Vergoeding bij vertraagde vlucht: zó claim je ‘m

Vergoeding bij vertraging van je vlucht: dit moet je doen.

Vertraging of annulering van een vlucht kan jouw reis flink verknallen. Het minste dat de luchtvaartmaatschappij kan doen is jou hiervoor compenseren, nietwaar? Met vergoedingen die oplopen tot € 600,– per passagier is het de moeite van de papierwinkel waard.

In dit artikel bekijken we eerst in welke gevallen je recht hebt op een vergoeding bij een vertraagde vlucht. Daarna lees je hoe je zelf een schadeclaim indient, en waarom een gespecialiseerd bureau een hogere slagingskans heeft.

Heb je recht op compensatie?

In een verordering over de rechten van vliegtuigpassagiers heeft de EU vastgesteld in welke gevallen vliegreizigers recht hebben op een vergoeding. Ook staat daarin hoe hoog die compensatie moet zijn.

De lengte van het document en de juridische taal kunnen behoorlijke afknappers zijn, vooral wanneer je met de handen in het haar op het vliegveld zit. Dus laten we ze eens in begrijpelijke taal samenvatten.

Je hebt recht op een schadevergoeding wanneer jouw vliegreis aan de volgende drie voorwaarden voldoet:

  1. EU-maatschappij én EU-vliegveld
    De maatschappij waarmee je vliegt moet uit een EU-land komen. Daarnaast moet er een EU-vliegveld in het traject zitten: dus minstens een vertrek van, of aankomst op, een EU-luchthaven. Tot de EU worden de 28 EU-landen gerekend, plus Guadeloupe, Frans-Guyana, Martinique, Réunion, Mayotte, Saint-Martin (Franse Antillen), de Azoren, Madeira en de Canarische Eilanden. Ook IJsland, Noorwegen en Zwitserland doen mee aan dit verdrag.

    Voorbeeld: Voor een vlucht van New York naar Amsterdam kun je dus geen schadevergoeding claimen als je met Delta vliegt, maar weer wél als KLM de vlucht uitvoert.

  2. Je vlucht is meer dan 3 uur vertraagd
    Je kunt pas een schadeclaim indienen wanneer je vlucht 3 uur of later aankomt. Hiervoor wordt gekeken naar de geplande aankomsttijd. Als je overstapt op een vliegtuig van dezelfde maatschappij, wordt gekeken naar de uiteindelijke aankomsttijd op de tweede bestemming.

  3. Geen buitengewone omstandigheden
    Er zijn gevallen waarin een luchtvaartmaatschappij de vertraging met geen mogelijkheid kan voorkomen. Bij een terroristische aanslag, een natuurramp, of stakingen kan de maatschappij zich beroepen op overmacht en hoeft die geen compensatie te betalen. Bij veel vertragingen is slecht weer (storm, sneeuw) de boosdoener.

    Ook al is er sprake van overmacht, de maatschappij moet jou sowieso verzorgen, dus eten en drinken en onderdak bieden. Doet de maatschappij dat niet, dan kun je de gemaakte kosten (mits het niet om 5-sterrenhotels en -restaurants gaat) later terugclaimen. Bonnetjes bewaren, dus!

    Voorbeeld: Door de vulkaanuitbarsting op Bali (2017) zaten veel KLM-passagiers vast op dit Indonesische eiland. Dat was geen straf, want de maatschappij moest maaltijden en hotelovernachtingen vergoeden. Een schadeclaim konden de vertraagde reizigers niet indienen omdat dit een schoolvoorbeeld van overmacht was.

    Bij een langdurige situatie van overmacht en vele annuleringen, bestaat wel de kans dat alle hotels vol raken en je op een veldbedje op de luchthaven moet slapen.

Hoeveel bedraagt de vergoeding?

Hoeveel je gecompenseerd krijgt, hangt af van de afstand van de vlucht en hoeveel uren vertraging je had. In deze tabel zie je alle mogelijke combinaties van vluchtduur en afstand.

Benodigdheden voor je claim

Je schadeclaim dien je in door het EU261-klachtenformulier (PDF) in te vullen. Op dat formulier vul je jouw persoonlijke gegevens in, geef je aan om welke vlucht het ging en vertel je meer over de vertraging. Bewaar altijd een kopie van dit formulier!

Daarnaast moet je bewijzen dat jij degene was die de vertraging had. Dat betekent dat per gedupeerde reiziger kopieën nodig zijn van de volgende documenten:

  • Identiteitsbewijs
  • Boekingsbevestiging en/of
  • E-ticket(s) en/of instapkaart(en)

Je kunt twee dingen met deze documenten doen: ze zelf naar de luchtvaartmaatschappij sturen of ze via een bemiddelaar bij de vliegmaatschappij indienen. Er kleven voor- en nadelen aan elke aanpak.

De moeilijke manier: zelf de vergoeding claimen

Zelf achter de compensatie aangaan kan ook. Je stuurt dan de bovengenoemde papieren naar de maatschappij waar je de vertraging bij leed. Elke vliegmaatschappij heeft een aparte afdeling daarvoor met een bijbehorend adres.

Stuur nooit originele documenten, maar altijd kopieën. Zorg er ook voor dat je jouw envelop aangetekend verstuurd. Dat kost wat meer, maar dan krijg je een bewijs thuis als de maatschappij jouw post heeft aangenomen. De vliegmaatschappij heeft 6 weken om op jouw klacht te reageren.

Voorbeeld: Deze aanpak hanteerde ik zelf bij een vertraging van zes uur met de Spaanse maatschappij Air Europa. Mijn aangetekende brief kwam aan, maar ik hoorde nooit meer iets van Air Europa, die weigerde telefonisch op mijn klacht in te gaan.

Als je na 6 weken nog niets van de maatschappij hebt gehoord, kun je jouw klacht bij de bevoegde autoriteiten van het land van vertrek indienen. Je vindt hier een lijst van de Europese overheidsinstanties die luchtvaartmaatschappijen op de vingers kunnen tikken.

We noemen dit niet zozeer de moeilijke aanpak omdat het omslachtig zou zijn (want dat is het niet), maar omdat luchtvaartschappijen bij individuele claims vaak verstoppertje spelen. Als ze al reageren op je aanvraag om compensatie, doen ze er enorm lang over, en dan nog is de reactie vaak afwijzend. En dat terwijl jij gewoon recht op een schadevergoeding hebt.

De makkelijke manier: een bureau inschakelen

Waar een probleem is, zoeken gewiekste ondernemers een oplossing. Daarom zijn er bureaus uit de grond geschoten die passagiers helpen om wél de verdiende schadevergoeding te krijgen. Ze behartigen de rechten van meerdere passagiers tegelijkertijd en maken het de luchtvaartmaatschappijen makkelijk om in één keer meerdere passagiers te compenseren.

Wat ons aan EUclaim charmeert, is dat dit bureau een uitgebreide database bijhoudt met alle vertragingen en de redenen daarvoor. Je hoeft dus niets uit te leggen wanneer je de vluchtgegevens aan dit advocatenkantoor doorgeeft. Het enige wat EUclaim verder nodig heeft, zijn de documenten die we hierboven opsomden. Je kunt ze gewoon met je mobieltje fotograferen en uploaden naar de mobiele website.

Ook prettig is dat EUclaim op basis van no cure, no pay werkt. Je betaalt dus alléén een bedrag als je daadwerkelijk een schadevergoeding van de luchtvaartmaatschappij krijgt. In dat geval houdt dit kantoor 29% van de schadevergoeding + € 26,– per passagier in. Aan jou de vraag of het hogere succespercentage deze aanpak waard is.

Conclusie

Melookyoubook helpt jou sinds 2008 om voordelig te reizen. Wij hameren vaak op de doe-het-zelf-aanpak en zijn terughoudend met het aanraden van tussenpersonen. Want er is weinig zo vervelend dan dat jouw vakantiegeld aan de strijkstok blijft hangen.

Toch lijkt de keuze voor een advocatenbureau als EUclaim bittere noodzaak. Voor groepsvorderingen lijken vliegmaatschappijen bijzonder huiverig te zijn, wat resulteert in een hoog succespercentage van zo’n service. Je betaalt er wel iets voor, maar een groot deel van je schadevergoeding terugkrijgen is beter dan naar jouw claim te kunnen fluiten.

Delen:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Stopover in Dubai maken

Een stopover is een slimme manier om de Dubai te bezoeken. Voor een complete vakantie is Dubai een vrij prijzige bestemming, maar met een overstap van een paar dagen –

Lees verder »

1 gedachte over “Vergoeding bij vertraagde vlucht: zó claim je ‘m”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *