Schiphol: zó kom je er snel en goedkoop!

Schiphol is zó goed bereikbaar met het openbaar vervoer (zelfs vanuit België), dat je in veel gevallen écht niet met de auto naar het vliegveld hoeft te reizen. Ook ’s nachts zijn er treinverbindingen met de grote steden. 

Vertrekt je vliegtuig vroeg in de ochtend en rijden er geen treinen of bussen vanuit jouw woonplaats? Dan kun je ook al de avond van tevoren naar de luchthaven komen en op Schiphol overnachten.

Van Amsterdam naar Schiphol

Met de trein

De reistijd tussen Amsterdam Centraal en Schiphol is zo’n 15 minuten. Overdag en ’s avonds rijdt er ongeveer elk kwartier een trein. ’s Nachts rijdt de trein één keer per uur. Tussen Amsterdam Centraal en Schiphol kun je zonder toeslag gebruik maken van de Intercity Direct-trein.

Ook vanaf andere Amsterdamse stations (waaronder Amsterdam Zuid, Bijlmer, Sloterdijk en Lelylaan) kun je zonder overstap naar de luchthaven reizen (de nachttrein stopt alleen op Amsterdam Centraal).

Gebruik de reisplanner van de NS of 9292 om de exacte reistijden te vinden. Een enkele reis van Amsterdam Centraal naar Schiphol kost € 4,60.

Met de bus

Vanuit verschillende delen van Amsterdam kun je ook met de bus naar Schiphol reizen. Om te bepalen of je sneller bent met de trein of met de bus, kun je gebruik maken van de reisplanner van 9292.

Vanuit Amsterdam-Centrum

R-net bus 397 rijdt vanaf de Elandsgracht (via Leidseplein en Olympisch Stadion) naar Schiphol Plaza. Deze bus vertrekt om de 10 à 15 minuten en de reistijd naar de luchthaven is 30 à 40 minuten.

’s Nachts kun je voor deze route gebruik maken van nachtbus N97 vanaf Amsterdam Centraal (eveneens via Leidseplein en Olympisch Stadion). Deze bus rijdt om het half uur en de reistijd vanaf CS is ongeveer 40 minuten.

Vanaf Station Amsterdam-Zuid

Vanaf Station Amsterdam-Zuid rijdt R-net bus 341 (richting Hoofddorp Spaarnegasthuis) naar Schiphol. De bus rijdt overdag en ’s avonds elke 15 à 30 minuten en de reistijd is ongeveer 20 minuten.

Vanaf Station-Bijlmer Arena

Vanaf Station Bijlmer-Arena rijdt R-net met bus 300 (richting Haarlem Station), via Amstelveen, naar de luchthaven. De bus rijdt zeer frequent en de reistijd is ongeveer een half uur. ’s nachts rijdt nachtbus N30 elk uur dezelfde route.

Overige bussen

Let op: sommige bussen uit Amsterdam rijden niet verder dan Knooppunt Schiphol Noord. Hier kun je overstappen op één van de bovenstaande buslijnen of een andere frequente bus naar Schiphol Plaza. Bekijk hier de lijnenkaart van alle bussen die naar de luchthaven rijden.

Met de trein vanuit de rest van Nederland

Schiphol heeft een eigen treinstation en directe verbindingen met veel Nederlandse steden. Gebruik de reisplanner van de NS of die van 9292 om de reistijd vanuit jouw woonplaats te bepalen. Zorg altijd voor een ruime tijdsmarge voor het geval dat jouw trein vertraging heeft.

Houd ’s nachts en in het weekend rekening met mogelijke werkzaamheden aan het spoor. Meer informatie over storingen vind je op de website van de NS.

Intercity Direct

Vanuit Amsterdam (13 minuten) , Breda (50 minuten) en Rotterdam (25 minuten) kun je met hogesnelheidstrein Intercity Direct naar Schiphol reizen. Met uitzondering van het traject tussen Amsterdam en Schiphol, betaal je hiervoor een toeslag van € 2,90. Tijdens daluren kost de toeslag € 1,74.

Je kunt de toeslag eenvoudig aanschaffen met je ov-chipkaart bij de toeslagzuil op het perron. Of koop je kaartje van tevoren online bij NS International.

Nachttrein naar Schiphol

Ook ’s nachts rijden er treinen van en naar Schiphol. Dagelijks rijdt er elk uur een nachttrein op het traject Utrecht CS – Amsterdam CS – Schiphol – Leiden CS – Den Haag Hollands Spoor – Rotterdam CS.

Check de vertrektijden met de reisplanner van de NS. Controleer altijd even of er geen werkzaamheden aan het spoor plaatsvinden in de nacht waarop jij wilt reizen.

Korting op je treinkaartje

Reis je van ver naar Schiphol en ben je niet in het bezit van een kortingskaart? Kijk dan of er toevallig dagkaarten met korting worden aangeboden door bijvoorbeeld Albert Heijn, Blokker, Hema, Kruidvat of Etos (online of in de winkel). Een overzicht van actuele kortingsacties vind je op Treinreiziger.nl.

Sommige dagkaarten zijn alleen geldig op werkdagen na 9.00 uur ’s ochtends of alleen op zaterdag en zondag. Meestal kosten deze dagkaarten rond de € 15.

Met Flixbus naar Schiphol

Vanuit diverse Nederlandse steden biedt Flixbus directe busverbindingen naar Schiphol: vaak veel goedkoper dan de trein! Zo zijn er directe verbindingen met Groningen, Den Haag en Rotterdam. Vanuit Groningen is er ook een bus waarmee je heel vroeg in de ochtend op Schiphol aankomt. Check of er een verbinding bij is die aansluit op je vlucht en houd een ruime tijdsmarge aan, in geval van vertraging.

De bussen van Flixbus stoppen direct voor Schiphol Plaza, op busperron C. Vanaf Amsterdam Sloterdijk en Station Bijlmer biedt Flixbus nog veel meer verbindingen naar andere steden, dus je kunt ook een bus naar één van deze stations nemen en daar overstappen op de trein naar Schiphol.

Vanuit België naar Schiphol

Ook vanuit België is Schiphol goed bereikbaar. Met de trein reis je zonder overstap van Antwerpen of Brussel naar de luchthaven. Soms biedt Flixbus een voordelig alternatief.

Eurostar of Intercity Brussel

Met de Eurostar ben je vanuit Antwerpen iets minder dan een uur onderweg en vanuit Brussel is de reistijd ongeveer anderhalf uur.

Met de Intercity Brussel is de reistijd ongeveer 1 uur en 35 minuten vanuit Antwerpen en twee en een half uur vanuit Brussel. Tickets bij NS International zijn beschikbaar vanaf € 20 enkele reis vanaf Antwerpen en vanaf € 25 vanaf Brussel. Koop je kaartje ruim van tevoren voor de beste tarieven.

Met de bus

Vanuit Antwerpen en Brussel kun je meerdere keren per dag met Flixbus naar Schiphol reizen. Je wordt direct voor de vertrekhal afgezet. Buskaartjes zijn soms al beschikbaar vanaf € 7 enkele reis! De reistijd vanuit Antwerpen is ongeveer 3 uur, maar zorg altijd voor een ruime tijdsmarge tussen bus en vliegtuig. 

Met Flixbus (en BlaBlabus) kun je ook naar Amsterdam reizen, dan stap je uit bij Station Sloterdijk of Bijlmer-Arena, waar vandaan je met de trein in een kwartiertje op Schiphol bent. Check  of er een bus bij zit die enigszins aansluit bij jouw vlucht.

Foto: Adobe Stock

Delen:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Vliegen vanaf Schiphol
Luchthaven Schiphol

Wie krijgt er geen vakantiekriebels bij het opsnuiven van Schiphol’s kerosinedampen, of anders wel bij het binnenlopen van Schiphol Plaza? Voor Nederlandse reizigers is Schiphol dé populairste vertrekluchthaven. Het is

Lees verder »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *