Snel en goedkoop naar Dortmund Airport

Het is best een onderneming om met de trein en de bus op de luchthaven van Dortmund te komen. Met het openbaar vervoer vanuit Nederland is het nog wel te doen (vanaf 3 uur en een kwartier vanuit Amsterdam), maar vanuit België is het vrijwel niet de moeite waard. Dortmund Airport heeft geen eigen treinstation. Je reist via Dortmund Hauptbahnhof of station Holtzwickede.

Trein en bus vanuit Nederland

ICE naar Dortmund

Vanuit Amsterdam, Utrecht en Arnhem reis je met een overstap in Duisburg naar Dortmund Hauptbahnhof. Vervolgens reis je met de bus, trein en/of metro verder naar de luchthaven (zie onder). Met de ICE is de reistijd van Amsterdam naar het station van Dortmund ongeveer 2 uur en 3 kwartier. Treinkaartjes zijn beschikbaar vanaf € 19 enkele reis. Voor vertrektijden en het kopen van een kaartje ga je naar NS International of de Deutsche Bahn.

Andere treinen

Vanuit Arnhem

Met de RegionalExpress 19 reis je vanuit Arnhem naar Oberhausen en daar stap je over op een trein naar Dortmund Hauptbahnhof (2 uur en 12 minuten). Voor de complete trip betaal je € 15,70 (Preisstufe D).

Vanuit Enschede

Van Enschede reis je met de Regionalbahn naar Münster (West) Hauptbahnhof en daar stap je over op een trein naar Holtzwickede (2,5 tot 3 uur). Of reis met een directe trein van Enschede naar Dortmund Hauptbahnhof (2 uur en 5 minuten). Voor een treinkaartje betaal je € 23,80 (Preisstufe 11W).

Vanuit Venlo

Vanuit Venlo is er een directe trein naar Holtzwickede (2 uur en 8 minuten). Om vanuit Venlo op Dortmund Hauptbahnhof te komen stap je over in Düsseldorf (2 uur en 9 minuten). Voor de complete reis betaal je € 15,70 (Preisstufe D).

Treinkaartje kopen

Met NS International of de Deutsche Bahn vind je eenvoudig vertrektijden en tarieven vanuit jouw dichtstbijzijnde treinstation. Met de reisplanner van de Deutsche Bahn kun je “Dortmund Flughafen” als eindbestemming opgeven. 

SchönerTagTicket NRW

Door met regionale treinen te reizen kun je ook gebruik maken van het SchönerTagTicket NRW (€ 31 voor 1 persoon of € 46 voor maximaal 5 personen). Je kunt doordeweeks reizen vanaf 9.00u en in het weekend gedurende de hele dag. Het ticket is geldig in heel Northrhein-Westfalen, inclusief de stations van Arnhem, Enschede en Venlo. Via Bad-Bentheim en Osnabrück reizen is niet mogelijk met dit ticket (die plaatsen liggen in een andere deelstaat). Met de reisplanner van de Deutsche Bahn kun je eenvoudig aangeven dat je alleen met “Nahverkehr” wilt reizen.

Flixbus naar Dortmund

Vanuit Amsterdam rijdt Flixbus dagelijks meerdere keren per dag naar Dortmund (vanaf € 12). Flixbus stopt niet op de luchthaven zelf, maar bij treinstation Dortmund Hauptbahnhof. Plan altijd een ruime marge in tussen de bus en je vlucht.

Flixbus rijdt ook vanuit Utrecht (vanaf € 10), Eindhoven (vanaf € 10), Hengelo (vanaf € 6) en andere Nederlandse steden naar Dortmund, maar meestal gaat het maar om één rit per dag: die moet dus maar net uitkomen met jouw vlucht.

België ↔ Dortmund Airport

Met de trein

Vanuit België rijdt er een directe Thalys naar Dortmund Hauptbahnhof (3 uur en een kwartier). Met andere treinen zijn de stations van Dortmund en Holzwickede met één of meer overstaps bereikbaar. Verbindingen en tarieven vind je bij NMBS Europe en de Deutsche Bahn. Met de reisplanner van de Deutsche Bahn kun je Dortmund Airport als eindbestemming invoeren. Meestal betaal je vanaf € 22,90.

Met Flixbus

Vanuit Brussel kun je ook met Flixbus naar Dortmund reizen (vanaf € 12). Ook vanuit Antwerpen en andere Belgische steden zijn er direct verbindingen met Dortmund, maar er moet maar net een bus zijn die aansluit bij jouw vlucht. Zorg altijd voor een flinke tijdmarge tussen bus en vliegtuig in het geval van vertraging.

Dortmund-centrum ↔ luchthaven

Het openbaar vervoer tussen Dortmund Hauptbahnhof en de luchthaven is minder frequent dan je misschien van andere luchthavens gewend bent. Check vooraf de vertrektijden met de reisplanner van de Deutsche Bahn (alle onderstaande bussen, metro’s en treinen zijn in deze reisplanner opgenomen). Een taxi van Dortmund Hauptbahnhof naar de luchthaven kost ongeveer € 29.

AirportExpress-bus

De AirportExpress-bus rijdt één keer per uur tussen Dortmund Hauptbahnhof en de luchthaven. Op het station bevindt de bushalte zich in het Zentraler Omnibus Bahnhof (ZOB). De nonstop rit duurt 22 minuten en kost € 9. De eerste bus vertrekt dagelijks om 4.30u vanaf Dortmund Hauptbahnhof.

Trein & bus (via Holzwickede)

Je kunt ook via station Holzwickede reizen. Overdag rijdt er twee keer per uur een trein tussen Dortmund Hauptbahnhof en Holzwickede, ’s avonds en vroeg in de ochtend één keer per uur. De reistijd is 22 minuten en een kaartje kost € 6 (Preisstufe B). De eerste trein vertrekt om 5.04u uit Dortmund (zondag om 7.04u). Exacte tijden vind je met de reisplanner van de Deutsche Bahn.

Tussen het station van Holzwickede en de luchthaven rijdt elke 20 minuten een AirportShuttle-bus. De rit duurt slechts 6 minuten en kost € 3.

U-Bahn & bus (via Aplerbeck)

De goedkoopste manier om van Dortmund naar de luchthaven te reizen is met de U-Bahn en de bus. Vanaf Dortmund Hauptbahnhof neem je U47 naar de eindhalte (Aplerbeck) en daar stap je over op bus 490 naar Dortmund Airport. Via deze route kun je twee keer per uur naar het vliegveld reizen. De eerste reismogelijkheid is op werkdagen/zaterdag/zondag om 4.09u/4.45u/7.20u. Je bent in totaal ongeveer 40 minuten onderweg en een kaartje (voor metro en bus) kost € 2,80 (Preisstufe A2). Gebruik de reisplanner van de Deutsche Bahn om de vertrektijden te achterhalen.

Foto: Optimist4343 / CC BY-SA 3.0 / aangepast

Delen:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Dortmund Airport

Dortmund Airport is een kleine luchthaven met voornamelijk low-budgetvluchten naar Europese bestemmingen. Voor zowel Nederlanders als Belgen is het enigszins omslachtig om Dortmund Airport te bereiken, maar soms loont het

Lees verder »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *