Luik-Bierset Airport

In passagiersaantallen is Luchthaven Luik-Bierset (Aéroport Liège) de vierde luchthaven van België. Het aantal passagiersvluchten dat vanaf dit vliegveld vertrekt is beperkt. Vanuit Vlaanderen en Maastricht is Luik Airport eenvoudig te bereiken met de auto. Met het openbaar vervoer vergt je reis wel enige planning.

Voor de meeste Nederlanders is het slechts in een enkel geval de moeite waard om helemaal naar het vliegveld van Luik te reizen. Het is in ieder geval wel altijd mogelijk om in de buurt van de luchthaven te overnachten.

Bestemmingen

Luik Airport (LGG) is eigenlijk vooral een vrachtvliegveld. De passagiersvluchten die vanaf dit vliegveld vertrekken zijn met name vakantievluchten naar landen rond de Middellandse Zee, vooral verzorgd door TUI fly (voormalig Jetairfly).

Ryanair maakt geen gebruik van Luik Airport. Vluchten van deze en andere prijsvechters vertrekken wel vanaf Charleroi, Maastricht en Eindhoven Airport. Voor intercontinentale vluchten met bijvoorbeeld Brussels Airlines of KLM moet je naar Brussel-Zaventem of Schiphol.

Kijk voor een overzicht van alle non-stop bestemmingen waar je vanaf Luik Airport heen kunt vliegen op de Engelstalige Wikipedia-pagina van de luchthaven.

Goedkope vliegtickets

Op de website van TUI fly vind een handig overzicht van de goedkoopste vluchten vanaf Luik. Een goede website om goedkope vliegtickets te vinden is Skyscanner. Deze vergelijkingssite biedt de mogelijkheid om vluchten van “Luik-Bierset” naar “overal” te zoeken, over de hele maand of het hele jaar.

OV naar het vliegveld

De ov-verbindingen naar Luik Airport zijn niet ideaal. Als je met de trein komt reis je eerst naar station Liège-Guillemins. Hier stap je over op bus 53 of 57 naar de luchthaven (maar let op: deze bussen rijden niet bepaald frequent!). Kom je met de trein vanuit Nederland, dan is de goedkoopste en vaak ook de makkelijkste route via Maastricht. Eventueel kun je met de Thalys via Brussel reizen. Op onze pagina over openbaar vervoer naar Luchthaven Luik vind je meer informatie.

Taxi naar Luik

Als je niet al te ver van Luik woont, kun je ook een taxi of privé-taxibusje (tot 16 personen) naar het vliegveld nemen. Dit is de meest comfortabele manier om op het vliegveld te komen en met een groep is deze optie vaak goed betaalbaar. Vergelijk taxi-aanbieders met Booking.com. Voor grotere groepen kun je altijd nog een complete bus huren.

Met de auto

De auto is vrijwel altijd de snelste en gemakkelijkste manier om naar Luik Airport te reizen. De luchthaven van Luik ligt aan de A15/E42, de snelweg die van Luik naar Namen/Namur loopt (routeplanner). Kom je vanuit Nederland, dan hangt het van je woonplaats af of je sneller bent via Maastricht of Antwerpen. De reistijd vanuit Amsterdam is ongeveer drie uur. Vanuit Antwerpen ben je meestal iets minder dan anderhalf uur onderweg.

Parkeren

De luchthavenparking ligt direct tegenover de terminal. Soms is het mogelijk om een voordelig Park, Sleep & Fly-arrangement te boeken bij een hotel bij het vliegveld. Verder kun je op sommige plekken in de omgeving van de luchthaven gratis parkeren en met de bus naar het vliegveld reizen. Check voor meer informatie onze pagina over parkeren bij Liège Airport.

Autoverhuur

Het is mogelijk om een auto te huren op Luik Airport bij onder meer Hertz en Europcar, maar je moet dit van tevoren regelen omdat er geen  servicepunten op het vliegveld zijn (je wordt opgehaald). Bij treinstation Liège-Guillemins vind je wel autoverhuurbedrijven. Je vergelijkt verschillende aanbieders met Rentalcars.com. One-way autoverhuur, waarbij je de auto in bijvoorbeeld je woonplaats huurt en in Luik terugbrengt (of vice versa), is eveneens mogelijk. Als je de auto in een ander land terugbrengt zijn deze kosten vaak hoger.

Overnachten

Er is een Park Inn-Hotel op loofafstand van de terminal. In het centrum van Luik vind je een groter aanbod accommodaties, waaronder een jeugdherberg. Check wel even of je op tijd op het vliegveld kunt zijn met de eerste bus. Slapen in de terminal van Liège Airport is niet mogelijk: deze gaat ’s nachts dicht. Check onze pagina met uitgebreide informatie over overnachten bij Luik Airport.

Faciliteiten

In het terminalgebouw vind je een paar winkels en restaurants. De wifi is gratis. Een overzicht van alle faciliteiten en diensten vind je op de website van de luchthaven.

Lounges, douches en bagagekluizen zijn allemaal niet beschikbaar op Luik Airport. Bagagebewaarplaatsen vind je overigens wel op treinstation Liège-Guillemins.

Foto: Mopje 18 / CC BY-SA 4.0 / aangepast

Delen:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *