Vliegticket boeken zonder creditcard: kan dat?

Een vliegticket zonder creditcard boeken? Wij leggen uit hoe dat kan.

Je hebt een goedkoop ticket gevonden, maar wat gebeurt er? Wil je boeken, blijk je met een creditcard te moeten betalen. En dat is vervelend wanneer er – al dan niet uit principe – geen creditcard in je portemonnee steekt. Ook wanneer je er wel één hebt, weet je dat je met je Mastercard of Visa op hoge transactiekosten kunt rekenen.

Gelukkig heb je dit probleem niet bij Nederlandse maatschappijen als KLM, TUI en Corendon, waar je makkelijk via iDEAL mag afrekenen. Maar veel buitenlandse maatschappijen, waarvan Ryanair en Easyjet misschien wel de bekendste voorbeelden zijn, hebben (nog) geen iDEAL-betaalmodule. Dus hoe moet dat dan? In dit artikel gaan we in op de vraag of je een vliegticket kunt boeken zonder creditcard.

Reserveer via een vliegticketwebsite

Melookyoubook raadt je over het algemeen aan om vliegticketwebsites links te laten liggen. Uit een eerdere test bleek namelijk dat veel van deze sites je misleiden met lage tarieven die na toevoeging van allerlei reserveringskosten tientallen euro’s hoger uitpakken.

Als je niet over een creditcard beschikt of deze het liefst zo weinig mogelijk gebruikt, is één van de opties het boeken bij een online reisbureau. Bij D-reizen betaal je meestal evenveel voor je vliegticket als bij de luchtvaartmaatschappij zelf en kun je veilig met je bankpasje (via iDEAL) betalen. Maar D-reizen verkoopt niet de tickets van alle maatschappijen.

Boeken bij een budgetmaatschappij

De prijsvechters staan het vaak niet toe dat derden hun tickets verkopen. Dat is logisch, want dan hoeven ze hen geen commissie te betalen en kunnen ze hun prijzen laag houden. Maar waar je bij Wizzair nog met een ouderwetse bankoverschrijving kunt betalen, accepteert Ryanair alleen debit- en creditcards. Hier zul je dus een vriend(in) of familielid lief aan voor moeten kijken.

Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen kun je met andermans creditcard te betalen, mits diegene daar toestemming toe geeft. Er zijn uitzonderingsgevallen waarbij de kaarthouder één van de reizigers moet zijn. Lees daarom nog even verder voordat je boekt.

Voorkom problemen bij het inchecken

Kijk uit, want er zijn ook maatschappijen die eisen dat je bij het inchecken je creditcard laat zien. Air Asia en South African Airways zijn hier twee voorbeelden van. Wanneer je met het plastic geld van een niet-meereizend persoon hebt betaald, komt dit je op zijn minst op een toeslag te staan en wordt jou in het ergste geval de toegang tot de vlucht geweigerd.

Toch maar een creditcard aanvragen?

De oplossing is om dan toch maar een creditcard te nemen. Je kunt deze bij je eigen bank aanvragen, maar ook bij de grote creditcardaanbieders zélf. De Visa World Card, inclusief aankoop- en reisverzekering, is hier een mooi voorbeeld van.

Een creditcard is een handige backup wanneer je in het buitenland bent en je Nederlandse bankpasje niet door de geldautomaten geaccepteerd wordt. Dit overkwam mij vorig jaar in Griekenland en ik had géén creditcard op zak.

Zorg wel dat je je creditcarduitgaven op tijd betaald, dan voorkom je dat je een torenhoge rente moet betalen. En houd rekening met de kosten van de kaart zelf en mogelijke transactiekosten. Gezonde discipline en het blijvend tegen elkaar afwegen van betaalmethoden voorkomt financiële rampen.

Er zijn ook creditcards, zoals de Flying Blue-kaarten van American Express, waarbij je frequent flyer miles spaart. Zo weet je dat jouw uitgaven je helpen om in de toekomst KLM/Air France-tickets te betalen. Lees voor meer informatie ons artikel over de beste creditcards voor vliegreizigers.

Liever een debitcard?

Misschien kom je niet in aanmerking voor een creditcard omdat je te weinig of een onregelmatig inkomen hebt. Of misschien vind je het geen prettig idee om met een creditcard te betalen. In beide gevallen biedt een debitcard de oplossing.

Bij Openbank vraag je een Mastercard (de R42) aan waar je niet rood mee kunt staan. Deze prepaid debitcard laad je zelf op met het gewenste saldo. Daarna gebruik je hem als een volwaardige creditcard voor on- en offline aankopen. Ook handig op de bestemming zelf dus. Hou er wel rekening mee dat je de gangbare MasterCard-toeslagen van de maatschappijen betaalt. Je betaalt alleen € 1,99 voor het ontvangen van de kaart, maar daarna zijn er geen verdere kosten.

Foto: frankieleon / CC BY 2.0 / aangepast

Delen:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *