Charleroi Airport

Charleroi Airport is vooral een low-budgetluchthaven met vluchten naar bestemmingen in en om Europa. Het vliegveld is redelijk goed bereikbaar voor reizigers uit Vlaanderen, zowel met het openbaar vervoer als met de auto. Woon je in Nederland? Bekijk dan eerst of het wel de moeite waard is om helemaal naar Charleroi te reizen. 

Let op! De luchthaven van Charleroi wordt ook wel aangeduid als “Brussels South Charleroi Airport”. Maar laat je hierdoor niet voor de gek houden: het vliegveld ligt bijna 50 kilometer ten zuiden van de Belgische hoofdstad. Verwar Charleroi Airport niet met Brussel Airport Zaventem!

Bestemmingen

Charleroi Airport (CRL) wordt voornamelijk gebruikt door budget- en chartermaatschappijen voor vluchten naar bestemmingen in Europa, Turkije en Noord-Afrika. Air Belgium verzorgt ook vluchten naar het Caribisch gebied. Voor meer intercontinentale bestemmingen moet je naar Brussel Zaventem, Schiphol of Parijs-Charles de Gaulle.

Charleroi is een belangrijke basis voor Ryanair met veel vluchten naar bestemmingen in Europa, de Canarische-eilanden en Marokko. Maar ook TUI fly (met name vluchten naar Zuid-Europa en Noord-Afrika) en Wizz Air (naar Oost-Europa) maken gebruik van de luchthaven.

De Engelstalige Wikipedia-pagina van Charleroi Airport en Flightconnections bieden een duidelijk overzicht van alle non-stop bestemmingen waar je vanaf de luchthaven naar toe kunt vliegen.

Goedkoop vliegen

Zoek je voordelige vliegtickets vanaf Charleroi Airport? Gebruik dan Skyscanner om vliegtickets van “Charleroi” naar “overal” over de hele maand of het hele jaar te zoeken. Andere goede vergelijkingssites zijn Kayak en Google Flights. Al deze vliegticketwebsites hebben bovendien een handige functie waarmee je de goedkoopste ticketprijzen op een wereldkaart kunt zien.

Reis je naar een bestemming in West-Europa? Dan kun je in plaats van het vliegtuig, natuurlijk ook de trein of de bus te nemen. Je voorkomt hiermee de lange wachttijden op het vliegveld en je arriveert ook nog eens in het centrum van de stad. Check de reistijden en tarieven van de Thalys en Flixbus.

OV naar het vliegveld

Charleroi Airport heeft geen eigen treinstation. Op Station Charleroi Sud stap je op bus A naar het vliegveld. Daarnaast rijden er vanuit Brussel directe bussen naar de luchthaven: ook heel vroeg in de ochtend. Het vliegveld is best goed bereikbaar voor reizigers uit Vlaanderen, maar vanuit Nederland moet je rekening houden met een flinke reistijd. Bekijk onze pagina over openbaar vervoer naar Charleroi Airport voor gedetailleerde informatie.

Taxi naar Charleroi

Als je op comfortabele wijze naar het vliegveld wilt reizen en ook weer niet niet al te ver van Charleroi woont, kun je een taxi of privé-taxibusje (tot 16 personen) naar de luchthaven nemen. Met meerdere personen is deze optie vaak goed betaalbaar. Vergelijk diverse taxi-aanbieders met Booking.com. Voor grotere groepen kun kun je altijd nog een bus huren.

Met de auto

Charleroi Airport is eenvoudig bereikbaar met de auto. Het vliegveld ligt ten noorden van Charleroi-stad, langs de snelweg A15 (routeplanner). De reistijd vanuit Brussel is iets minder dan een uur. Met de auto vanuit Amsterdam ben je 3 à 3,5  uur onderweg. Vanuit Maastricht (via Luik) is de reistijd ruim een uur en een kwartier. Uiteraard kun je in geval van files veel langer onderweg zijn.

Parkeren

Parkeren is mogelijk op het luchthaventerrein, of (vaak goedkoper) bij een parking in de buurt. Vanaf deze alternatieve parkings wordt je met een busje naar de terminal gebracht. Een Park, Sleep & Fly-arrangement pakt soms ook erg voordelig uit: soms zelfs goedkoper dan parkeren op het luchthaventerrein! Gratis parkeren in de buurt van de luchthaven is nogal een opgave, maar niet compleet onmogelijk. Meer informatie vind je op onze pagina over parkeren bij Charleroi Airport.

Autoverhuur

Het is mogelijk om een auto te huren op Charleroi Airport. Je vergelijkt verschillende aanbieders met Rentalcars.com. One-way autoverhuur, waarbij je de auto in bijvoorbeeld je woonplaats huurt en op Charleroi Airport terugbrengt (of vice versa), is meestal mogelijk. Als je de auto terugbrengt in een ander land betaal je hiervoor vaak wel een meerprijs.

Overnachten

Er zijn geen hotels op loopafstand van de terminal, maar in de directe omgeving van de luchthaven en in het centrum van Charleroi vind je ruim voldoende aanbod. Overnachten in Brussel kan ook: de eerste bus naar het vliegveld vertrekt al heel vroeg in de ochtend. Eventueel kun je slapen in de terminal van Charleroi Airport, maar zorg wel dat je een boardingpass of ticket voor de volgende dag kan laten zien. Op onze pagina over hotels bij Charleroi Airport vind je meer informatie.

Faciliteiten

Op de luchthaven vind je een aantal winkels, bars en restaurants; zowel voor als na de security. Op Charleroi Airport zijn geen douches aanwezig, ook niet in de lounge. Een overzicht van alle faciliteiten en diensten vind je op de luchthavenwebsite.

Lounge

Opvallend voor een low-budgetluchthaven: Charleroi Airport heeft een lounge! De lounge biedt een redelijk eenvoudig aanbod van snacks en dranken. Entree kost € 25 wanneer je online boekt. Anders betaal je € 28 bij de informatiedesk aan de landside. Eventueel kun je kiezen voor een combinatie met Fast Track Security (t.w.v € 6) en een parkeerplek. De lounge is eveneens toegankelijk met Priority Pass (toon je kaart en haal een toegangsvoucher bij de informatiedesk aan de landside).

Op Lounge Buddy lees je reviews van andere reizigers die gebruik hebben gemaakt van de lounge op Charleroi Airport. De lounge gaat ’s nachts dicht.

Tip! Als je regelmatig het vliegtuig pakt, is het mogelijk interessant om een Mastercard Black aan te vragen. Deze creditcard kost jaarlijks € 204, maar komt met een Priority Pass met Prestige-lidmaatschap. Hiermee heb je onbeperkte toegang tot airport lounges die bij Priority Pass zijn aangesloten (dat zijn er wereldwijd meer dan 1000).

Internet

Charleroi Airport biedt gratis onbeperkte wifi. Ook kun je gebruik maken van computers met internettoegang.

Bagagekluizen

Het automatische bagagedepot vind je buiten de terminal bij de taxistandplaats. Hiervoor betaal je € 5/7/9 voor een kleine/middelgrote/grote kluis (maximaal 16 dagen). Op treinstation Charleroi Sud zijn ook bagagebewaarplaatsen beschikbaar.

Foto: Fernandopascullo / CC BY 3.0 / aangepast

Delen:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

2 gedachten over “Charleroi Airport”

  1. kristien scholllen

    ik wil en goedkope busrit op 14/5 van Brussel zuidstation naar de luchthaven van charlerloi . Wij moeten om 5u s morgens in charlerloi zijn;

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *