Ontdek de Kaapverdische Eilanden

ijn de Kaapverdische Eilanden een alternatief voor de Cariben?

Kaapverdië, een eilandengroep in West-Afrika, is in opkomst als vakantiebestemming. Vooral Italianen en Engelsen zien deze tien eilanden als een volwaardig alternatief voor de Cariben, terwijl Duitsers er het liefst wandeltochten maken. Omdat ik zelf wel trek had om er een ecoresort of op z’n minst een strandbarretje te openen, ben ik in de zomer van 2008 maar eens naar de Kaapverdische Eilanden gevlogen (en inderdaad geen enkele Nederlander tegengekomen).

Santiago

Op het hoofdeiland Santiago bezocht ik Tarrafal, een vissersdorpje met een levendig strand en een brutale-apenkolonie. Tarrafal staat vol met scheve huizen in oud-Portugese stijl. Een enkele buitenlander heeft er een restaurantje of hotel geopend, maar dit blijft toch een ideale bestemming voor wie het echte Kaapverdië wil ervaren. Als je een brevet hebt, kun je in het prachtige Kingfisher Resort terecht om te duiken langs de rotsen van Baia das Gatas: stap meteen met je fles in het water en verbaas je over de honderden trompetvissen die er rondzweven.

Boa Vista

Het eiland Boa Vista is één grote zandbak waar een paar rotsen uitsteken. Je vindt er eindeloze stranden die nog helemaal verlaten zijn. Het hagelwitte Praia da Santa Monica bijvoorbeeld: 18 kilometer lang en geen hotel te bekennen. Nieuwsgierige krabbetjes en vogels geven het enige teken van leven, maar zelfs die zijn er nauwelijks. Het deed me denken aan documentaires over Namibië.

De quad is op Boa Vista wat de kameel in de Sahara is. Deze lawaaiige vierwielers irriteren enorm, tot je er zelf op hebt gezeten. Toch lijkt het mij verstandig als de lokale autoriteiten het gebruik ervan beperken tot de wegen. Hoe meer toeristen, hoe meer quads. En hoe meer quads, des te meer de duinen te lijden hebben.

Zijn de Kaapverdische Eilanden goedkoop?

Op Boa Vista besloot ik niet in een resort te slapen maar in huis bij Pier & Giordi, een Italiaans stel dat hun hart aan het eiland had verpand. Tussen het rennen van woestijnmarathons door ontvangen zij gasten in hun bed & breakfast, op een steenworpvan zowel het strand als de winkeltjes en restaurants in de ‘hoofdstad’ Sal Rei. Prijs: € 17,50 per persoon per nacht. Voor de rest hoeft het toeristenleven ook niet duur te zijn. Door bij lokale eethuisjes zonder vertaalde menukaart te eten, vul je al voor € 3 je maag met kip en rijst.

Welke maatschappijen vliegen naar Kaapverdië?

Als voormalig Portugese kolonie ziet Kaapverdië heel wat vluchten van TAP binnenkomen. TAP vliegt naar de oerlelijke hoofdstad Praia maar ook naar het ‘all-inclusive-eiland’ Sal. De Kaapverdische luchtvaartmaatschappij TACV verbindt de eilandengroep met plaatsen als Amsterdam, Frankfurt, Lissabon en Las Palmas. Deze maatschappij heeft geen website waarop je zelf kunt boeken. Je bent daarom aangewezen op ticketwebsites als Skyscanner of de Kaapverdië-specialist die ik aan het eind van dit artikel noem.

Vliegen vanuit Nederland

Voor wie het liefst uit Nederland vertrekt is de makkelijkste oplossing een nonstop vlucht met TACV naar Praia. Blijf ook na het boeken je vluchtgegevens checken, want het overkwam mij dat de maatschappij een dag eerder besloot te vliegen zonder mij te informeren. Met TAP vlieg je altijd via Lissabon. Het voordeel is dat je met deze maatschappij vrijwel dagelijks kunt vliegen, en in sommige gevallen zelfs goedkoper dan met TACV. De laagste prijs die ik vind is € 496 voor een retourvlucht vanaf Schiphol.

Vluchten vanuit België

In Brussel is het TUI die naar Boa Vista en Sal vliegt. Een retourtje Boa Vista heb je al voor € 400 (waarbij de terugreis maar € 100 kost). Een retourticket naar Sal hoeft maar € 300 te kosten, met wederom een veel goedkopere terugreis dan heenreis.

Als die heenreis dan toch zoveel duurder is, kun je beter een Eurostar-trein van Brussel naar Londen pakken (£ 51). TUI vliegt vanuit Gatwick iedere maandag namelijk naar Sal en Boa Vista met een minimumprijs van £ 110. 

Alternatieven vanuit Duitsland

Met TUI kun je naar de eilanden Boa Vista en Sal vliegen. Düsseldorf is eigenlijk de enige dichtbijzijnde luchthaven met vluchten. Reken voor een retourvlucht naar Sal minimaal € 320. Als je in staat bent om vanuit Frankfurt te vliegen, kun je profiteren van kortingsacties. Zo kun je met heel veel geluk (of door flexibel te zijn) voor € 258 retour vliegen.

Vliegen tussen de Kaapverdische eilanden

Tussen de eilanden vliegen is duur. TACV rekent met gemak € 200 voor een retourtje tussen twee eilanden en de ferry’s varen nauwelijks en doen er lang over. Een voordelige oplossing voor wie drie of meer eilanden wil bezoeken is de air pass die TACV biedt. Deze kun je alleen kopen als je ook met TACV naar Kaapverdië vliegt.

O ja, van dat strandbarretje is weinig gekomen. Het eilandbestuur van Boa Vista wilde geen lappen grond beschikbaar stellen en in de commerciële handel zijn ze wel heel erg duur. Heb je een idee? Laat hieronder dan je commentaar achter!

Foto (bovenaan): F Mira / CC BY-SA 2.0 / aangepast

Overige foto’s: Melookyoubook

Delen:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *