickets krijg je ook veel minder miles, meest maar 25%. En dan moet je erg veel vliegen voor dat retourtje Rome of een niveau hoger. Platinum is al 70 vluchten of 70.000 mijl, tel uit. Maar vlieg je regelmatig dan heb je na een poosje toch een leuke upgrade of ticket bij elkaar. Anders zijn ze ook gewoon maar weg en dat Is ook zonde.

    Nogmaals: het Is geen luxe. Vliegen Is al ellendig genoeg als je elke week minimaal 2 vluchten te verwerken hebt. Dit maakt het wat prettiger maar het Is geen doel.

  13. Ik vlieg best vaak met KLM en toch schiet het niet op met het sparen van miles. Ik vond deze blog laatst: http://www.flyingblue.guru en heb een American Express Flying Blue card aangevraagd. Daarmee spaar ik miles zonder te vliegen. Misschien handig voor anderen die willen sparen en niet genoeg vliegen. Zie tips op de blog/website

  14. Maria Gomes

    Ik heb een retour ticket naar Tokyo voor morgen, maar wegens omstandigheden kan ik niet vliegen. Mijn vraag is: krijg toch miles van Lufhansa?! Of moet ik toch mijn chech-in doen , hoeweel ik niet ga vliegen, om de miles te krijgen?!
    IK hoor het graag! Dank u wel

  15. Miles krijg je alleen na een daadwerkelijke vlucht gemaakt te hebben.
    Dus inchecken alleen heeft geen zin.

  16. @maria

    Zoals je hoogstwaarschijnlijk al gemerkt hebt, zul zelfs moeten “boarden”. Je krijgt dus geen mails bijgeschreven.

  17. @Maria, je krijgt alleen miles als je daadwerkelijk vliegt. Als je niet gaat vliegen krijg je ook geen miles. Ook al heb je al betaald.

    Als je onverhoopt niet kan vliegen, dan kun je afhankelijk van je ticketvoorwaarden geld terugkrijgen voor je ticket. Daarnaast, en dat is best de moeite, kun je sowieso de belastingen terugvragen (ook achteraf)! Dat kan voor een retourtje zo 40% van de totaalprijs van je ticket zijn. Neem hiervoor contact op met Lufthansa.

    Als je meer wil weten over het KLM Flying Blue programma en de verschillende soorten miles, dan staat hier nog een artikel waar je wellicht wat aan hebt: http://www.foodandflying.com/other/hoe-word-je-een-frequent-flyer/

  18. Ik gebruik de miles regelmatig, of geef ze weg aan anderen. Net vandaag wordt er een vlucht naar Oeganda geboekt voor nog geen € 170, een besparing van € 500. Ook gebruik ik het spaarzaam voor een upgrade als ik echt heel moe ben. Maar het helpt dat ik regelmatig vlieg en ook betalingen doe via de AMEX, dan gaat het prima. Dus ik spaar en geef weer uit, mooi systeem!

  19. Nu krijg je bij een gold kaart weer 20.000 punten gratis. Daarbij is de creditcard het eerste jaar gratis. Geeft je een prima start waarmee je een retour binnen Europa kan kopen met de promo Rewards van KLM

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *