Vliegen in coronatijd: waar moet je op letten?

Het coronavirus grijpt om zich heen, met nieuwe mutaties die nóg besmettelijker zijn. Vakanties zijn niet langer een eerste levensbehoefte, maar moeten even wachten tot deze gezondheidscrisis onder controle is. Toch zijn er situaties denkbaar waarin je toch wilt of moet vliegen.
Waar moet je aan denken wanneer je het vliegtuig pakt? Hoe bereid je je voor en wat kun je van vliegen tijdens corona verwachten? Met deze tips ben je van voorbereiding tot terugkomst verantwoord bezig.
Het reisadvies voor jouw bestemming
Om de pandemie onder controle te houden, verzoekt de Nederlandse overheid mensen om niet op vakantie of zakenreis te gaan:
“Blijf in Nederland. Ga niet op reis. Voor reizen buiten Nederland geldt: reis alleen bij ernstige familieomstandigheden of voor werk dat echt niet uitgesteld kan worden en waarbij fysieke aanwezigheid absoluut nodig is.”
Is daar in jouw geval sprake van, bekijk dan het reisadvies voor jouw bestemming. Op deze pagina houdt het Ministerie van Buitenlandse Zaken (MinBuZa) de reisadviezen voor alle landen bij, met dagelijkse updates.
Let op: het is goed mogelijk dat je reisverzekering alléén dekking biedt in landen met een positief of neutraal reisadvies. Neem contact op met je verzekeraar voor duidelijkheid.
Boek last-minute
Je vliegticket boek je het beste zo kort mogelijk vóór de reisdatum. Zo heb je iets meer zekerheid (lees: minder ónzekerheid) over de haalbaarheid van jouw reis. Let bij het reserveren op of jouw ticket een datum- of routewijziging toestaat en hoeveel dat eventueel kost. Sommige luchtvaartmaatschappijen, zoals Ryanair of Vueling, bieden tijdelijk geen wijzigingskosten.
Wat je verblijf betreft: er staan op Booking steeds meer hotels en appartementen die gratis annuleren toestaan. Ook kun je de zoekresultaten filteren op accommodaties die geen vooruitbetaling vereisen. Op die manier betaal je pas als je daadwerkelijk op je bestemming aankomt.
Vul de gezondheidsverklaring in
Voor alle reizigers die Nederland per vliegtuig verlaten (en binnenkomen) is het verplicht om een gezondheidsverklaring in te vullen. Dit is een formulier dat je allerlei vragen stelt over je gezondheid, die je eerlijk met ja of nee moet beantwoorden. Heb je klachten als koorts of kortademigheid, dan herinnert dit formulier je eraan dat je thuis moet blijven.
Je kunt de gezondheidsverklaring hier downloaden en, als je geen printer hebt, op je telefoon invullen en bewaren.
Let op: niet alleen Nederland vraagt erom dat je een formulier invult. Vrijwel alle andere landen vragen passagiers óók om een formulier in te vullen. Soms heet dit een gezondheidsverklaring, soms een reiscertificaat of Passenger Locator Form. Zomaar een greep uit de landen die dat momenteel vereisen: Frankrijk, Griekenland, Spanje, Marokko, Turkije, het Verenigd Koninkrijk en Mexico.
Skyscanner houdt een overzicht bij van de vereisten per land. Lees ook ons artikel over de corona-toegangseisen per land.

Doe een PCR-test en sneltest
Veel bestemmingen willen zeker weten dat binnenkomende reizigers niet besmet zijn met Covid-19. Daarom verzoeken ze het negatieve resultaat van een PCR-test. De gratis test van de GGD, waarbij je telefonisch (of via je DigiD) te horen krijgt wat het resultaat is, volstaat dus niet. Je zult naar een privékliniek moeten voor een PCR-test met certificaat, die zo’n € 150 kost. Voor de meeste bestemmingen geldt dat je de test 72 uur voor vertrek gedaan moet hebben. Ben je gevaccineerd tegen corona? Dan is een PCR-test soms niet nodig als je beschikt over een vaccinatiebewijs.
Voor sommige bestemmingen (check daarvoor de reisadviezen) is alleen een PCR-test niet voldoende. Die willen ook dat je een sneltest doet, maximaal 4 uur voordat je aan boord gaat. Spoedteststraat.nl heeft daartoe een vestiging op 8 minuten van de Vertrekpassage van Schiphol geopend. En tegenover de terminal van Eindhoven Airport zit EcoCare, waar je voor € 59 de sneltest doet.
Maatregelen op het vliegveld
Om het besmettingsgevaar te minimaliseren, mogen alleen nog maar passagiers de terminals in. Brengt iemand je naar het vliegveld, dan dien je dus voor binnenkomst al afscheid te nemen. Met markeringen, stickers en doorzichtige schermen zorgen de luchthavens ervoor dat passagiers voldoende afstand houden. Ook draaien de schoonmaakploegen overuren.
De algemene gezondheidsregels die we de afgelopen maanden in het openbare leven hebben leren volgen, gelden net zo goed op het vliegveld. Zo vraagt Schiphol je om:
- 1,5 meter afstand van elkaar te houden;
- overal je mondkapje te dragen;
- een gezondheidsverklaring bij je te hebben;
- regelmatig je handen te wassen;
- te hoesten en niezen in de binnenkant van je elleboog;
- papieren zakdoekjes te gebruiken en ze na het snuiten weg te gooien;
- handen schudden te vermijden;
- zo min mogelijk dingen met je handen aan te raken;
- contactloos te betalen.
Op de websites van alle vliegvelden vind je meer informatie over de geldende maatregelen. Sommige luchthavens, zoals Eindhoven Airport, hebben een video gemaakt om hun coronamaatregelen te verhelderen.
Let op dat, afgezien van de duty-free shop, veel winkels op de vliegvelden gesloten zijn. Ook zijn veel lounges tijdelijk gesloten. Bij de gates zijn veel stoelen afgeplakt om voldoende afstand tussen de passagiers te creëren.
Veilig vliegen: met een masker op aan het raam
Wil je zo veilig mogelijk zitten aan boord? Kies dan voor een stoel aan de raamkant. Omdat daar niet constant passagiers langs lopen, is de kans op infectie bij een raamplaats het kleinst.
Net als op de luchthaven, is het mondkapje aan boord van het vliegtuig verplicht. Dat betekent dat je vele uren lang met een mondkapje op zit. Om te eten en drinken mag het mondkapje wel even af. Neem extra mondkapjes mee. KLM raadt passagiers aan om elke drie uur een nieuw mondkapje op te zetten.
Zorg ervoor dat het masker je neus, mond en kin volledig bedekt en raak alleen het elastiek aan. Voor het opzetten of afzetten van het mondkapje was je je handen of gebruik je desinfecterende gel. Doe dit ook voordat je eet of drinkt en na toiletbezoek.

Over het algemeen nemen de maatschappijen geen maatregelen om passagiers van elkaar te scheiden. Vluchten worden nog steeds (bijna) volgeboekt, wat betekent dat je –als vanouds– dicht opeengepakt zit. Is dat onveilig? Volgens dit artikel in de Volkskrant valt het wel mee dankzij de uitstekende luchtfilters. Natuurlijk blijft er een miniem risico, bijvoorbeeld wanneer mensen hun mondkapjes afzetten om te eten of drinken, of wanneer passagiers opstaan om naar het toilet te gaan. Dus als de vluchtduur het toestaat, wacht je met toiletbezoek en consumpties tot je op de bestemming bent. Zo hoef je het mondkapje tijdens de vlucht niet af te zetten.
De service aan boord is tot een minimum beperkt: je kunt hier alleen nog maar voorverpakte consumpties krijgen. De maaltijden op lange vluchten werden aanvankelijk geschrapt, maar lijken nu weer een comeback te maken. Raadpleeg de Covid-19-FAQ op de website van je luchtvaartmaatschappij voor meer informatie over de maatregelen aan boord.
Overstappen? Mogelijk extra vereisten
Maak je een lange reis en moet je onderweg overstappen? Ook al blijf je aan de airside van de luchthaven, toch moet je vaak aan de geldende voorschriften van dat land voldoen.
Aankomst op de bestemming: quarantaine of niet?
In steeds meer landen moet je na aankomst enkele dagen tot weken in quarantaine. In zo’n geval word je na aankomst, ondanks je PCR-reiscertificaat, opnieuw getest. Afhankelijk van de bestemming moet je één tot twee weken in quarantaine. Naast in de reisadviezen van MinBuZa, is Skyscanner een plek waar je actuele informatie vindt over de restricties en vereisten per bestemming.
Terugkeren naar Nederland: twee keer testen
Voor de terugreis naar Nederland kan nodig zijn om wederom de negatieve uitslag van een PCR-test te laten zien van maximaal 24-72 uur oud, in sommige gevallen aangevuld door een sneltest die maximaal 24 uur oud is bij het aan het boord gaan. Er is een lijst met veilige landen waarbij zo’n testuitslag niet vereist is.
Hierover lees je meer in ons artikel over verplichte coronatesten bij terugkeer naar Nederland. Ook de Rijksoverheid heeft een pagina opgesteld met informatie over reizen en coronatests. Daarnaast biedt de overheid een (Engelstalige) pagina met testlocaties in het buitenland.
Net als bij de heenreis is het voor de terugreis verplicht om een gezondheidsverklaring in te vullen. Dat kan op een uitgeprinte versie, of op je mobieltje.
De toekomst van vliegreizen
De onzekerheid bij reizigers is groot. Aangescherpte maatregelen, veranderende reisadviezen en geannuleerde vluchten gooien stuk voor stuk roet in het eten. Hoe lang dat nog duurt? In een aparte blogpost spreken wij onze verwachtingen uit omtrent reizen in 2021.
Foto: Unsplash
Delen:

Welke landen zijn nu open voor reizigers?
Kun je niet wachten om weer op reis te gaan? Er zijn steeds meer landen die hun grenzen openen voor toeristen, veelal met een verklaring van een negatieve PCR-test en

Terug naar Nederland reizen: coronatest vereist?
Ben je in het buitenland en wil je terug naar Nederland? Reis je vanuit een hoogrisicoland? Dan is een negatieve coronatestuitslag (bijvoorbeeld van een PCR-test) met certificaat vereist voor vrijwel

Reizen met corona-vaccinatiebewijs: straks verplicht?
Nu het vaccineren tegen corona eindelijk op gang komt, groeit de hoop dat we weer snel op reis kunnen. Met een vaccinatiebewijs toon je aan dat je een prik tegen