Snel en goedkoop naar Groningen Airport

Plan je reis zorgvuldig wanneer je met het openbaar vervoer naar Groningen Airport Eelde reist: vanuit de Randstad en zuidelijk Nederland zit je best lang in de trein. Omdat het vliegveld geen eigen station heeft, stap je in Groningen of Assen op de bus naar de luchthaven.

Wanneer je vlucht vroeg in de ochtend vertrekt, is het waarschijnlijk niet mogelijk om dezelfde dag met het openbaar vervoer op het vliegveld te komen. Overweeg dan om te overnachten in Groningen.

Vanuit Groningen of Assen

De luchthaven is per bus bereikbaar vanaf de stations van Groningen en Assen. Gebruik 9292 om je reis te plannen. Een taxi naar Groningen Airport is goedkoper als je deze van tevoren online boekt.

Bus 9 vanuit Groningen

Qbuzz 9 rijdt vanaf Groningen naar de luchthaven. De rit duurt ongeveer 35 minuten. Doordeweeks en op zaterdag rijdt de bus overdag twee keer per uur. De eerste bus vertrekt op werkdagen/zaterdag/zondag om 5.51u/7.36u/8.06u vanaf Groningen CS (dienstregeling). Een enkele reis kost € 3,65.

Bus 50 vanuit Groningen (met overstap)

Je kunt ook met Qbuzz 50 (richting Assen) naar De Punt reizen en daar overstappen op bus 9 naar het vliegveld. Deze bussen sluiten op elkaar aan. In totaal ben je iets meer dan een half uur onderweg. De eerste bus vertrekt doordeweeks/zaterdag/zondag om 6.10u/7.20u/8.24u vanaf het station van Groningen (dienstregeling). Een enkele reis kost € 3,34.

Bus 50 vanuit Assen (met overstap)

Vanuit Assen neem je Qbuzz 50 richting Groningen. Bij busstation De Punt stap je over op (de aansluitende) bus 9 naar de luchthaven. De totale reistijd is iets meer dan een half uur. De eerste bus 50 vertrekt op werkdagen/zaterdag/zondag om 5.54u/7.22u/7.22u vanaf het station van Assen (dienstregeling). Een enkele busreis vanuit Assen kost € 4,03.

Vanuit de rest van Nederland

Om op Groningen Airport Eelde te komen reis je altijd via de stations van Groningen of Assen (van deze plekken rijden er bussen naar de luchthaven). De trein is dus de meest voor de hand liggende manier om in deze steden te komen, maar in enkele gevallen biedt Flixbus een interessant alternatief.

Met de trein naar Groningen Airport

Gebruik 9292 om de snelste route vanuit jouw woonplaats naar Groningen Airport Eelde te bepalen. De ene keer ben je sneller door in Assen op de bus naar het vliegveld te stappen, op andere tijdstippen kun je beter via het station van Groningen reizen.

Bekijk goed of je vlucht nog steeds voordelig is als je met het openbaar vervoer naar Groningen Airport reist. De totale reiskosten voor een enkele reis met trein en bus vanuit de Randstad zijn ongeveer € 27 (vol tarief). De totale reistijd van Amsterdam Centraal naar het vliegveld is al snel 3 uur!

Korting op je treinkaartje

Met een NS kortingskaart bespaar je op de treinreis van jezelf en je medereizigers. Als je geen kortingskaart heb, dan kun je soms een NS dagkaart van rond de € 15 kopen. Onder meer Albert Heijn, Blokker, Hema, Jumbo en Kruidvat bieden deze dagkaarten regelmatig aan. Treinreiziger.nl biedt een overzicht van actuele acties. Houd er rekening mee dat sommige dagkaarten alleen geldig zijn op werkdagen na 9.00u of alleen in het weekend.

Flixbus

Vanuit diverse Nederlandse steden reis je met Flixbus voordelig naar Groningen: meestal stukken voordeliger dan de trein! Flixbus rijdt onder meer vanuit Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Enschede en Hengelo. Voor een buskaartje vanuit Amsterdam betaal je vanaf € 9 (terwijl een treinkaartje € 27 kost).

Je moet wel een beetje geluk hebben dat er een bus is die aansluit bij jouw vlucht. Zorg altijd voor een ruime tijdsmarge voor het geval dat je bus vertraging heeft. Flixbus zet je af voor het centraal station van Groningen, waar je de bus naar het vliegveld kunt nemen.

Naar Groningen Airport vanuit België

De kans is heel erg klein dat het voor een reiziger uit België zin heeft om via Groningen Airport te reizen. Of je nu met de bus komt of met de trein: je bent gegarandeerd lang onderweg en je reist altijd via Groningen of Assen.

Met de trein

Met de trein en bus ben je vanuit Antwerpen in totaal zo’n 5 uur onderweg. Voor een enkele reis met de intercity van Antwerpen naar Assen betaal je vanaf € 26. Bij NMBS-Europe kun je de snelste verbindingen vanuit jouw vertrekstation vinden en direct een treinkaartje kopen.

Flixbus

Er zijn weinig directe verbindingen tussen Groningen en steden in België. Flixbus heeft een directe nachtbus van Brussel naar Groningen (en vice versa), maar in de meeste andere gevallen moet je overstappen. Hoewel de tarieven soms best aardig zijn (vanaf € 17), kun je datzelfde niet zeggen van de reistijden: je bent zo’n 6 uur onderweg en dan moet je ook nog eens met de lokale bus naar het vliegveld. Dit is alleen voor de échte die-hards!

Foto: Victor van Werkhooven / CC BY 3.0 / aangepast

Delen:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Groningen Airport Eelde

De luchthaven van Groningen ligt ongeveer 10 kilometer ten zuiden van de stad, bij het dorp Eelde. Voor reizigers uit het noorden van Nederland is dit vliegveld soms een goed

Lees verder »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *