Uitreisticket nodig? Regel het gratis en snel!

Voor steeds meer landen heb je een uitgaand vliegticket nodig, wat erg irritant is als je reisplannen flexibel zijn of wanneer je over land verder wilt reizen. Het is niet alleen de immigratie in het land van aankomst die om het uitreisticket kan vragen, meestal begint het al bij de incheckbalie. Zonder retourticket of een vliegticket naar een volgende bestemming mag je mogelijk het vliegtuig niet in!

Gelukkig is er een gratis en volstrekt legale manier om aan de eisen voor een uitreisticket te voldoen. In dit artikel lees je hoe je het aanpakt.

Nú een uitgaand ticket nodig?

Sta je nú op het vliegveld en moet je een uitreisticket laten zien? Geen paniek! Klik meteen door naar ons stappenplan! Als je onze tips nauwkeurig opvolgt kun je het vliegticket binnen 24 uur gratis annuleren.

Verplicht voor welke landen?

Als je naar Thailand, de Filippijnen, Indonesië, Maleisië, Singapore, Brazilië, Peru, Ecuador, Costa Rica, Panama, de Verenigde Staten, Japan, Nieuw-Zeeland of de eilanden in de Cariben of de Stille Oceaan vliegt kun je erop rekenen dat je een retourticket of een ticket naar een volgende bestemming moet laten zien. Let op: er zijn nog veel meer landen die om een uitreisticket kunnen vragen!

Vaak gelden er andere regels als je over land binnenkomt of wanneer je van tevoren een visum hebt aangevraagd. En soms valt er ook geen peil op te trekken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je wel een uitgaand ticket moet laten zien wanneer je vanaf Schiphol naar Kuala Lumpur vliegt, terwijl dit niet gebeurt wanneer je een vlucht naar Maleisië neemt vanaf Bali. Als je het niet zeker weet, ga er dan maar vanuit dat het nodig is.

Landen met extra strenge regels

Sommige landen gaan verder dan anderen. De Verenigde Staten accepteren geen uitreistickets naar aangrenzende landen als Canada en Mexico. In Fiji moet je niet alleen een doorreisticket voor Fiji hebben, maar ook voor het volgende land dat je bezoekt. In Jamaica worden reizigers soms alleen toegelaten met een retourticket naar hun thuisland.

Uitreisticket boeken

Zelf ben ik een groot deel van het jaar op reis, maar soms realiseer ik me pas in de rij voor de incheckbalie dat ik vergeten ben om een uitreisticket te boeken. Gelukkig kun je binnen 5 minuten een volledig annuleerbaar vliegticket boeken op Expedia. 

Volg het onderstaande stappenplan op en cancel je ticket na aankomst op je bestemming (en binnen 24 uur). Belangrijk: je hebt een creditcard nodig om je annuleerbare vliegticket te boeken.

1. Ga naar Expedia.com 

Het gaat hier dus om de Amerikaanse Expedia-website! Het onderstaande stappenplan werkt niet op de Nederlandse of Belgische Expedia-site. We raden aan om meteen een account aan te maken, zodat je de tickets eenvoudig kunt annuleren.

2. Vlucht zoeken

Zoek een enkele reis van jouw bestemming naar een grote stad van een naburig land binnen de toegestane visumperiode.

De visumperiode is voor de meeste landen ten minste 30 dagen. Dus met een uitgaand ticket 2 weken na je aankomstdatum, zit je vrijwel zeker goed. Kies in ieder geval voor meer dan een week, want anders kun je het vliegticket mogelijk niet meer annuleren. 

Hieronder vind je een overzicht van aanbevolen uitreisbestemmingen voor een aantal populaire bestemmingen:

Jouw bestemming:Uitreisticket boeken naar:
ThailandMaleisië (Kuala Lumpur), Singapore, Cambodja (Phnom Penh) of Vietnam (Hanoi of Ho Chi Minhstad)
MaleisiëBangkok, Singapore of Indonesië (Medan of Jakarta)
Bali of JakartaSingapore, Kuala Lumpur
FilippijnenTaiwan (Taipei) of Hongkong
JapanZuid-Korea (Seoul) of Hongkong
Sri LankaIndia (Madras, Mumbai) of Kuala Lumpur
Mexico, Colombia, Panama, Costa Rica, Guatemala en andere bestemmingen in Latijns-AmerikaVerenigde Staten (bijvoorbeeld naar Houston, Miami, New York of Fort Lauderdale)

3. Kies een annuleerbaar ticket 

Kies een vlucht waarbij “free cancellation within 24 hours” staat. Dit is erg belangrijk, want vluchten waar dit niet bij staat zijn niet te annuleren!

Selecteer een vlucht die je binnen 24 uur kunt annuleren

Tip: kies voor een zo goedkoop mogelijk annuleerbaar vliegticket, voor het geval dat je vergeet binnen 24 uur te annuleren.

4. Zonder boekingskosten?

Als je een annuleerbare vlucht geselecteerd heb, controleer dan bij de volgende stap of je geen boekingskosten hoeft te betalen. Je vindt het Booking Fee onder de Trip Summary.

5. Géén Flight Protection Plan

Selecteer “nee” als je kunt kiezen voor het Flight Protection Plan. Je hebt dit niet nodig om je uitgaande vlucht te kunnen annuleren.

6. Boek met je creditcard

Je krijgt meestal direct een bevestiging op je scherm en even later (over het algemeen na 5 à 10 minuten) een bevestiging in je mail.

7. Laat je doorreisticket zien 

Ren naar de incheckbalie en laat het uitreisticket zien. Annuleer je vliegticket nog niet, want misschien moet je het nog laten zien aan de immigratie bij aankomst! In Thailand moet je bijvoorbeeld het vluchtnummer van je uitreisvlucht op het immigratieformulier invullen. Vul je niets in, dan krijg je hier gegarandeerd vragen over. Maar ook als je hier wel een vluchtnummer invult, moet je soms alsnog je uitreisticket tonen.

We raden wel aan om direct na het boeken een herinneringsalarm op je telefoon te zetten, zodat je het vliegticket bij aankomst niet vergeet te annuleren.

8. Het uitreisticket annuleren

Log in op Expedia.com, ga naar “My Trips”, selecteer de vlucht en klik op “Cancel flight”. Expedia heeft er een handje van om opeens met een error te komen als je dit wilt doen. Laat je niet gek maken en probeer het nog een keer. De tweede keer lukt het meestal wel gewoon. Je ontvangt een bevestiging op je scherm en in je mail dat het vliegticket geannuleerd is. 

Soms moet je telefonisch annuleren door naar een nummer in de VS te bellen. Vervolgens annuleer je het vliegticket door middel van een keuzemenu, maar het kan ook zijn dat je wordt doorverbonden met een medewerker. Maar maak je geen zorgen, in alle gevallen heb je het recht om binnen 24 uur kosteloos te annuleren. 

Zelf kreeg na vijf annuleren via de website te maken met een telefonische annulering. Mogelijk is dit een manier om al teveel online annuleringen tegen te gaan. Je kunt natuurlijk af en toe ook eens een ticket bij Expedia boeken dat je écht gebruikt.

Andere websites

Expedia niet niet de enige site die toestaat om vliegtickets binnen 24 uur kosteloos te annuleren. In principe bieden alle reiswebsites en luchtvaartmaatschappijen in de Verenigde Staten dit aan. Zo kun je bijvoorbeeld ook terecht bij boekingssite Orbitz en budgetmaatschappij Spirit (handig voor bestemmingen in Midden- en Zuid-Amerika en naar eilanden in het Caribisch gebied). 

Kijken wat er gebeurt

Je kunt het er natuurlijk altijd op wagen en zonder uitgaand ticket naar het vliegveld gaan. Zorg dat je een antwoord paraat hebt op de vraag hoe lang je blijft en wat je volgende bestemming is. Wees ruim op tijd op de luchthaven om mogelijk alsnog een uitreisticket te boeken! Het helpt als je een simkaart met internettoegang hebt, want je kunt niet altijd rekenen op luchthaven-wifi. Kies je voor deze optie, check dan van tevoren vast de mogelijkheden op Expedia.

Houd er dan wel rekening mee dat als je zonder uitreisticket op het vliegtuig wordt gelaten, je alsnog problemen kunt krijgen bij de immigratie in het land van aankomst. Mogelijk moet je daar ter plekke alsnog een vliegticket boeken. Zorg dat je kunt internetten met je simkaart voor het geval dat de luchthaven-wifi het laat afweten! 

Full-fare retourneerbaar ticket

Een 100% retourneerbaar en wijzigbaar vliegticket te kopen is sowieso altijd een optie. Je kunt het ticket steeds wijzigen naar een uitreisticket vanaf je volgende bestemming en het ticket na afloop van je reis retourneren (zorg natuurlijk wel dat dit ticket dan nog geldig is). Het is aan te raden om deze tickets met een creditcard te kopen, anders zijn ze soms alleen maar retourneerbaar op een specifieke vestiging.

Op het vliegveld kun je deze tickets kopen bij een kantoortje van de luchtvaartmaatschappij. Dubbelcheck met de medewerkers of je echt al je geld kunt terugkrijgen. Als je zelf een dergelijk vliegticket online koopt, zorg dan dat je de annuleringsvoorwaarden goed kent.

Winst maken met je vliegticket

In Fiji werd mij een keer toegang tot het land ontzegd omdat ik geen uitreisticket voor mijn volgende bestemming had. Bij de transit-balie van Fiji Airways boekte ik vervolgens een volledig retourneerbaar vliegticket naar Australië (waar ik een visum voor had). Een paar maanden later retourneerde ik het ticket en maakte ik dankzij koersschommelingen zelfs € 10 winst!

Goedkoop weggooi-ticket kopen

Je kunt natuurlijk ook een heel goedkoop vliegticket kopen en dit simpelweg niet gebruiken. In Azië kun je goedkope vliegtickets onder meer terecht bij budgetmaatschappijen als Air Asia, Lion Air en Scoot. Als je het ticket niet gebruikt, kun je na afloop een deel van de belastingen terugkrijgen. Bij sommige maatschappijen (zoals Air Asia) doe je dit eenvoudig online, maar bij andere maatschappijen is dit ingewikkelder.

Als je geen creditcard hebt (en je er van niemand één kunt lenen), is het kopen van een weggooi-ticket één van de weinige opties die je hebt. Boek je ticket op een vliegticketwebsite waar je met iDeal kunt betalen, bijvoorbeeld SuperSaver of BudgetAir.

Goedkoopste vliegtickets vinden

Als je snel een overzicht wilt van de goedkoopste vlucht vanuit een bestemming, kun je met Skyscanner vluchten zoeken van “je bestemming” naar “overal”.

Uitreisticket huren

Er zijn een paar online reisbureautjes ingesprongen op de behoefte naar uitreistickets, waaronder Onwardfly. Je betaalt hier iets van € 10 voor een uitreisticket dat je kunt laten zien op de luchthaven en bij de immigratie. Omdat het vaak even duurt voor je de tickets ontvangt, is dit geen handige optie als je al op het vliegveld staat. En eigenlijk is dit gewoon zonde van je geld, omdat je het ook heel eenvoudig gratis kunt regelen via Expedia.

Nepticket maken 

Wij raden ten stelligste af om een nep-vliegticket in elkaar te knutselen. Op de luchthaven controleert het check-in personeel meestal je vluchtnummer en mogelijk ook het reserveringsnummer, waardoor je snel door de mand valt. Bij de immigratie hebben ze over het algemeen niet de mogelijkheid om in het reserveringssysteem te kijken, maar als ze erachter komen dat jij een nep-ticket hebt gemaakt, ben je mogelijk strafbaar!

Kan een bus- of bootticket ook?

Soms wordt een bus- of bootticket ook geaccepteerd als uitgaand ticket. Voor Hongkong heb je bijvoorbeeld geen uitreisticket nodig als je kunt aantonen dat je doorreist naar het vasteland van China of naar Macau. Een bootkaartje naar Macau koop je eenvoudig online bij Turbojet (en Macau is sowieso een interessante bestemming voor een dagtrip). Voor bestemmingen in Zuidoost-Azië boek je bustickets bij Easybook.com.

Voor veel Zuid-Amerikaanse landen is een buskaartje ook in orde, maar het is meestal eenvoudiger om gewoon een retourneerbaar vliegticket naar de Verenigde Staten aan te schaffen en dit na aankomst te annuleren.

Over land binnenkomen

Als je met de trein, bus of een veerboot binnenkomt hoef je je meestal niet al teveel zorgen te maken over het uitreisticket. Meestal volstaat het als je zegt dat je binnen de visumperiode het land weer verlaat, al dan niet via dezelfde route. Maar dit zijn geen garanties. Wederom is het in ieder geval handig om een simkaart met internet te hebben, zodat je altijd nog ons bovenstaande stappenplan kunt volgen.

Uitgaand ticket voor visum

Ook kan het zijn dat je een uitreisticket moet laten zien voor een visumaanvraag; bijvoorbeeld voor China of Indonesië. In dit geval kun je eveneens gebruik maken van Expedia.com. Annuleer het ticket binnen 24 uur en boek weer een nieuw annuleerbaar ticket als je daadwerkelijk naar je bestemming vliegt.

Deel jouw ervaringen

Wat zijn jouw tactieken als het om uitreistickets gaat? Ken jij nog meer landen met een streng uitreisticketbeleid? Heb jij ooit een vlucht gemist doordat je geen uitgaand ticket had? Of wist je op het laatste nippertje toch nog aan boord  komen? We zijn benieuwd naar jouw ervaringen!

Foto: Haiqal Osman, Unsplash / Screenshots: Expedia.com

Delen:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

2 gedachten over “Uitreisticket nodig? Regel het gratis en snel!”

  1. Ik heb een e-visum voor Vietnam aangevraagd, dat ik bij aankomst op de luchthaven van Hanoi ophaal en betaal. Moet ik een uitreisticket naar bijvoorbeeld Thailand laten zien? Of is dat niet nodig?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *