Cheaptickets: helemaal niet zo ‘cheap’

Vorig jaar haalden we allerlei vliegticketwebsites door de mangel: hun aantrekkelijke tarieven bleken op het betaalscherm van allerlei toeslagen te zijn voorzien. Cheaptickets kwam hierbij als één van de grootste misleiders uit de bus.

Is Cheaptickets nog steeds te duur?

Nu, acht maanden later, willen we Cheaptickets een herkansing geven. Als steekproef vliegen we van Amsterdam naar Bangkok: heen op 12 november en terug op 12 december. Cheaptickets beweert ons voor € 559,19 een stoel bij Etihad te kunnen regelen, wat precies dezelfde prijs is als op de site van de luchtvaartmaatschappij.

Wel staat er een klein bolletje achter deze aanvankelijke prijs. Klik erop en de site waarschuwt je dat de prijs “onderhevig kan zijn aan kortingen en toeslagen.”

Mysterieuze toeslagen

Op het volgende scherm zien we inderdaad een Airline Reservation Fee van € 13,72 bovenop de prijs komen. Subtotaal: € 572,91. Maar dan zijn we er nog niet: op het volgende scherm tovert Cheaptickets Dossierkosten van € 20,00 uit de hoge hoed.

Bij navraag waar deze kosten op sloegen, stuurde Cheaptickets ons een wollig antwoord:

Vanwege vernieuwde beloningsstructuren noodzaken luchtvaartmaatschappijen ons een Airline Reservation Fee in rekening te brengen. Het is een vervanging van de commissie die voorheen over het vliegtarief berekend werd.

Dossierkosten zijn de kosten die berekend worden voor het afhandelen van uw boeking. De kosten variëren en zijn afhankelijk van de nationaliteit van de hoofdboeker. Deze kosten worden ook wel administratiekosten of reserveringskosten genoemd en variëren van € 0,- tot € 21,- euro per boeking.

Het blijft bij het totaal van € 592,91 als je met iDEAL betaalt. Trek je echter je creditcard, dan komt er nog eens een boete van € 9,19 bovenop. Zelfs voor het betalen met Paypal rekent Cheaptickets deze toeslag.

Door al die toeslagen is Cheaptickets simpelweg te duur. Bij Etihad zelf betaal je de basisprijs van € 559,19. Geen cent méér. Dus ook geen creditcardtoeslag.

Waarom is Cheaptickets zo duur?

Wij werken —gelukkig— niet bij Cheaptickets, dus we claimen niet het volledige overzicht te hebben. Wel hebben we een goed idee waarom reizigers zoveel extra moeten betalen wanneeer zij bij deze vliegticketreus boeken: om die abri-reclames en tv-spots te financieren. Cheaptickets is een goed-geöliede marketingmachine waar jij als klant aan mee betaalt.

Geen laagste-prijsgarantie

Als je op zoek bent naar de goedkoopste vliegtickets, moeten jouw alarmbellen al gaan rinkelen wanneer de aanbieder geen laagste-prijsgarantie heeft. Allemaal beweren ze “de beste prijzen” of iets van die trant te bieden, maar de keiharde belofte om het verschil te betalen indien je een goedkoper ticket vindt, daar doet Cheaptickets niet aan.

Ons advies

Moet iedereen Cheaptickets dan maar in de ban doen? Dat niet direct. Wie gemakzuchtig is en niet op de kleintjes let, kan hier zowel een vlucht als een hotel en een huurauto regelen. Maar dat kan net zo goed bij Expedia, waar je meestal goedkoper uit bent.

Zelfs als ‘startpagina’ voor je vakantie-speurtocht, waarna je prijzen vergelijkt op andere sites, zouden we Cheaptickets niet gebruiken. Daar is de site te tijdrovend voor; je moet namelijk teveel gegevens invullen om de werkelijke prijs te vinden. Gebruik daar liever Skyscanner voor.

Uitzonderingsgevallen zijn de kortingsacties van Cheaptickets, waarbij die ‘korting’ inhoudt dat de prijs die van de maatschappijen zelf benadert of zelfs evenaart.

Foto: screenshot

Delen:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

19 gedachten over “Cheaptickets: helemaal niet zo ‘cheap’”

 1. Die dossierkosten zijn inmiddels 21 euro geworden.
  word niet vermeld, pas op het einde als je al je gegevens hebt ingevuld.
  je krijgt een nare smaak van in je mond. ik heb het boeken ook afgekapt.

  die ticketfee snap ik nog wel maar die dossierkosten? #WTF #fail

 2. Ebookers vind ik ook nogal misleidend. Daar wordt je steeds gelokt met hele mooie prijzen maar als je wilt boeken blijkt dat of niet kunnen of de prijs is vele malen hoger als in eerste instantie wordt aangegeven.
  b.v. lokkertje ams-bkk voor €543 blijkt dan €722 te zijn. Als dat 3 dagen duurt kan ik niet meer spreken van een inmiddels gestegen prijs, maar dat vindt ik bewust een lage prijs doorgeven.

 3. Dossierkosten zijn inmiddels 27 euro geworden, ik heb gekeken bij de officiële aanbieder ben je goedkoper uit dan via cheaptickets

 4. na enkele jaren ben ik er toch wel uit.
  voor alle ticket aanbieders moet je betalen. Ik gebruik nu Skyscanner. Deze bied geen ticket aan maar brengt je wel kostenloos naar de goedkoopste aanbieder.
  Budgetair komt dan ook heel vaak voor en behoort inmiddels tot mijn fovoriet.

  1. Kijk wel uit met Skyscanner: deze site vertelt je niet hoeveel extra kosten (boekingskosten e.d.) je nog bovenop dat zogenaamd goedkoopste ticket moet optellen. Bij de luchtvaartmaatschappij die jou uiteindelijk vervoert betaal je vrijwel altijd het minst. En da’s logisch, want je boekt daarbij zonder tussenpartij.

 5. Via Skyscanner vind je meestal de voordeligste tickets.
  Kijk dan ook eens voor de aardigheid op de Duitse of zelfs Franse versie van hun, waarbij je vaak totaal andere aanbieders treft, met soms nóg voordeligere ticketprijzen.
  Let wel op de bijkomende kosten van de door Skyscanner aangeboden bookingssites, die kunnen aardig uiteen lopen.
  Variërend van soms € 0 tot wel € 50, en in dat laatste geval is je voordeel t.o.v. anderen weer weg.

 6. Inderdaad inmiddels 29 euro dossierkosten in januari 2015.
  Totaal komt het op € 281,26 via Cheaptickets en € 262,26 voor zelfde vlucht via KLM boeking naar Rome.

 7. Richard van `t Hooft

  Via Momondo gaat het nog anders. Stel je daar de taal op Duits in, betaal je geen creditkaartkosten bij verschillende aanbieders. Stel je echter de taal op Nederlands in, betaal je minimaal € 15,- alleen al creditkaartkosten. Over andere kosten nog helemaal niet te spreken. Momondo is een zoekmachine die sites als Cheaptickets en vele anderen vergelijkt. Over Momondo wil ik niets zeggen, zij zijn niet verantwoordelijk voor wat bepaalde tussenpersonen aan extra kosten vragen. Maar vaak blijkt ook hier: goedkoop blijkt uiteindelijk duurkoop.

 8. Dossierkosten zijn inmiddels 27 euro geworden…..
  Zal wel door de sterke economische groep komen…. :-S
  Slecht. Ik ga lekker rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij boeken nu, jammer voor jullie cheaptickets.nl!

 9. Ik heb er al verschillende keren over geklaagd bij Cheaptickets (over die dossierkosten die er pas op het allerlaatst, als je de boeking bijna helemaal compleet hebt ingevuld, opeens bijkomen) en krijg altijd hetzelfde standaard nietszeggende antwoord. Wat ik nu meestal doe: ik gebruik de Cheaptickets site en zoekmachine om vluchten te vergelijken en de voordeligste vlucht uit te zoeken, en boek deze vervolgens op de site van de luchtvaartmaatschappij zelf ipv via Cheaptickets. Eigen schuld.

 10. Heb net een ticket van 119,00 geboekt met als boete 27,00 dossierkosten. GVD, dat was gelijk de allerlaatse keer zeg! Wat een oplichtersbende!!

 11. Heb ook tickets geboekt bij de maatschappij zelf
  Dit scheelt al 20 euro met cheaptickets en dan
  Zitten de dossierkosten er nog niet bij
  Verschil 40 euro idd niet zo cheap

 12. Expedia is inderdaad vaak de voordeligste. Beperkte bijkomende kosten en aangesloten bij meer meerdere maatschappijen (zoals Air Asia in Zuidoost Azie).

 13. Nu bij D-reizen vliegtickets kopen zonder boekingskosten. Met Ideal gratis en met creditcard € 5,96 extra.
  Ticketprijs is op het eerste gezicht wel iets hoger als bij bijvoorbeeld Tix.nl maar doordat je geen boekingskosten betaalt ben je uiteindelijk toch voordeliger uit.

 14. Ok – dus niemand van jullie hier gebruikt merkproducten neem ik aan? Allemaal aan de witte producten om geen reclamebudget van het merk te financieren? Huismerk cola in plaats van Coca-Cola? Wat een bullshit. Het zou wat zijn als je in de supermarkt bij een blikje Coca-Cola de productieprijs zag en dan hoeveel je extra betaalt voor de naam. Dat is gewoon de realiteit. Waarom koop je dan toch Coca-cola? Voor de smaak, het gevoel dat je hebt bij het merk,…? Cheaptickets is misschien niet de goedkoopste, maar er zit een heel algoritme achter de systemen dat alle vluchten van alle maatschappijen op een rijtje zet. Dat is SERVICE die ze bieden. Elke dag zijn er mensen aan het werk om dit te optimaliseren. Er zit een hele klantenservice in verschillende talen, die je via verschillende kanalen kan bereiken. Dat is SERVICE. Wil jij een supergoedkoop vliegticket maar 0 service als er iets misloopt? Maar dan wel zeuren dat je niet geholpen wordt? Tja…

 15. De boekingskosten zijn nu inderdaad €27. Het schrok me erg toen ik de totaalprijs na het invullen van alle gegevens gezien. Dus geen €83 voor een winterreisje Amsterdam-Milaan, maar maar liefst €110. Toen ik Cheaptickets benaderd, ze antwoordden dat boekingskosten zijn ‘duidelijk’ te zien op elke moment van het boekingsproces – leugens!
  Ik probeerde nogmaals om te test-boeken, en daarna zag ik in heel kleine, licht-grijze lettertjes “exl boekingskosten €27-29), juist onder de vluchtinformatie, maar NIET naast de prijs die zo aantrekkelijk eruit ziet met die vette grote cijfers!
  Ik las daarna informatie op consuwijzer.nl en op acm.nl… waarin het staat dat alle onvermijdbare vaste kosten (per booking) moeten al in de prijs inbegrepen worden, en alle variabele onvermijdbare kosten (per persoon) moeten of in de prijs inbegrepen worden of direct naast de prijs staan in EEN OOGOPSLAG zodat de consument hoeft hiernaar NIET te zoeken! Ik heb ze inmiddels met consuwijzer gerapporteerd!

 16. Ik snap er niks van.
  Het is nu de 2de keer dat ik via Cheaptickets heb geboekt, simpelweg omdat ze inclusief al die dossierkosten nog steeds 300 euro goedkoper waren met hun tickets dan rechtstreeks bij de maatschappij te boeken. Geen enkele vergelijkings of boekingsite heeft ze zo goedkoop aangeboden. Dus mijn voordeel: 600€ retour voor 2 personen door via de zogenaamde veel te dure cheaptickets te boeken.

  Ik ben blij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *