Luik Airport: zó kom je er snel en goedkoop!

Omdat Luik-Bierset niet zoveel gebruikt wordt voor passagiersvluchten is het openbaar vervoer naar het vliegveld enigszins beperkt. Met de trein vanuit Vlaanderen reis je eerst naar station Liège–Guillemins, om vervolgens op een bus naar het vliegveld te stappen. Vanuit Nederland reis je met de trein via Maastricht.

Vaak vormt de auto een sneller en comfortabeler alternatief. Wanneer je vroeg in de ochtend vertrekt of laat aankomt kun je eventueel bij de luchthaven overnachten.

Luik-centrum ↔ vliegveld

Tussen het centrum van Luik en de luchthaven rijden twee buslijnen: 53 en 57. Beide bussen rijden erg onregelmatig: check dus van tevoren de vertrektijden. Een taxi van/naar het centrum van Luik kost ongeveer € 35.

Bus 57 (vanaf station Liège–Guillemins)

TEC bus 57 rijdt alléén op werkdagen van station Liège–Guillemins naar de luchthaven (reistijd: 16 minuten). De eerste bus vertrekt om 7.20u en de laatste om 17.20u. Let op: soms moet je twee uur wachten op de volgende bus! Een kaartje (Next-tarief 1-2 zones) kost € 2,10 in de voorverkoop. Momenteel kun je geen kaartjes kopen bij de chauffeur.

Bus 53 (vanaf Place St. Lambert)

TEC bus 53 rijdt van Place St. Lambert – in het centrum van Luik – via Grâce-Hollogne naar de luchthaven (reistijd: ongeveer 35 minuten). Let op: niet alle bussen van deze lijn stoppen ook op het vliegveld. De eerste bus die wél naar het vliegveld gaat, vertrekt op werkdagen om 5.45u en de laatste om 23.24u.

Ook bij deze lijn zitten er soms een paar uur tussen twee ritten. In het weekend en tijdens vakanties rijdt de bus nog onregelmatiger. Check daarom vooraf de dienstregeling. Ritprijs: € 2,10 in de voorverkoop. Er tickets verkrijgbaar bij de chauffeur.

Vanuit de rest van België

Met de trein

Op de website van de NMBS kun je de snelste verbinding tussen je woonplaats en station Liège-Guillemins vinden. Vanuit Brussel kun je naast de gewone intercity, ook met de hogesnelheidstrein naar Luik reizen. De reistijd met de intercity is ongeveer een uur. Met de ICE of Thalys ben je zo’n drie kwartier onderweg. Voor de gewone trein betaal je € 15,10 vanuit Brussel, met de Thalys ben je meestal duurder uit.

Flixbus

Vanuit een aantal Belgische steden – waaronder Brussel (vanaf € 5), Gent (vanaf € 6) en Brugge (vanaf € 6) – kun je ook met Flixbus naar Luik reizen, maar het aantal verbindingen is erg beperkt, dus er moet maar net een bus bijzitten die aansluit bij je reisschema. Flixbus zet je af bij station Liège-Guillemins, waar je de (infrequente) bus naar de luchthaven kunt nemen.

Nederland ↔ Liège Airport

Met de trein

Als je met de trein vanuit Nederland komt, ben je over het algemeen het goedkoopst uit door via Maastricht reizen. Van Maastricht naar station Liège-Guillemins betaal je € 7 voor een enkele reis en zit je 33 minuten in de trein (deze trein rijdt één keer per uur). Daarna stap je over op de (infrequente) bus naar de luchthaven (zie boven).

Voor een enkeltje van Amsterdam naar Luik betaal je € 32,40 (vaste prijs) en ben je 3 uur en 15 minuten onderweg. Vanuit Amsterdam is het soms iets sneller om met de Thalys via Brussel te reizen, maar dan ben je vrijwel altijd duurder uit.

Je kunt vertrektijden bekijken en online je kaartje  kopen bij NS International of bij de Belgische Spoorwegen (NMBS). Op de NS-website kun je  aangeven als je een kortingskaart hebt, zodat de korting wordt verrekend.

Soms kun je een goedkoop dagkaartje kopen voor de trein bij Albert Heijn, Blokker, Jumbo, Hema of Kruidvat; hiervoor betaal je ongeveer € 15. Een dergelijk kaartje is niet geldig tot Luik, maar je kunt ermee naar Maastricht reizen. Een overzicht van actuele acties vind je op Treinreiziger.nl.

Flixbus naar Luik

Vanuit onder meer Maastricht (vanaf € 3), Eindhoven (vanaf € 7) en Amsterdam (vanaf € 11) kun je met Flixbus naar Luik reizen. Vanuit Eindhoven ben je ongeveer twee uur onderweg en vanuit Maastricht 40 minuten. Kijk of er een bus is die aansluit bij jouw vlucht en zorg voor een ruimte tijdsmarge in geval van vertragingen. De halte van Flixbus in Luik is bij station Liège-Guillemins aan Rue Varin 33. 

Foto: Phil Richards / CC BY-SA 2.0 / aangepast

Delen:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Luik-Bierset Airport

In passagiersaantallen is Luchthaven Luik-Bierset (Aéroport Liège) de vierde luchthaven van België. Het aantal passagiersvluchten dat vanaf dit vliegveld vertrekt is beperkt. Vanuit Vlaanderen en Maastricht is Luik Airport eenvoudig

Lees verder »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *