Is de boot goedkoper dan het vliegtuig?

Is het vliegtuig altijd goedkoper dan de boot?

Als we een zee of oceaan moeten oversteken, denken we meteen aan het vliegtuig. Maar is een vliegticket wel de goedkoopste optie? Soms blijkt een ferry, cruiseschip of jacht goedkoper, zo ontdekten wij.

Het ligt voor de hand dat op korte routes de ferry concurreert met het vliegtuig. Voorbeelden hiervan zijn de ferry’s tussen Barcelona of Valencia en de Balearen, tussen Nederland en Engeland, tussen Engeland en Ierland en tussen de landen rond de Baltische Zee.

Op Aferry kun je de prijzen van deze ferry’s opzoeken. Helaas is het niet mogelijk om op één route meerdere rederijen onderling te vergelijken. Je moet steeds een nieuwe zoekopdracht plaatsen om de prijzen te vinden. Als je specifiek op zoek bent naar een overtocht binnen Europa, is de kans groot dat je Overtocht.nl tegenkomt. Wij geven echter de voorkeur aan Ferrysavers. Die geeft wel alle rederijen en hun laagste prijzen in één oogopslag, nadat je de datum hebt ingevuld.

Voorbeelden van goedkope enkele bootreizen en hun minimumprijzen:

  • Hoek van Holland — Harwich: € 59
  • Talinn — Helsinki: € 24
  • Barcelona — Ibiza: € 48
  • Gran Canaria — Fuerteventura: € 30
  • Sjarjah — Bandar-e-Abbas: € 35

Repositioning: goedkoop de oceaan over

Per cruiseschip intercontinentaal reizen wil in een zeldzaam geval nog weleens goedkoper zijn dan een enkele reis per vliegtuig. Meestal gaat het hierbij om repositioning: cruiseschepen die bijvoorbeeld het zomerseizoen in de Middellandse Zee afsluiten en het winterseizoen in de Cariben gaan doorbrengen. 

Op de site Vacations To Go kun je via de optie Repositioning zoeken naar cruiseschepen die naar het beginpunt van de volgende grote cruise moeten.

Door op zo’n reis in te schepen, ben je nóg goedkoper uit. Zo zien we een 14-daagse cruise van Miami naar Venetië voor $ 549, omgerekend € 23,17 per dag. Voor dezelfde prijs kun je op een cruiseschip van Kopenhagen naar Miami meereizen.

Meeliften op een zeilboot

Als je zeilervaring hebt, maar soms lukt het ook zónder, is het een idee om mee te varen op een jacht. Omdat je op zee of de oceaan niet zomaar het anker uit kunt gooien, moet er te allen tijde iemand aan het roer staan. Kapiteins kunnen jouw navigatiehulp (en wat extra slaap) best gebruiken, maar ga er niet vanuit dat je gratis mee mag. Je komt op deze manier wel op plekken die met het vliegtuig niet of alleen heel duur bereikbaar zijn.

In Las Palmas vindt elk jaar in november de Atlantic Rally for Cruisers (ARC) plaats. Bij deze zeilrace, waar ook particulieren aan mee mogen doen, zetten honderden boten koers richting Saint Lucia in de Cariben. In oktober lopen de backpackers al over de aanlegsteigers en hangen ze hun open sollicitaties op in de zeilclub, hopend op een baantje als deckhand.

Meevaren op een vrachtschip

Ook vrachtschepen komen op moeilijk bereikbare plekken. Of ze goedkoper uitpakken, is nog maar de vraag. Je betaalt € 50 – € 120 per dag en een reis kan makkelijk een maand of langer duren. Aan boord krijg je een eigen hut, is er vaak een zwembad, een fitnessruimte en wordt er voor je gekookt.

Dit is vooral een mooie manier om het leven aan boord van een vrachtschip te ervaren en, zoals één van de reizigers op de site van het Nederlandse Sea Travel Holidays stelt, word je op een containerschip “niet als een haring in een ton gestopt en hoef je geen balorkest zien te overleven.” Het Amerikaanse Maris Freighter Cruises biedt ook een groot aantal cruises aan.

Foto: Adobe Stock

Delen:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *