Openbaar vervoer Parijs–Charles de Gaulle

Ondanks de afstand is Parijs-Charles de Gaulle Airport (CDG) best goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Er zijn directe verbindingen naar de luchthaven vanuit Nederland en België. De alternatieve route naar het vliegveld is met de trein en/of bus via het centrum van Parijs. Natuurlijk kun je ook het vliegtuig nemen.

Vertrekt je vlucht vroeg in de ochtend of kom je ’s avonds laat aan? Overweeg dan om in de buurt van CDG Airport te overnachten.

Let op! Zorg ervoor dat je Luchthaven Charles de Gaulle niet verwart met Parijs-Orly Airport, dat ten zuiden van de stad ligt.

Nederland ↔ CDG Airport

Met de trein

Twee keer per dag rijdt er een directe Thalys vanuit Amsterdam, Schiphol en Rotterdam naar Parijs-Charles de Gaulle Airport. Ook kun je naar Brussel Zuid-Midi reizen en daar overstappen op de TGV naar de luchthaven. De derde mogelijkheid is om de Thalys naar Parijs-Gare du Nord te pakken en daar over te stappen op de RER-trein naar het vliegveld.

Treinkaartjes vanuit Nederland naar Charles de Gaulle Airport zijn beschikbaar vanaf € 45. De rit van Amsterdam naar Parijs-centrum kost vanaf € 35. Voor de RER moet je apart een kaartje kopen (€ 11,40).

Reistijden lopen nogal uiteen, maar het is mogelijk om in ongeveer drie en een half uur vanuit Amsterdam naar station Parijs-Charles de Gaulle TGV te reizen. Via Gare du Nord ben je meer dan vier uur onderweg. Plan een ruime marge in voor eventuele vertragingen. Voor exacte reistijden en het boeken van treinkaartjes ga je naar de website van NS International.

Met de bus

Met Flixbus kun je al vanaf € 10 vanuit onder meer Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht direct naar Charles de Gaulle Airport reizen. Er zijn ook directe verbindingen vanuit andere steden. Handig: er zijn eveneens nachtbussen waarmee je ’s morgens vroeg op het vliegveld aankomt!

Meestal zijn er maar een paar bussen per dag, dus check of er een rit bij zit die aansluit bij je vlucht. Anders kun je altijd nog naar het centrum van Parijs reizen en daar op het openbaar vervoer naar de luchthaven stappen. Via deze route ben je een stuk langer onderweg. Plan altijd een ruime tijdsmarge in als je met de bus reist.

Op Luchthaven CDG stopt de bus bij het Roissypole Busstation, bij Terminal 3. In het centrum van Parijs stopt Flixbus bij Busstation Bercy-Seine, nabij Gare de Lyon.

BlaBlaBus rijdt dagelijks van Amsterdam en Rotterdam naar Parijs (vanaf € 15), maar er zijn geen directe verbindingen met de luchthaven. Je wordt eveneens afgezet bij Busstation Bercy-Seine, nabij Gare de Lyon.

Met het vliegtuig

Natuurlijk kun je ook met het vliegtuig op Charles de Gaulle Airport komen. Vanaf Schiphol verzorgen KLM en Air France dagelijks een heleboel non-stop vluchten. De goedkoopste losse retourtickets van Amsterdam naar Parijs kosten over het algemeen rond de € 100 (op zicht niet heel veel duurder dan een retourtje met de trein). Kort van tevoren kan de prijs flink oplopen. Zoek de goedkoopste vliegtickets met behulp van Skyscanner.

Let op: als je een los retourticket naar Parijs koopt en een los retourtje van Charles de Gaulle naar een derde bestemming, dan moet je in Parijs je bagage van de band halen en opnieuw inchecken. Ook moet je opnieuw door de security en – afhankelijk van je eindbestemming – door de douane. Mis je de aansluitende vlucht? Dan moet je mogelijk een nieuw ticket kopen. Plan voldoende overstaptijd in! 

België ↔ CDG Airport

Met de trein

Vanuit Brussel Zuid-Midi rijdt een directe TGV-trein naar Parijs-Charles de Gaulle (de reistijd is anderhalf à twee uur). Ook kun je naar station Parijs-Gare du Nord reizen en daar overstappen op de RER naar de luchthaven (dan ben je ruim twee uur onderweg). Treintickets naar de luchthaven zijn beschikbaar vanaf € 39. Kijk voor de dienstregeling en de tarieven op de website van NMBS Europe.

Met de bus

Flixbus verzorgt directe verbindingen vanuit onder meer Brussel, Antwerpen, Gent en Brugge naar Luchthaven Charles de Gaulle (vanaf € 10). Zit er geen bus bij die aansluit bij jouw vlucht? Dan kun je met Flixbus ook naar het centrum van Parijs reizen en van daar doorreizen naar het vliegveld, al ben je dan een stuk langer onderweg. Plan altijd een ruime tijdsmarge in!

Vanuit Brussel verzorgt BlaBlaBus een dagelijkse verbinding met Charles de Gaulle Airport (vanaf € 8). Daarnaast biedt BlaBlaBus een groot aantal verbindingen met het centrum van Parijs.

De halte voor zowel Flixbus als BlaBlaBus op CDG Airport is het Roissypole Busstation, bij Terminal 3. In Parijs-centrum stoppen beide busmaatschappijen bij Busstation Bercy-Seine, nabij Gare de Lyon.

Met het vliegtuig

Vanuit België kun je alleen met Brussels Airlines non-stop naar Parijs-Charles de Gaulle vliegen. Verwacht geen goedkope deals.

Parijs-centrum ↔ CDG Airport

RER-trein vanaf Gare du Nord

RER-lijn B rijdt tussen Parijs-Gare du Nord (het aankomststation van treinen uit Nederland en België) en luchthaven Parijs-Charles de Gaulle. Vanaf Gare du Nord neem je de RER-trein in de richting B3. De rit duurt 25-30 minuten en een ticket kost € 11,40 (een Navigo 1-5 zoneskaart is eveneens geldig). Overdag rijdt de trein elke 10-15 minuten. De eerste RER vertrekt om 4.53 uur ’s ochtends van Gare du Nord en de laatste rond 0.15 uur. Uiteraard kun je ook elders in de stad op RER B stappen. Deze lijn goed verbonden met de metro (metrokaart).

Met de bus

Vanuit Parijs kun je ook met de bus naar de luchthaven reizen:

  • Bus 350 vanaf Porte de la Chapelle is de goedkoopste manier om op het vliegveld te komen. Je betaalt € 6 en je bent 60-80 minuten onderweg. De Navigo 1-5 zoneskaart is geldig in deze bus.
  • Bus 351 rijdt vanaf Place de la Nation en kost eveneens € 6. Deze rit duurt 70-90 minuten. De Navigo 1-5 zoneskaart is eveneens geldig in deze bus.
  • Roissybus rijdt vanaf Paris-Opéra (op de hoek van Rue Scribe en Rue Auber) naar de luchthaven. Deze rit duurt 60-75 minuten en kost € 13,70.
  • Le Bus Direct rijdt vanaf de Eiffeltoren en Gare Montparnasse naar CDG Airport (€ 18). De Navigo 1-5 zoneskaart is niet geldig in deze bussen.

Een overzicht van alle buslijnen tussen het centrum van Parijs en het vliegveld vind je op de website van de luchthaven.

Ov-verbindingen tussen Parijs en Luchthaven Charles de Gaulle. Bron: Paris Aéroport

Nachtbus

’s Nachts kun je vanaf Gare de l’Est (vrijwel naast Gare du Nord) met nachtbussen Noctilien N140 en N143 naar het vliegveld reizen. De reistijd is 60 à 80 minuten en een enkele reis kost € 8 (Navigo 1-5 zoneskaart is geldig).

Met de taxi

Een taxi van het centrum van Parijs naar de luchthaven of vice versa kost € 53 tot 58 (vaste ritprijs). De rit duurt meestal tussen de 30 en 45 minuten, afhankelijk van het verkeer. Uber is eveneens actief in Parijs.

FotoDavid Monniaux / CC BY-SA 3.0 / aangepast

Delen:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *