Brussel Airport: zó kom je er snel en goedkoop!

Brussel Airport Zaventem is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, niet alleen vanuit België, maar ook vanuit diverse Nederlandse steden. Dankzij directe trein- en busverbindingen met de luchthaven, hoef je in de meeste gevallen niet via het centrum van Brussel te reizen.

Vertrekt je vlucht vroeg in de ochtend of kom je laat in de avond aan? Overweeg dan om een hotel bij Brussel Airport te boeken.

Nederland ↔ Brussel Airport

Met de trein of bus kun je vanuit diverse Nederlandse steden direct naar Brussel Airport reizen. Ook kun je een trein naar het centrum van Brussel nemen en daar overstappen op vervoer naar het vliegveld. Bepaal de handigste treinroute met de routeplanner van NS International. Meestal ben je het goedkoopst uit met Flixbus.

Intercity Brussel

De Intercity Brussel biedt een directe treinverbinding tussen Brussel Airport en Amsterdam, Schiphol, Rotterdam en Breda. De reistijd vanaf Amsterdam CS is 2 uur en 25 minuten. Ook is er vier keer per dag een directe trein vanaf Den Haag HS (1 uur en 50 minuten). De eerste trein arriveert ’s morgens om 8.50 uur op Brussel Airport.

Een enkele reis vanuit Amsterdam kost vanaf € 31. Dit is inclusief het Brussels Airport-supplement. Houders van een kortingskaart profiteren tot de grens van korting. Wanneer je boekt op NS International wordt je korting verrekend. 

Thalys of Eurostar

De Thalys rijdt 14 keer per dag vanuit Amsterdam, Schiphol en Rotterdam naar Antwerpen, waar je kunt overstappen op een trein naar de luchthaven. De Eurostar rijdt twee keer per dag, maar stopt niet op Schiphol. Voor een enkele reis betaal je vanaf € 41,10 op NS International. De reistijd met de Thalys en de aansluitende trein naar Brussel Airport is iets meer dan 2 uur.

Trein vanuit Eindhoven of Maastricht

Voor een enkele treinreis Eindhoven – Brussel Airport betaal je vanaf € 23,50 (€ 39,10 vol tarief). Je stapt in Breda over op de Intercity Brussel.

Vanuit Maastricht is het sneller om via Luik te reizen en daar over te stappen op een trein naar Brussel Airport. Voor een enkele reis betaal je vanaf € 21 (€ 25 flexibel tarief). Voor reistijden en het kopen van deze tickets kun je terecht bij NS International en NMBS Europe.

Flixbus naar Brussel Airport

Vanuit onder meer Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Maastricht kun je met Flixbus direct naar Brussel Airport reizen. Vanuit Amsterdam betaal je vanaf € 13 voor een enkele reis en vanuit Maastricht vanaf € 7: een flinke besparing ten opzichte van de trein! Kijk of er een bus is die aansluit bij jouw vlucht en houd een ruime tijdsmarge aan in het geval van vertraging.

Eventueel kun je ook een Flixbus (of BlaBlaBus) naar het centrum van Brussel nemen (de meeste bussen stoppen bij station Brussel-Noord of Brussel Zuid-Midi) en daar overstappen op een trein of bus naar de luchthaven.

België ↔ Brussel Airport

Op de website van de NMBS kun je eenvoudig de snelste verbinding tussen je woonplaats en luchthaven Brussel-Nationaal vinden. Er zijn onder andere directe treinen naar de luchthaven vanuit Antwerpen, Gent en Leuven.

Airport Express-bus (vanuit Antwerpen)

Vanuit Antwerpen rijdt er om het hele uur een bus van Airport Express naar de luchthaven van Brussel. De bus vertrekt in Antwerpen vanaf het Koningin Astridplein, bij het Centraal Station. De eerste bus vertrekt dagelijks om 3.00 uur en de laatste rit is om 23.00 uur. De busrit duurt 45 minuten en kost € 10 voor volwassenen en € 5 voor kinderen. Tickets zijn te koop bij de chauffeur.

Flixbus

Flixbus biedt directe verbindingen tussen diverse Belgische steden en Brussel Airport. De meest frequente verbindingen zijn tussen Antwerpen en de luchthaven, maar er rijden bijvoorbeeld ook bussen naar Brugge en Charleroi. Buskaartjes zijn al beschikbaar vanaf € 5 voor een enkele reis! Check of er een bus is die aansluit op je reisplannen en zorg voor genoeg tijd tussen je bus- en vliegreis. 

Eventueel kun je met Flixbus ook naar het centrum van Brussel reizen (de meeste bussen stoppen bij de treinstations Brussel-Noord en Brussel Zuid-Midi) en daar overstappen op een trein of bus naar de luchthaven.

Brussel-centrum ↔ Brussel Airport

Vanuit het centrum van Brussel kun je per trein of bus naar de luchthaven reizen. Met de trein ben je meestal het snelst, maar met een bus vanaf Brussel-Noord kun je veel geld besparen. Een taxi naar het centrum van Brussel kost ongeveer € 45.

Met de trein

Het treinstation van de luchthaven vind je op de kelderverdieping van de terminal (niveau -1). Er rijden tot zes treinen per uur tussen de luchthaven en de stations Brussel-Noord, Brussel-Centraal en Brussel-Zuid. Afhankelijk van de trein die je neemt en het station waar je naar toe reist, ben je 10 tot 30 minuten onderweg.

De eerste trein vertrekt doordeweeks om 4.04 uur vanaf Brussel Zuid-Midi en de laatste rond middernacht. De eerste trein vanaf Brussel Centraal vertrekt om 4.47 uur. In het weekend vertrekken de treinen later. Exacte reistijden vind je op de website van de NMBS. Een standaardticket (inclusief verplichte luchthaventoeslag) kost € 9,10 enkele reis.

Bus vanaf Brussel-Noord

Tussen Brussel en de luchthaven kun je ook per bus reizen. Bus 272 en snelbus 471 verbinden treinstation Brussel-Noord met de luchthaven. Je bent wat langer onderweg, maar je bent een stuk goedkoper uit: een buskaartje kost slechts € 2,50 enkele reis bij de kaartautomaat of als je contactloos betaalt in de bus. Via de website of de app van De Lijn betaal je zelfs maar € 2.

De rit duurt 35 tot 45 minuten. Gebruik de routeplanner op de website van De Lijn om de exacte reistijden te bepalen.

Bus 12 vanaf Metrostation Troon

Met bus 12 reis je vanaf Metrostation Troon (in de Europese wijk van Brussel) via onder andere Metrostation Schuman naar Brussel Airport. De rit duurt 30 à 40 minuten en kost € 7 als je het kaartje contactloos betaalt of € 7,50 in de voorverkoop. Bij de chauffeur betaal je € 8. Meer informatie over deze bus vind je op de website van de STIB-MIVB.

Andere bussen

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste buslijnen van de luchthaven naar Brussel en nabijgelegen plaatsen. Dienstregelingen vind je op de website van De Lijn.

Brussel-Noord272, 471
NAVO272, 471, 620
Metrostation Roodebeek359, 659
Brussel Expo820
Mechelen681, 682, 683, 686
Leuven616, 651, 652
Vilvoorde282, 621, 683, 820, 821

Foto: Wouter Hagens / CC0 1.0

Delen:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Brussel Airport Zaventem

Brussel(s) Airport, ook bekend als Brussel Nationaal of Luchthaven Zaventem, is het belangrijkste vliegveld van België. De luchthaven is eenvoudig bereikbaar met zowel het openbaar vervoer als met de auto,

Lees verder »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *