Reizen met corona-vaccinatiebewijs: straks verplicht?

Nu het vaccineren tegen corona eindelijk op gang komt, groeit de hoop dat we weer snel op reis kunnen. Met een vaccinatiebewijs toon je aan dat je een prik tegen COVID-19 hebt gehad, waardoor een PCR-test en quarantaine achterwege kunnen blijven. Een aantal landen biedt nu al toegang met een corona-vaccinatiebewijs. Binnen sommige landen heb je daarnaast een digitaal vaccinatiepaspoort nodig om bijvoorbeeld restaurants en evenementen te bezoeken.

Hoe bewijs je dat je gevaccineerd bent als je naar het buitenland wilt? Is er al een vaccinatiepaspoort? En kun je straks nog wel op reis zonder vaccinatiebewijs? 

Krijg ik een bewijs van inenting?

Als je in Nederland wordt ingeënt tegen het coronavirus, krijg je een bevestiging mee in de vorm van een kaartje of papiertje met de vaccinatiegegevens. Hierop staat onder meer vermeld welk vaccin je gekregen hebt. De Rijksoverheid benadrukt dat dit geen officieel vaccinatiebewijs is:

“Op het moment bestaat er in Nederland geen officieel vaccinatiebewijs voor corona. U hoeft namelijk nergens te laten zien dat u een coronaprik heeft gehad. Komt er in de toekomst wel een vaccinatiebewijs of gaan landen vragen om een bewijs als u reist? Dan zorgt de overheid ervoor dat deze niet na te maken zijn (vervalsen).”

Vaccinatieboekje meenemen

Heb je al een geel vaccinatieboekje waarin je inentingen tegen bijvoorbeeld gele koorts, DTP en hepatitis vermeld staan? Dan mag je dit meenemen naar je coronavaccinatie. Na de prik wordt er een sticker met de vaccingegevens in het boekje geplakt (al is niet elke GGD bereid om dit te doen).

Ook een vermelding in het gele boekje is geen officieel bewijs voor een vaccinatie tegen COVID-19, maar er zijn al landen die het bij de grens erkennen, IJsland bijvoorbeeld (daarnaast blijft een negatief PCR-testresultaat verplicht).

Hoewel er dus geen garantie is dat andere landen het (gaan) accepteren of dat de GGD in jouw regio überhaupt bereid is om de vaccinatie erin te vermelden, is het wel slim om het boekje mee te nemen. Heb je nog geen vaccinatieboekje? Bestel er dan één voor je naar je vaccinatieafspraak gaat. 

Waarom is er nog geen vaccinatiepaspoort?

Er is dus nog geen officieel vaccinatiepaspoort om naar het buitenland te reizen. Een belangrijke redenen hiervoor is omdat het nog niet duidelijk is of iemand na vaccinatie nog besmettelijk kan zijn en het virus alsnog kan overdragen. Landen die gevaccineerde reizigers wel binnenlaten, vereisen vaak een paar weken tussen de laatste prik en het moment van aankomst.

Daarnaast ligt een (digitaal) corona-vaccinatiebewijs gevoelig vanwege de privacy en is het niet helemaal eerlijk wanneer gevaccineerde mensen meer mogen dan anderen, vooral nu de meesten (vooral jongeren) nog maanden op hun prik moeten wachten.

Bewijs van niet-besmettelijkheid

Voor de zomer is er in Nederland mogelijk wel een bewijs van niet-besmettelijkheid. Dit bewijs is niet alleen voor corona-gevaccineerden, maar ook voor mensen die recentelijk negatief getest zijn op het virus en mensen die onlangs COVID-19 hebben gehad (en daardoor immuun zijn). Hiermee zou je binnen Nederland naar bijvoorbeeld een festival kunnen gaan. Tenzij dit bewijs op Europees niveau wordt uitgerold, is het afwachten of je er ook mee kunt reizen. 

Europees vaccinatiecertificaat

Samen met andere Europese landen werkt Nederland momenteel aan afspraken over een vaccinatiepaspoort (Digitaal Groen Certificaat) waarmee gevaccineerde burgers weer vrij kunnen bewegen binnen de EU. Met dit bewijs aantonen kun je ook aantonen dat je al COVID-19 hebt gehad of dat je recentelijk getest bent.

Hoewel er nog geen overeenstemming is, hopen verschillende regeringsleiders dat er voor de zomervakantie een Europees (digitaal) vaccinatiebewijs is. Het is nog onduidelijk of het bewijs alleen dient om de grens te passeren of dat het eveneens toegang biedt tot bijvoorbeeld restaurants en theaters.

Coronapaspoort om te vliegen

Ook luchtvaartmaatschappijen hebben baat bij een algemeen erkend vaccinatiebewijs. Zij moeten bij de check-in controleren of reizigers aan de inreisregels van de bestemming voldoen (zoals dat ook gebeurt met visums en uitreistickets). De luchtvaartbranche is daarom bezig met een app die testresultaten en vaccinatiecertificaten met de desbetreffende autoriteiten deelt om reizen makkelijker te maken. 

Luchtvaartmaatschappijen zullen vooral de regels volgen van de landen  waar ze heen vliegen, al hintte Qantas er eerder wel op dat al hun passagiers gevaccineerd moeten zijn. Ook cruiseaanbieders zien graag een verplichte vaccinatie voor hun passagiers.

Combinatie papier en digitaal

Er lijken verschillende (digitale) corona-vaccinatiebewijzen aan te komen. Een app biedt praktische voordelen en vermindert de kans op fraude, maar het is natuurlijk niet echt handig als de batterij van je telefoon leeg is als je wilt inchecken voor een vlucht. Een combinatie met een papieren document, zoals het bestaande gele vaccinatieboekje, zou dus wel zo prettig zijn. Een papieren vaccinatiebewijs levert geen issues met privacy op en is voor iedereen makkelijk te gebruiken.

Landen bepalen hun eigen regels

Of de Nederlandse overheid nu wel of niet met een eigen vaccinatiepaspoort komt, andere landen kunnen gewoon hun eigen eisen stellen aan binnenkomende reizigers: misschien is het kaartje dat je bij de vaccinatie krijgt of een sticker in je gele boekje voldoende, maar in andere gevallen moet je mogelijk een app downloaden om het land binnen te komen. Het hangt volledig af van de regels van het desbetreffende land. Lees ons artikel over de corona-toegangsregels per land check de inreisregels bij IATA en Skyscanner!

Ben je (nog) niet gevaccineerd? Om een land binnen te komen, kun je vaak nog wel een PCR-test doen of een tijdje in quarantaine gaan. Bewijs dat je een coronabesmetting hebt doorgemaakt is soms ook voldoende. Binnen een aantal landen ben je echter verplicht om een app te downloaden voor toegang tot restaurants en café’s, zoals momenteel in China en Israël het geval is. Als niet-gevaccineerde heb je hierdoor minder bewegingsvrijheid. 

Een coronavaccinatie maakt reizen de komende tijd makkelijker. Bovendien heb je minder kans dat je tijdens je vliegreis of vakantie corona oploopt en ongevaccineerden besmet. Slimme reizigers laten zich prikken!

Welke landen zijn open met een vaccinatiebewijs?

Diverse landen hebben hun grenzen al opengegooid voor gevaccineerde vakantiegangers. Wat nu precies een geldig vaccinatiebewijs is, is niet altijd duidelijk. Ook moet er vaak enige tijd tussen de laatste vaccinatie en de aankomst in het land zitten. Let op: alle informatie die je hier leest kan alweer verouderd zijn tegen de tijd dat jij op reis gaat. De meest actuele regels vind je bij IATA en Skyscanner

Georgië

Behoor je tot de uitverkorenen die al gevaccineerd zijn? Dan kun je sinds 1 februari 2021 zonder restricties naar Georgië reizen. Je hoeft dus geen coronatest te doen of in quarantaine. Wel moet je een vaccinatiebewijs tonen waarin staat dat je ingeënt bent tegen COVID-19, aldus het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Georgië:

“Citizens of all countries, traveling by air from any country may enter Georgia if they present the document confirming the full course (two doses) of any COVID-19 vaccination at the border checkpoints of Georgia.”

Overigens kun je Georgië nu ook bezoeken als je in het bezit bent van een negatieve PCR-test van minder dan 72 uur oud of wanneer je kunt aantonen dat je corona hebt gehad. 

Guatemala

Ben je gevaccineerd tegen corona en is de laatste dosis minimaal twee weken voor vertrek toegediend? Dan ben je met een COVID-19-vaccinatiebewijs welkom in Guatemala. 

Het land is ook toegankelijk voor reizigers met een medische verklaring met een negatief PCR-testresultaat. De test moet uiterlijk 3 dagen voor vertrek vanaf de eerste opstapplaats zijn afgelegd. 

IJsland

In IJsland worden alle inkomende reizigers bij de grens getest, vervolgens moeten ze in quarantaine en een paar dagen later volgt een nieuwe test. Hierop geldt een uitzondering als je een certificaat kan overhandigen waaruit blijkt dat je volledig gevaccineerd bent tegen COVID-19. Let op: met een vaccinatiebewijs is een negatief PCR-testresultaat nog steeds verplicht. 

De IJslandse overheid erkent vaccinatiecertificaten uit Nederland en België (al moet het certificaat wel in het Engels zijn). Ook het internationaal certificaat van vaccinatie tegen gele koorts wordt erkend als de Covid-19-vaccinatie hierin vermeld staat met de datum van inenting, het soort vaccin en informatie over de instantie die de prik gezet heeft. De volledige eisen staan op de website van de IJslandse overheid

Roemenië

Reizigers met een vaccinatiebewijs tegen het coronavirus mogen zonder PCR-test naar Roemenië reizen. De tweede dosis is vereist en moet minimaal 10 dagen voor aankomst zijn toegediend.

Andere reizigers dienen niet meer dan 72 uur van tevoren een PCR-test te doen. Heb je al corona gehad? Als je een medisch certificaat met een positief coronavirus-testresultaat kunt overhandigen dat minimaal 14 dagen en maximaal 90 dagen geleden is afgegeven ben je eveneens welkom zonder restricties. 

Slovenië

Slovenië verwelkomt reizigers die gevaccineerd zijn met door de European Medicines Agency (EMA) goedgekeurde coronavaccins. Wel is het belangrijk dat er nog een aantal dagen tussen de vaccinatie en je reis zit. Je hoeft geen PCR-test af te leggen als je de eerste dosis van AstraZeneca 21 dagen voor aankomst hebt ontvangen, de tweede dosis van Biontech/Pfizer ten minste 7 dagen voor aankomst of de tweede dosis van het Moderna-vaccin ten minste 14 dagen voor aankomst.

Overigens ben je ook welkom als je een medische verklaring met een positief coronatestresultaat (RAT of PCR) kunt overhandigen dat minimaal 21 dagen en maximaal 6 maanden voor aankomst is afgegeven. 

Binnenkort open met corona-vaccinatiebewijs?

  • Thailand overweegt gevaccineerde toeristen toe te laten in het derde kwartaal van dit jaar. Momenteel geldt voor iedereen een verplichte hotelquarantaine van 15 dagen.
  • Saudi-Arabië wil alleen gevaccineerde pelgrims toelaten voor de hadj.

Andere landen (zoals Mexico en Costa Rica) zijn gewoon open, ook voor niet-gevaccineerden. Bij aankomst is zelfs geen PCR-test nodig.

Delen:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *