Vliegtuig huren: speel je eigen luchtvaartmaatschappij

Huur je eigen vliegtuig

Op de websites van luchtvaartmaatschappijen kun je vaak maar zes tickets tegelijk kopen. Wat zijn de opties als je met een grote groep reist?

Luchtvaartmaatschappijen moedigen grote gezelschappen aan om een speciaal nummer te bellen voor een groepsboeking. Bij Transavia zitten maar liefst drie contactpersonen op je telefoontje te wachten, KLM/Air France hoort graag van je en ook Corendon heeft een nummer voor Groepen & Incentives. Als je lang genoeg van tevoren reserveert en je groep niet té groot is, valt er vast een mouw aan jullie reis te passen.

Wil je urgent een groep inboeken, dan wordt het moeilijker. Tenzij je het voorbeeld van zakenlieden, politici of rocksterren volgt en een vliegtuig huurt. Als je de prijs even buiten beschouwing laat, maken de voordelen het erg aanlokkelijk:

 • vertrek van vrijwel elk vliegveld;
 • kies zelf waar je heen wilt vliegen;
 • kom een kwartier voor vertrek aankakken;
 • het hele gezelschap past in dezelfde cabine;
 • privacy want geen vreemde passagiers aan boord;
 • eeuwig kunnen opscheppen dat je ooit een privéjet hebt gehuurd.

Wat kost een huurvliegtuig?

First Class Aviation heeft zich helemaal toegelegd op de verhuur van vliegtuigen, maar vermeldt geen tarieven op de website. Na een offerte-aanvraag blijkt dat we een Boeing 737-700 retour van Groningen naar Las Palmas (Gran Canaria) kunnen sturen voor € 107.000,- all-in. Er passen 149 passagiers in. Bij een volle bak komt dat dus op € 718,- per persoon neer. Stoppen we maar 100 personen in het vliegtuig, dan is de totaalprijs € 98.500,- oftewel € 985,- retour per persoon. Inderdaad, duurder dan een lijnvlucht, maar het idee is natuurlijk om een vliegtuig te huren als een lijnvlucht geen optie is.

Wie doen er goed aan een vliegtuig te huren?

Een vliegtuig charteren is voor verschillende doelgroepen een serieuze optie. Zo zijn er de musea die waardevolle kunstvoorwerpen onder eigen toezicht vervoeren en de dierentuinen die nieuwe aanwinsten op een privévlucht zetten. Rocksterren met een strak schema en tonnen aan licht- en geluidsapparatuur huren hun eigen vliegtuig. En de tijd van sommige politici en investeerders is kostbaar genoeg om er een privévliegtuig voor in te huren.

Maar ook voetbalsupporters die bij lijndiensten achter het net vissen en met alle geweld een belangrijke wedstrijd willen bijwonen, kunnen bij charteraars hun geluk beproeven. Zo regelde Eron Pieren een Airbus A319 met plek voor 140 passagiers om voor de Europa League-finale Ajax achterna te vliegen.

Ik kan me nog goed een stukje uit de autobiografie van Richard Branson heugen. In 1979 werd zijn vlucht van de Maagdeneilanden naar Puerto Rico geannuleerd. De terminal stond vol met gestrande passagiers en Branson rook een kansje. Hij kreeg het voor elkaar om voor $ 2.000 een vliegtuig te charteren, maakte wat berekeningen en paradeerde even later met een geleend schoolbord door de terminal: “VIRGIN AIRWAYS: $ 39 voor een enkele reis naar Puerto Rico!”

Branson verhuurde alle stoelen aan boord van het gecharterde vliegtuig en de rest is geschiedenis. Vijf jaar later zag Virgin Atlantic het licht.

De doelgroep van Melookyoubook is echter particulier en let op de kleintjes. De grootste kans dat jij in zo’n gecharterd vliegtuig belandt is wanneer je met een grote groep reist. Niet last-minute, zoals Branson destijds, maar strak vooruit gepland. Voor wie een strak budget heeft, blijven lijndiensten en vakantievluchten nog altijd de meest logische optie.

Foto: Adobe Stock

Delen:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

10 gedachten over “Vliegtuig huren: speel je eigen luchtvaartmaatschappij”

 1. co van der hoek

  goedemorgen,

  ik zou voor een klant van mij – geheel vrijblijvend – willen informeren wat de mogelijkheden zijn om met 80 man heen en weer van rotterdam (bvk) naar kaapstad te vliegen.

  graag ontvang ik inzicht in de mogelijkheden en een richtprijs.

  hartelijke groet

  co van der hoek

  1. Hoi Cor, dankjewel voor je berichtje. We gaan graag voor je op zoek naar chartervliegtuigen maar willen nog wel even de gewenste reisdata weten. We hebben je een e-mail gestuurd!

   Update: Melookyoubook zoekt niet langer naar tickets voor individuele reizigers of groepen; we focussen ons nu volledig op dit blog en de luchthavenpagina’s, waar je waardevolle tips voor goedkoop vliegen vindt!

 2. Rinco Hollemans

  Goedendag ”melookyoubook.com”,

  Kwam jullie website per ongelijk tegen (was wat aan het bekijken over Freqent Flyers).

  Mijn zoon zit op bij de zeeverkenners / scouting.
  En die hebben een probleem, de ”World Jamboree” wordt in 2015 in Japan gehouden.
  Nu is Japan een te gekke bestemming, alleen het probleem is het transport er naar toe. De gehele Nederlandse groep zal ongeveer bestaan uit 700 mensen en die moeten dus allemaal tegelijk richting Japan.

  Hebben jullie hier misschien een antwoord op, want zelfs de grote luchtvaart maatschappijen zitten hier niet echt op te wachten i.v.m. het leeg terug vliegen van hun kisten.

  Met vriendelijke groet,

  Rinco Hollemans.

 3. Goedemorgen,

  Wij zouden graag willen weten wat de mogelijkheden zijn om de bemanning heen en weer vanaf Esbjerg DK naar Rotterdam, Antwerpen, of Eindhoven te vervoeren.
  Vrijdag 6 december omstreeks 13:00 uur vanaf Esbjerg DK naar Rotterdam, Antwerpen, of Eindhoven, en maandag de 9de s ’morgens vroeg om 01:30 uur terug.
  Wachten u reactie af.

 4. Beste,

  Graag zou ik de mogelijkheden voor 100 personen vanuit Eindhoven/Rotterdam naar Sarajevo of Tuzla (Bosnië-Herzegovina) willen weten. Vertrek datum is zaterdag 2 mei 2015 en retour is zaterdag 9 mei 2015.

  Alsvast bedankt,

  Mvg,
  Hasan Turk

 5. Hallo,

  Graag zou ik van u willen vernemen wat de mogelijkheden zijn om een lijn op te zetten van Nederland naar Suriname (2x per week). Nu heeft de KLM de touwtjes in handen! Wij willen graag de markt openbreken.

  Graag uw tegenbericht.

 6. Peter van Zijll de Jong

  Ik hoop al jaren dat een gerenormeerde luchtvaar mij. minsen 2x in de week een directe vlucht aanbiedt van Amsterdam naar San Juan Santamaria in Costa Rica vv.
  De vlucht duurt gemiddeld 12 uur heen en 12 uur terug.
  Is het waar dat zo’n reis $1500,- p/u kost?
  Dit zou dus een $18000 wat zou betekenen $1000 p.p.?
  Graag verneem ik of ik in juiste denkrichting zit.

  1. Hoi Peter, we denken dat je goed in de buurt zit met je berekening. Eén en ander hangt natuurlijk ook af van de brandstofkosten, belastingen en de kosten om te mogen landen en/of “slapen” (het vliegtuig) in San José. En doordat maatschappijen business class-stoelen verkopen die veel duurder zijn, kunnen de vroegboekende economy class-passagiers weer wat goedkoper zitten.

 7. Besten,

  Dat een privévliegtuig alleen maar voor de ‘elite’ is weggelegd, is allang niet meer het geval. Wij, van H2H Aviation, bieden charters aan voor de korte en middellange afstanden binnen Europa. Dit is reeds mogelijk vanaf drie personen voor € 225,- per persoon, per vlieguur. Wanneer je bij de KLM een dagretour boekt van bijvoorbeeld Amsterdam naar Londen, inclusief bagage ben je hetzelfde kwijt als bij ons. Wij nodigen iedereen uit om online de kosten te berekenen op http://www.flyh2h.com.

  Met vriendelijke groeten,

  Gijs Nyst
  H2H Aviation

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *