Reizen in 2021: hoe gaat dat eruitzien?

We hebben allemaal heel veel zin om weer te reizen. Maar ondanks dat er nu een coronavaccin is, lijkt het nog wel even te duren voordat we als vanouds in het vliegtuig kunnen stappen.
Hoe gaat reizen in 2021 eruitzien? Kunnen we van de zomer op vakantie naar Bali, Vietnam of de Verenigde Staten? Of moeten we het voorlopig doen met uitstapjes dichter bij huis? Is het slim om nu al te boeken?
Veel landen blijven op slot
Bestemmingen die nu (grotendeels) gesloten zijn voor buitenlandse bezoekers blijven waarschijnlijk tot na de zomer dicht. Met name landen die corona onder controle hebben of grotendeels buiten de deur wisten te houden, zullen pas toeristen toelaten als de pandemie is uitgedoofd of wanneer reizigers een bewijs van vaccinatie kunnen overhandigen.
De kans is erg klein dat je snel weer naar bestemmingen als Australië of Nieuw-Zeeland kunt reizen – tenzij je binding met één van deze landen hebt. Reken op zijn vroegst op het najaar. Misschien eerder met een vaccinatiebewijs.
Bewijs van vaccinatie om te reizen
In de loop van 2021 zullen veel landen een bewijs van vaccinatie tegen COVID-19 verplicht stellen voor buitenlandse bezoekers. Luchtvaartmaatschappijen gaan hierop controleren, op dezelfde manier zoals ze nu bijvoorbeeld op uitreistickets checken.
Overigens is een verplicht vaccinatiebewijs om een land binnen te komen niets nieuws. Diverse landen eisen bijvoorbeeld nu al een bewijs van inenting tegen gele koorts, waarvoor een stempel in het gele vaccinatieboekje als bewijs dient.
PCR-tests en quarantaine
Het is trouwens niet zo dat je de komende tijd nergens naar toe kunt. Veel landen zijn momenteel al open met beperkingen. Zo laat Thailand inmiddels bezoekers toe, maar hiervoor moet je twee weken (op eigen kosten) in quarantaine. Niet echt handig voor een korte vakantie, maar misschien wel een optie als je enkele maanden wilt blijven. Je kunt een visum voor 3 maanden aanvragen en dit verlengen tot 9 maanden.
Voor wie nog niet gevaccineerd is, blijft een negatieve PCR-test met certificaat – al dan niet in combinatie met quarantaine – voor veel bestemmingen voorlopig verplicht. Omdat je een bewijs van een negatieve coronatest moet overhandigen, voldoet de gratis test van de GGD niet (je krijgt dan namelijk geen certificaat met de uitslag van de test). Voor de PCR-test moet je naar een privékliniek en betaal je meestal tussen de € 75 en 150. Soms moet je na een aantal dagen op je bestemming nogmaals een test doen.
Landen die momenteel alleen een negatieve PCR-test (en geen quarantaine) eisen zijn onder meer Brazilië, Colombia, Ecuador, Egypte, Turkije en diverse EU-landen. Aanvullend moet je voor veel bestemmingen een gezondheidsverklaring invullen. Voor Mexico en Costa Rica is alleen een gezondheidsverklaring al genoeg om het land binnen te komen. Meer informatie hierover lees je in ons artikel over welke landen open zijn voor reizigers. De regels kunnen razendsnel veranderen: zie Skyscanner en IATA voor de meest actuele informatie.

Ook voor de terugreis naar Nederland is een PCR-test verplicht, soms aangevuld met een antigeen-sneltest. Je dient verder een gezondheidsverklaring in te vullen en je moet mogelijk in quarantaine.
Negatief reisadvies
Vanuit de Nederlandse overheid worden buitenlandse reizen voorlopig nog afgeraden en wij verwachten niet dat daar in de eerste helft van 2021 veel verandering in komt. Momenteel hebben vrijwel alle landen de kleurcode oranje (“Reis alleen als dat moet. Er zijn gezondheids- en veiligheidsrisico’s, een inreisverbod en/of quarantaineverplichting.”) of rood (“Alle reizen worden afgeraden.”). Je loopt niet alleen het risico om het COVID-19 virus op te lopen of te verspreiden, ook kunnen landen opeens maatregelen nemen waardoor je vast komt te zitten. De Nederlandse overheid zal je niet repatriëren.
Het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken is niet bindend, maar heeft wel invloed op je reisverzekering. Als je tóch naar een land met kleurcode oranje of rood reist, zorg dan dat je verzekering op orde is.
We gaan dicht bij huis op vakantie
Doordat een verre reis ook dit jaar waarschijnlijk teveel gedoe en onzekerheid oplevert, gaan we massaal dichter bij huis op vakantie. Ook deze zomer zullen we vooral in eigen land en, als de situatie verbetert, in de rest van Europa op vakantie gaan. Hierbij pakken we eerder de auto dan het vliegtuig, want door met de eigen auto te reizen is de kans op besmetting kleiner en het is eenvoudiger om terug te keren naar huis, mocht dat nodig zijn.
Waarschijnlijk rijden we in groten getale naar Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Scandinavië. Let op: ook voor veel Europese bestemmingen heb je een negatieve PCR-test met certificaat nodig!

In het vliegtuig blijven mondkapjes verplicht
En als we dan het vliegtuig pakken, hoeven voorlopig ook niet te rekenen op het oude normaal. Vliegen in coronatijd is een stuk minder leuk. Mondkapjes tijdens de vlucht en op luchthavens blijven nog wel even verplicht en de service aan boord zal beperkt blijven. Momenteel zijn veel vluchten vrijwel leeg. Vliegen wordt door de overheid afgeraden tenzij er sprake is van ernstige familieomstandigheden of werk waarbij je fysiek aanwezig moet zijn.
Zelfstandige accommodatie
Met twintig man op een slaapzaal liggen was nooit leuk, maar met corona hebben we daar helemaal geen zin meer in. Waarschijnlijk kiezen de meeste mensen dit jaar voor zelfstandige accommodatie, zoals huisjes, appartementen en campings. Het liefst een plek waar je zelf kunt koken, voor het geval dat restaurants hun deuren weer sluiten en hotels hun gasten geen eten mogen serveren.
Ook rondreizen met een eigen of gehuurde camper wordt in 2021, net als afgelopen jaar, enorm populair.

We mijden de massa’s en trekken de natuur in
We zijn inmiddels zo gewend om anderhalve meter afstand te houden, dat het onnatuurlijk voelt om mensenmassa’s op te zoeken. Tenzij sneltests een betrouwbare optie worden, zijn festivals en feestvakanties ook in 2021 voorlopig geen optie.
Maar ook stedentrips zijn niet bepaald aantrekkelijk als je graag afstand van andere mensen wilt houden. Bovendien valt er in de meeste steden weinig te beleven zolang restaurants, café’s en bezienswaardigheden gesloten zijn.
Daarom zoeken veel mensen ook dit jaar weer de natuur op: trektochten door de Alpen, wildkamperen in Scandinavië of gewoon uitrusten op een mooi plekje bij een bos of strand.

We boeken op het laatste moment
“Kan ik al boeken voor de zomervakantie?” Dat is een vraag die veel mensen zich momenteel stellen. Gezien de onzekerheid zijn we geneigd om op het laatste moment te boeken, maar als je in een huisje, huurcamper of op een camping wilt verblijven, is het een goed idee om nu al een reservering te maken.
Voor maximale flexibiliteit boek je bij een accommodatie waar je pas ter plekke hoeft te betalen en waarbij annuleren gratis is. Bij Booking.com profiteer je van gunstige annulerings- en betaalvoorwaarden.
Een verre vakantie boeken heeft nu weinig zin (tenzij je in het najaar wilt gaan). Als je een vliegticket of een georganiseerde reis boekt, wil je zeker weten dat je je geld kunt terugkrijgen en niet met een voucher blijft zitten. Het kan een hoop gedoe zijn om het geld voor je vliegticket terug te krijgen.
Boek waar mogelijk direct bij de luchtvaartmaatschappij of een reisbureau en let wederom op de annuleringsvoorwaarden! Nu zijn die voorwaarden vaak nog erg flexibel, maar dat zal niet eeuwig zo blijven.
Goedkope vliegtickets
Als we in de loop van dit jaar weer meer gaan reizen, zullen we in eerste instantie profiteren van zeer goedkope vliegtickets. Sterker nog, de ticketprijzen naar veel bestemmingen zijn nu al heel goedkoop. Naarmate de corona-pandemie afzwakt en meer mensen het vliegtuig nemen, gaan de ticketprijzen weer omhoog. Ook zullen sommige vliegtickets niet meer gratis te wijzigen zijn.

Wanneer kunnen we weer “zoals vroeger” reizen?
Waarschijnlijk kunnen we pas in 2022 weer “als vroeger” reizen, of met een beetje geluk al eind 2021. En dan gaan we ook hélemaal los!
Wie het afgelopen jaar heeft kunnen sparen, zal in 2022 die droomreis gaan maken die altijd al in de planning stond. We gaan dan op reis naar verre en exotische bestemmingen, zowel voor avontuurlijke trips als luxe strandvakanties. Verder gaan we op bezoek bij vrienden en familie in het buitenland, die we het afgelopen jaar niet konden zien.
Festivals en feestvakanties zullen uitbundiger zijn dan ooit tevoren. Maar er zullen ook veel mensen zijn die nu de smaak van vakanties dicht bij huis te pakken hebben: kamperen bij de boer of met de fiets door Europa. In 2022 hebben we in ieder geval weer meer te kiezen!
Wat zijn jouw reisplannen voor 2021?
Foto: Unsplash
Delen:

Welke landen zijn nu open voor reizigers?
Kun je niet wachten om weer op reis te gaan? Er zijn steeds meer landen die hun grenzen openen voor toeristen, veelal met een verklaring van een negatieve PCR-test en

Terug naar Nederland reizen: coronatest vereist?
Ben je in het buitenland en wil je terug naar Nederland? Reis je vanuit een hoogrisicoland? Dan is een negatieve coronatestuitslag (bijvoorbeeld van een PCR-test) met certificaat vereist voor vrijwel

Reizen met corona-vaccinatiebewijs: straks verplicht?
Nu het vaccineren tegen corona eindelijk op gang komt, groeit de hoop dat we weer snel op reis kunnen. Met een vaccinatiebewijs toon je aan dat je een prik tegen