Vliegticketwebsites: let op de extra kosten!

Vliegticketwebsites rekenen reserveringskosten of boekingskosten. Soms noemen ze die administratiekosten. Tip: vermijd de boekingssites en koop je ticket rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij.

Boek jij jouw vliegtickets nog steeds bij online prijsvergelijkers? Kijk dan goed uit met de extra kosten die de vliegticketwebsites in rekening brengen. Bij de één heten ze administratiekosten en bij de ander een airline reservation fee, maar laat je niet foppen. Er zijn ook sites die geen extra kosten rekenen, zoals uit het onderzoek in dit artikel blijkt.

Test 1: Kaapverdië
Dit onderzoek kwam toevallig tot stand toen we op zoek waren naar een retourtje Amsterdam – São Vicente. Bij de Kaapverdische maatschappij (TACV) zelf kun je niet rechtstreeks boeken, dus waren we op vliegticketwebsites aangewezen. Enkele van de bekendere sites boden geen TACV-tickets aan, waardoor je ze niet in de tabel hierboven aantreft. De vliegticketbureaus die wél TACV-tickets verkochten, vertoonden verontrustende onderlinge prijsverschillen.

Op het eerste gezicht zijn de prijzen min of meer gelijk. Na de aanvankelijke zoekactie kom je bij alle sites op een prijs tussen pakweg € 600 en € 620 uit. Pas als je de passagiersgegevens invult en op het punt staat te betalen, kom je van een koude kermis thuis. Vooral bij Schipholtickets.nl, Vliegtickets.nl en Vliegtarieven.nl bleken de beginprijzen misleidend. Deze ticketboeren rekenen elk ruim € 30 aan extra kosten.

Test 2: Maleisië
Nu eens kijken wat een retourtje Maleisië met Emirates kost. Ook hier weer schrikbarende verschillen in zowel de extra kosten als de totaalprijzen. Heel toevallig hebben de bureaus die geen boekingskosten of een variant daarvan rekenen, de laagste totaalprijzen. D-reizen rekent hetzelfde bedrag als Emirates zelf en Ebookers verkoopt het retourtje zelfs met één euro verlies.

Duur zijn Vliegtickets.nl en Tix.nl. Met boekingskosten van € 40,00 of meer schrikken Vliegtarieven.nl en World Ticket Center ongetwijfeld veel potentiële klanten af.

Test 3: Curaçao
Omdat we onze conclusies niet op twee onderzoeken willen baseren, hebben we een derde test gedaan. Wat zouden de onderlinge prijzen op vliegticketwebsites zijn voor een retourtje Curaçao met KLM?

Onze grote vriend D-reizen bleek ook hier de tarieven van de luchtvaartmaatschappij religieus te volgen. Sterker nog: de € 10 boekingskosten die KLM rekent, scheldt D-reizen ons kwijt. Ook Vliegfabriek.nl, Supersaver en Expedia zaten net onder de KLM-prijs, stuk voor stuk zonder onprettige verrassingen op de betaalpagina.

Bij de grote jongens sluipen er weer onvoorziene kosten in de prijs. Maar pas echt een hoedje schrokken we ons van World Ticket Center. Hoe durft dit reisbureau ruim € 60 boven de KLM-prijs te gaan zitten? In wiens diepe zakken komt dit geld terecht?

Creditcardtoeslag? iDEAL is gratis
Betalen met de gangbare creditcards levert bij vrijwel alle vliegticketwebsites een ‘boete’ op, vaak een percentage van de totaalprijs. Deze toeslag ontloop je door te betalen met je bankpasje. iDEAL heeft bij alle verkopers gratis transacties afgedwongen. Geen wonder dat dit in rap tijd het meest populaire betaalsysteem op Nederlandse websites is geworden.

Conclusie
Uit deze drie onderzoeken kunnen we allerlei interessante conclusies trekken. Wil je per se via een vliegticketwebsite boeken, dan is D-reizen de absolute winnaar wat de prijzen betreft. Bij deze site geen misleiding, want al vanaf het begin zie je de totaalprijs die je betaalt.

Tegelijkertijd zien we dat de vliegticketwebsites die op televisie adverteren en op de treinperrons om aandacht schreeuwen, stukken duurder zijn. Maar gelukkig betalen de argeloze klanten van Vliegtickets.nl, Schipholtickets.nl en Tix.nl vrolijk mee aan deze marketingcampagnes. En Cheaptickets? Die blijkt helemaal niet zo cheap.

Vergelijk bij je volgende vliegreis dus uitgebreid verschillende aanbieders.

FotoImages Money / CC BY 2.0 / aangepast

Delen:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

2 gedachten over “Vliegticketwebsites: let op de extra kosten!”

  1. Pingback: Cheaptickets: helemaal niet zo ‘cheap’ | Melookyoubook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *