Onthuld: de beste tijd om een vliegticket te boeken

Wanneer moet je een vliegticket boeken om zo goedkoop mogelijk te vliegen? In deze blogpost verschaffen we duidelijkheid.

Als je zo goedkoop mogelijk wilt vliegen is het niet alleen belangrijk om andere vertrekluchthavens te bekijken en op doordeweekse dagen te vliegen, maar ook om op het juiste moment de reservering te maken. De prijzen van vliegtickets schommelen namelijk aanzienlijk, op basis van de (verwachte) vraag en de overgebleven stoelen.

Zoveel variabelen maken het lastig om ‘one-size-fits-all’ tips te geven. Maar het helpt wel als je ongeveer weet hoe lang van tevoren de vliegtickets het goedkoopst zijn voor een bepaalde bestemming. Ook kunnen vliegticketwebsites je helpen met een prijsalarm. Lees verder om te zien wanneer jij het beste jouw vliegticket kunt reserveren.

Boek minimaal 8 weken van tevoren

Skyscanner verwerkt op jaarbasis miljoenen zoekopdrachten. Voor de Nederlandse versie van de website rolden daar in 2015 en 2016 interessante gegevens uit, waaronder de beste tijd om te boeken voor verschillende bestemmingen. Voor de populairste landen onder Nederlandse reizigers blijken de tickets het goedkoopst wanneer je zó lang van te voren boekt:

  • Frankrijk – 12 weken
  • Griekenland – 20 weken
  • Italië – 8 weken
  • Kroatië – 18 weken
  • Marokko – 5 weken
  • Portugal – 17 weken
  • Spanje – 19 weken
  • Thailand – 23 weken
  • Verenigd Koninkrijk – 18 weken
  • Verenigde Staten – 19 weken

Zoals je ziet geldt voor de meeste landen dus dat je minimaal 8 weken van tevoren moet reserveren om de laagste vliegtarieven te scoren. Marokko is een uitzondering op deze regel. Let op: dit zijn gemiddelden en dus geen garanties. Als je nu al een mooie prijs ziet voor jouw bestemming, raden we je aan om meteen te boeken.

Het bijzondere van dit onderzoek is dat het specifiek op de Nederlandse markt is gericht. De prijsvergelijker deed dit onderzoek ook voor de Britse markt en kwam op heel andere cijfers uit voor wie vanuit het Verenigd Koninkrijk wil vliegen.

Stel een prijsalert in

Vliegticketwebsites helpen je tegenwoordig om op het beste moment te reserveren. Zo kun je bij Kayak een prijsalert instellen. Dat houdt in dat je dagelijks of wekelijks een mailtje krijgt met de vliegticketprijs voor de data waarop je naar een bepaalde bestemming wilt. Bij sommige zoekopdrachten zie je ook een prijsvoorspelling: een grafiekje dat een prognose geeft voor de komende week. Deze voorspelling zie je alleen bij routes waar Kayak voldoende zoekopdrachten voor verwerkt en biedt, wederom, geen garanties.

Skyscanner heeft een soortgelijke tool: het prijsalarm. Stel die in om een mail te ontvangen wanneer de prijs voor jouw vliegreis stijgt of daalt. Stijgt hij, dan is het verleidelijk om meteen toe te slaan. Maar daalt de prijs, dan kun je ervoor kiezen om nog even te wachten, voor het geval hij nóg verder daalt.

Kijk uit met vakantieperiodes

Wil je in juli of augustus weg, of zit je eraan te denken om rond de Kerst te vliegen? Dan mag je de bovenstaande minimumperiodes wel wat ruimer nemen; je kunt dan eigenlijk niet vroeg genoeg jouw tickets boeken. De maatschappijen weten dat de vliegtuigen toch wel vol komen te zitten en verkopen alleen de eerste stoelen tegen de laagste prijs.

Last-minute? Boek op dinsdagmiddag

Deze tip geldt vooral als je kort voor vertrek wilt boeken. Volgens de Consumentenbond (2012) en Skyscanner (2016) is de dinsdagmiddag het wekelijkse moment waarop de vliegtickets het goedkoopst zijn. Dan hebben maatschappijen een goed beeld van de overgebleven stoelen voor het weekend en kunnen ze besluiten om die stoelen in de aanbieding te gooien. Maar over het algemeen ben je duurder als als je kort van tevoren boekt.

Foto: Dafne Cholet / CC BY 2.0 / aangepast

Delen:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *