Parijs-Orly Airport

Parijs-Orly Airport is in passagiersaantallen de tweede luchthaven van Frankrijk (na Parijs-Charles de Gaulle). Orly ligt iets ten zuiden van de Franse hoofdstad en dus niet bepaald naast de deur voor reizigers uit Nederland en België. Desondanks vertrekken er interessante en soms voordelige vluchten van deze luchthaven. Het kan dus de moeite waard zijn om vanaf Orly te vertrekken. Je kunt bij het vliegveld overnachten.

Let op! Verwar Orly Airport (ORY) niet met Parijs-Charles de Gaulle Airport (CDG)!

Bestemmingen

Orly Airport is vooral interessant vanwege de vele vluchten naar allerlei niet-alledaagse bestemmingen, met name verre vluchten naar (voormalige) Franse koloniën als Réunion, Tahiti, Frans-Guyana en diverse eilanden in het Caribisch gebied. Deze vluchten worden uitgevoerd door onder meer Air Caraïbes, Corsair, French Bee en Level.

Ook Air France maakt in beperkte mate gebruik van Orly. Vanaf dit vliegveld kun je vooral naar tal van Franse en Europese bestemmingen vliegen, ook met prijsvechters als Transavia, Easyjet en Vueling. Als je in Nederland of België woont heeft het echter zelden zin om voor zo een korte vlucht helemaal naar Parijs te reizen.

De Engelstalige Wikipedia-pagina van Orly Airport biedt een duidelijk en compleet overzicht van alle non-stop bestemmingen die je vanaf Orly kunt bereiken.

Goedkope vliegtickets

Met Skyscanner vind je eenvoudig goedkope vliegtickets vanaf Orly. Je kunt ook vluchten van “Parijs-Orly” naar “overal” zoeken, over de hele maand of het hele jaar. Als je vluchten vanaf zowel Orly als Charles de Gaulle wilt zoeken typ dan “Parijs-alle luchthavens” (PAR) in.

Kayak en Google Flights zijn eveneens goede websites om voordelige vluchten mee te vinden. Al deze vergelijkingssites hebben een mooie functie waarmee je de goedkoopste ticketprijzen op een wereldkaart kunt zien.

Reis je naar een bestemming in Frankrijk of een naburig land? Overweeg dan om in plaats van het vliegtuig, de trein of de bus te nemen. Je voorkomt niet alleen de lange wachttijden op de luchthaven, maar je arriveert ook nog eens in het centrum van de stad. Check de reistijden en tarieven van Thalys en Flixbus.

OV naar het vliegveld

Het is nogal een expeditie om met het openbaar vervoer op Parijs-Orly Airport te komen. Eerst neem je de Thalys naar Parijs Gare du Nord. Vervolgens reis je met de RER, metro, tram, bus en/of monorail verder naar de luchthaven. Je moet dus het hele centrum van Parijs doorkruisen om op Orly te komen. Eventueel kun je vanuit Nederland en België ook de bus (of het vliegtuig) naar Parijs nemen. Check voor gedetailleerde informatie onze pagina over openbaar vervoer naar Parijs-Orly.

Taxi naar Orly

Je kunt ook heel comfortabel met een taxi naar Orly Airport reizen. Zelfs voor langere afstanden is dit soms een interessante optie, vooral als je met een groep bent (al ben je vanuit Nederland wel erg duur uit). Je vergelijkt verschillende aanbieders voor een taxi of privé-taxibusje (tot 16 personen) met Booking.com. Voor grotere groepen kun je desnoods een complete bus huren.

Met de auto

Het nadeel van Parijs-Orly is dat je eerst met de auto langs Parijs moet voordat je bij de luchthaven bent: goede kans dat je in een file komt te staan! Zonder files is de reistijd vanuit Amsterdam ongeveer 5 uur en 30 minuten. Vanuit Brussel ben je zo’n 3 uur en 30 minuten aan het rijden (routeplanner).

Parkeren

Op het luchthaventerrein vind je diverse officiële parkeerterreinen, maar vaak ben je goedkoper uit bij een parking in de buurt van Orly Airport. Je hebt hierbij de keuze uit shuttle of valet-parkeren. Helaas bieden weinig hotels bij de luchthaven Park, Sleep & Fly-arrangementen aan. Gratis parkeren in de buurt van Orly Airport is mogelijk, maar je moet alsnog een stukje met het openbaar vervoer reizen om op het vliegveld te komen. Bekijk onze pagina over parkeren op Parijs-Orly Airport voor een overzicht van alle parkeermogelijkheden.

Autoverhuur

Op Parijs-Orly Airport vind je verschillende autoverhuurbedrijven. Je vergelijkt aanbieders eenvoudig met Rentalcars.com of met Kayak. One-way autoverhuur, waarbij je de auto in bijvoorbeeld je woonplaats huurt en op Orly terugbrengt (of vice versa), is eveneens mogelijk tegen een meerprijs. Houd er wel rekening mee dat deze extra kosten nog wat hoger zijn als je de auto in een ander land terugbrengt.

Overnachten

Gezien de afstand naar Parijs-Orly is het bij een vroeg vertrek of een late aankomst wel zo comfortabel om bij de luchthaven te overnachten. In de directe omgeving van het vliegveld vind je een ruim aanbod van hotels. En waarom zou je je vlucht vanaf Orly niet combineren met een kort bezoek aan Parijs? In het centrum van de Franse hoofdstad vind je een reusachtig aanbod accommodaties in alle prijsklassen. Als je weinig te besteden hebt kun je eventueel ook in de terminal overnachten. Bekijk voor meer informatie onze pagina over hotels en bij Parijs-Orly Airport.

Faciliteiten

Er is een groot aanbod winkels, restaurants en cafetaria op Parijs-Orly. Er zijn geen douches beschikbaar op de luchthaven. Een volledig overzicht van alle faciliteiten en diensten op de luchthaven vind je op de website van Orly Airport (let op: dit is, heel verwarrend, óók de website van Parijs CDG Airport).

Lounges

Er zijn meerdere lounges op Orly Airport. Air France, Corsair en Royal Air Maroc hebben eigen lounges voor businessclass passagiers of reizigers met een hoog frequent flyer statusniveau die met deze maatschappijen (of partnermaatschappijen) vliegen. Daarnaast zijn diverse lounges tegen betaling toegankelijk (of gratis wanneer je in bezit bent van een Priority Pass met Prestige-lidmaatschap).

Een overzicht van alle lounges op de luchthaven (met reviews van gebruikers) vind je op LoungeBuddy. Over het algemeen mag je maximaal 3 uur in een lounge blijven. Alle lounges gaan ’s nachts dicht.

Tegen betaling toegankelijk

Kom je niet in aanmerking voor lounge-toegang? De Air France lounges zijn ook tegen betaling toegankelijk. Voor de Air France Orly Airport 3 Lounge (voorbij de paspoortcontrole) betaal je een entreeprijs van € 45. Deze lounge beschikt ook over douches en biedt over het algemeen het meeste waar voor je geld. Voor de eenvoudige Air France Orly Airport 1 Lounge ben je € 25 kwijt.

Verder kun je tegen betaling van € 43 gebruik maken van de Premium Traveller Lounge in Terminal 1. In de lounge heb je gratis snacks, (alcoholische) dranken, wifi, kranten, magazines en comfortabele stoelen tot je beschikking. Er zijn geen douches. De lounge is ook toegankelijk met Priority Pass.

Tip! Voor frequente reizigers is het mogelijk interessant om een Mastercard Black aan te vragen. De kosten van deze creditcard zijn € 204 per jaar, maar de kaart komt met een Priority Pass met Prestige-lidmaatschap. Hiermee heb je onbeperkte toegang tot de 1000+ airport lounges die bij Priority Pass zijn aangesloten.

Internet

De wifi op Parijs-Orly Airport is gratis.

Bagagedepot

Op de luchthaven is geen bagagedepot aanwezig. Evenmin kun je gebruik maken van bagagekluizen.

In het centrum van Parijs vind je op de meeste stations wel bagagekluizen. Bijvoorbeeld op Gare du Nord. De bagagekluizen op het station zijn dagelijks toegankelijk tussen 6.15 uur en 23.15 uur. Per 24 uur betaal je € 5,50/7,50/9,50 voor een kleine/middelgrote/grote kluis.

Foto: Wikimedia Commons

Delen:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *