Goedkope of gratis PCR-test om te reizen

Goedkope of gratis PCR-test om te reizen

Ga je naar het buitenland? Dan ontkom je bijna niet aan een PCR-test. De meeste landen – binnen en buiten Europa – vereisen een medische verklaring waarin staat dat je negatief getest bent op het coronavirus. De gratis coronatest van de GGD voldoet niet, omdat je geen schriftelijke verklaring krijgt waarmee je kunt reizen. Bovendien zijn de GGD-teststraten alleen bedoeld voor mensen met COVID-19-gerelateerde klachten. 

Dus waar kun je wel terecht voor een PCR-test met certificaat? Welke klinieken bieden goedkope of zelf gratis PCR-testen aan bij jou in de buurt? En waar moet je aan denken als je jezelf en de rest van je gezin laat testen?

PCR-test voor welke landen?

Aruba, Bonaire, Curaçao, Brazilië, Colombia, Panama, de Verenigde Staten, Turkije, Kirgizië, Egypte, Dubai, Tanzania, Kenia en Zuid-Afrika zijn slechts enkele bestemmingen waarvoor een verklaring van een negatieve PCR-test verplicht is. Ook veel EU-landen, waaronder Spanje, Portugal, Frankrijk, Italië, Griekenland en Finland, eisen een certificaat waarop staat dat je coronavrij bent. Het maakt hierbij niet uit of je met het vliegtuig, per veerboot of over land binnenkomt. 

Naast de coronavrij-verklaring heb je voor veel landen een ingevulde gezondheidsverklaring nodig (deze kun je meestal downloaden op de website van de immigratiedienst van het desbetreffende land) en soms zijn er aanvullende testen vereist, zoals een antistoffentest. In sommige landen moet je in quarantaine. Veel landen laten sowieso nog bijna niemand binnen.

Lees ons uitgebreide artikel over de corona-toegangseisen per land of check de regels voor jouw bestemming bij IATA of Skyscanner.

Op Skyscanner vind je de PCR-test-vereisten per land.

Terug naar Nederland reizen

Ook voor de terugreis naar Nederland is een PCR-test nodig, soms aangevuld met een antigeen sneltest (en aanvullende verplichtingen zoals een gezondheidsverklaring en mogelijke quarantaine). Hierover lees je meer in ons artikel over PCR-testen bij terugkeer naar Nederland.

Maar ik ben al gevaccineerd!

Ben je al gevaccineerd tegen corona? Dan moet je in de meeste gevallen nog steeds een verklaring van een negatief COVID-19-testresultaat overhandigen. Georgië is één van de eerste bestemmingen die nu al restrictieloze toegang biedt aan reizigers met een vaccinatiebewijs tegen corona. Ook in Ecuador, Guatemala, Griekenland, Kroatië, Roemenië, Slovenië en Polen ben je welkom als gevaccineerde. Je moet je nog wel aan de binnenlandse coronamaatregelen houden, die variëren van het dragen van een mondkapje tot een complete lockdown.

Heb je al corona gehad? Zelfs als de uitslag van een bloedonderzoek laat zien dat je COVID-19-antistoffen in je lichaam hebt hebt, blijft de PCR-test veelal verplicht (al zijn er wat landen, waaronder Georgië, waar je welkom bent met een bewijs dat je hersteld bent van corona.).

Moeten kinderen ook getest worden?

Ja, voor de meeste bestemmingen moeten kinderen eveneens een PCR-test ondergaan. Vanaf welke leeftijd, verschilt nogal per land. Bij IATA en Skyscanner vind je de regelgeving per bestemming. Enkele voorbeelden:

 • Vanaf 15 jaar: Aruba
 • Vanaf 13 jaar: Bonaire 
 • Vanaf 12 jaar: Verenigde Arabische Emiraten 
 • Vanaf 11 jaar: Verenigd Koninkrijk
 • Vanaf 6 jaar: Spanje, Egypte, Turkije
 • Vanaf 2 jaar: Portugal, Verenigde Staten 

Voor Curaçao moet iedereen vanaf 0 jaar getest worden. Hierbij geldt wel een uitzondering voor kinderen van 6 jaar en jonger zonder symptomen en waarvan de ouders een negatieve PCR-test kunnen overleggen. 

Hoe gaat de PCR-test in zijn werk?

Heb jij je al eens op COVID-19 laten testen bij de GGD? De test bij een privékliniek is in principe hetzelfde. Er wordt een uitstrijkje genomen van je keel en je neusholte (ter hoogte van je achterhoofd) en dit wordt naar een laboratorium gestuurd. De uitslag is meestal binnen 24 tot 48 uur bekend.

Een negatieve testuitslag is overigens geen garantie dat je corona-vrij bent. Mogelijk zit je nog in de incubatietijd en is het virus nog niet aantoonbaar. Ook kun je nog besmet raken in de periode tussen de testafname en je reis.

Heb je corona-gerelateerde klachten, zoals koorts, hoesten, keelpijn of neusverkoudheid?  Maak dan eerst een afspraak voor een gratis test bij de GGD.

Certificaat om te reizen

Is de uitslag van de coronatest negatief? Dan stuurt de kliniek je hiervan een verklaring. Dit is het certificaat dat je nodig hebt om te kunnen reizen. In het geval van een positieve testuitslag is de kliniek verplicht om de GGD op de hoogte te stellen. Zij nemen contact met je op over de vervolgstappen: je reis wordt voorlopig even uitgesteld.

Het certificaat wordt meestal in het Engels naar je gemaild, op verzoek soms ook in andere talen. Veel landen eisen dat de verklaring is voorzien van een paspoort of ID-kaartnummer. Neem je identiteitsbewijs dus mee naar de testlocatie. Zorg ook dat de naam op de verklaring gelijk is aan je volledige naam zoals vermeld op je paspoort.

Koop of maak onder geen beding een nep-certificaat. In veel landen (waaronder Nederland) ben je strafbaar als je hiermee probeert te reizen.

Beste moment voor de coronatest

Het is erg belangrijk dat je de PCR-test op het juiste moment doet. De meeste landen eisen dat de coronatest niet langer dan 48 of 72 uur voor vertrek óf 48 of 72 uur voor het moment van aankomst is afgenomen. Landen als Colombia en Kenia hanteren een tijdsbestek van 96 uur. Natuurlijk wil je de testuitslag ontvangen voordat je naar het vliegveld reist. Soms kan het 24 tot 48 uur duren voor je de testuitslag binnen hebt. Houd hier rekening mee!

Moet je plotseling weg en heb je zo snel mogelijk een PCR-testresultaat met certificaat nodig? Sommige aanbieders bieden testen aan waarbij je de uitslag in binnen enkele uren ontvangt. Als je je bijvoorbeeld ’s morgens laat testen heb je ’s middags de uitslag. Het gaat hier om een geldige PCR-test en je ontvangt eveneens een verklaring met vermelding van het negatieve testresultaat. Je kunt hiervoor onder meer terecht bij  Spoedteststraat op Schiphol en in Bunnik (bij Utrecht).

De COVID-19-teststraat van Spoedteststraat op Schiphol (foto: Spoedteststraat)

Wat als je vlucht vertraging heeft?

Er bestaat altijd een risico dat je vlucht ernstige vertraging oploopt. Mogelijk wordt je vlucht geannuleerd en wordt je reis omgeboekt naar een later tijdstip. De kans bestaat dat de uitslag van je PCR-test hierdoor niet meer geldig is. Dan moet je helaas een nieuwe coronatest doen. 

En als de testuitslag is vertraagd?

Het kan ook gebeuren dat de PCR-testuitslag is vertraagd. Ook dan kun je niet reizen. De luchtvaartmaatschappij zal je niet aan boord laten, aangezien je op het moment van vertrek niet voldoet aan de toegangseisen van het land van bestemming. 

Als de oorzaak van de vertraging bij de kliniek zelf ligt, vergoeden zij mogelijk een nieuwe test, maar voor de kosten van de gemiste vlucht draai je waarschijnlijk zelf op. Check met je luchtvaartmaatschappij of de reis- of annuleringsverzekering wat de gevolgen hiervan zijn.

Kan een sneltest ook?

Naast PCR-testen nemen sommige klinieken ook sneltesten af, maar slechts enkele landen accepteren reizigers met een negatief antigeen-sneltestresultaat (waaronder Duitsland, Kaapverdië en Namibië).

Nederland is één van weinige landen die naast een PCR-test een sneltest eist voor binnenkomende reizigers, maar deze sneltest moet je dus in het buitenland laten afnemen voordat je terug naar huis reist.

Corona-antistoffentest

Voor sommige bestemmingen (waaronder China) ben je verplicht om naast een PCR-test een IgM-antistoffentest doen. Door middel van bloedonderzoek (een serologische test) wordt er gekeken of er antistoffen tegen het coronavirus aanwezig zijn in je lichaam. De antistoffen wijzen erop dat je al eens een COVID-19-infectie hebt doorgemaakt. Bij diverse aanbieders die PCR-testen verzorgen (waaronder Spoedteststraat en Vaccinaties op Reis), kun je ook terecht voor een antistoffentest. 

Waar kan ik mij laten testen?

Je kunt je op veel plekken in Nederland laten testen. De onderstaande aanbieders voeren RIVM-gevalideerde PCR-testen uit. Bij de meeste klinieken kun je een PCR-test met certificaat krijgen tussen de € 125 en 150. Deze kosten worden niet vergoed door je zorg- of reisverzekering. Het kan voorkomen dat de testuitslag langer op zich laat wachten dan aangegeven.

PCR-test bij TUI en Corendon (vanaf € 40)

TUI of Corendon boden tot 1 april 2021 gratis PCR-testen aan voor reizigers die met hen naar Aruba, Bonaire, Curaçao of de Canarische Eilanden reisden. Wanneer je nu een (pakket)reis boekt bij één van beide touroperators betaal je vanaf € 40 voor de PCR-test. Je moet de test via de website van de reisorganisatie reserveren en de testafname vindt plaats in een kliniek waarmee zij een overeenkomst hebben (veelal bij Health Check Center). Het is niet mogelijk om de kosten achteraf te declareren.

Spoedteststraat (vanaf € 149)   

Spoedteststraat biedt zowel snelle als gewone PCR-testen. De PCR-spoedtest (€ 219) is een goedgekeurde PCR-test waarbij je de uitslag dezelfde dag ontvangt. Bij een gewone PCR-test (€ 149) ontvang je de uitslag de volgende dag. Een spoedtest is aan te raden als je je geen vertraging kan veroorloven.

Voor beide testen kun je in de auto blijven zitten. De locatie op Schiphol-Rijk is bereikbaar met de Cirkellijn Airport (Bus 181 vanaf Schiphol Plaza). De locatie in Bunnik ligt op loopafstand van het station. Spoedteststraat biedt daarnaast testen op locatie in heel Nederland.

 • Testen: Spoed en gewone PCR-testen en antistoffentesten
 • Locaties: Schiphol-Rijk en Bunnik (bij Utrecht)
 • Uitslag: bij een spoed PCR-test met een afname tussen 07:00 en 11:00 uur ontvang je de uitslag om 15:00 uur (op dezelfde dag). Wordt de spoed PCR-test tussen 11:05 en 14:30 uur afgenomen, dan ontvang je de uitslag om 19:00 uur (op dezelfde dag). Bij een gewone PCR-test ontvang je de testuitslag de volgende dag tussen 15.00 en 17.00 uur.
 • Kosten: € 149 voor een gewone PCR-test en € 219 voor een spoed-PCR-test.

Spoedteststraat.nl

KLM Health Services (€ 129)

KLM Health Services biedt PCR-testen voor reizigers op Schiphol en in Den Haag. Ook als je niet met KLM vliegt kun je je hier laten testen.

 • Testen: PCR
 • Locaties: Schiphol-Centrum, Schiphol-Oost, Den Haag  
 • Uitslag: binnen 24-32 uur
 • Kosten PCR-test: € 129

Vaccinaties op Reis (vanaf € 109 p.p. bij 2 of meer pers.)

Vaccinaties op Reis biedt PCR-testen aan op diverse locaties in Nederland. Ook voor een antigeen-sneltest of een bloedonderzoek naar antistoffen (serologische test) kun je hier terecht.

 • Testen: PCR-, snel-, en antistoffentesten
 • Locaties: Alkmaar, Amersfoort, Amstelveen, Arnhem, Breda, Delft, Eindhoven, Enschede, Groningen, Haarlem, Leeuwarden, Leiden, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, Zwolle
 • Uitslag: voor 12 uur ’s middags getest doorgaans dezelfde dag rond middernacht de uitslag. Na 12 uur ’s middags getest, de volgende dag de uitslag voor 10.00 uur.
 • Kosten PCR-test€ 139 voor een individuele testafname of € 109 per persoon, wanneer je de test met 2 of meer personen afneemt.

Coronasnelcheck (vanaf € 85)

 • Testen: Spoed en gewone PCR-testen en antigeen-sneltesten
 • Locaties: Amsterdam Zuid, Amsterdam Noord, Amsterdam Centrum, Huizen (’t Gooi), Amersfoort, Haarlem, Utrecht, Rotterdam
 • Uitslag: bij een standaard PCR-test krijg je de uitslag de volgende dag voor 22.00 uur en bij een spoed PCR-test die je voor 11.30 laat afnemen krijg je de uitslag dezelfde dag in de avond. De spoed PCR-test is niet beschikbaar op alle vestigingen.
 • Kosten: € 85 voor een gewone PCR-test en € 129 voor een spoed PCR-test.

PCR test Nederland (€ 145)

 • Testen: PCR
 • Locaties: Aalsmeer, Alphen a/d Rijn, Amsterdam (Sloterweg), Antwerpen (België), Breda-Oost, Wassenaar, Eindhoven, Groningen, Lageweide (Maarssen), Lelystad, Maastricht Airport, Mijdrecht, Uitgeest, Westland, Zoetermeer. Deze aanbieder heeft ook testlocaties in Duitsland: Düsseldorf, Frankfurt en München
 • Uitslag: Zelfde dag rond 23.30 uur. Op diverse locaties kun je je ook ’s avonds laten testen.
 • Kosten PCR-test: € 145

Travel Doctor (€ 150)

 • Testen: PCR
 • Locaties: Eindhoven Airport, ’s-Hertogenbosch, Rotterdam-Noord
 • Uitslag: de volgende avond na 21.00 uur
 • Kosten PCR-test: € 150

Coronalab.eu (€ 89)

 • Testen: PCR- en op de meeste vestigingen ook antistoffentesten.
 • Locaties: Alphen aan den Rijn, Amsterdam, Breda, Den Haag, Groningen, Hilversum, Hoogeveen, Liempde, Oosterbeek, Rotterdam, Zeist, Zwolle
 • Uitslag: voor 11:30 uur getest, dezelfde dag rond 22:00 uur de uitslag.
 • Kosten PCR-test: € 89

Spoedtest (vanaf € 89)

 • Testen: PCR- en antistoffentesten
 • Locaties: Alkmaar, Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Bergen op Zoom, Breda, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Emmen, Enschede, Gouda, Groningen, Haarlem, Harderwijk, Heerlen, Helmond, Hilversum, Hoorn, Leeuwarden, Leiden, Maastricht, Middelburg, Nijmegen, Purmerend, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, Veenendaal, Zwolle
 • Uitslag: verschilt per locatie, als je je ’s morgens laat testen, heb je dezelfde dag de uitslag. Bij de economy PCR-test krijg je de uitslag de volgende dag voor 18.00 uur.
 • Kosten PCR-test: € 89 voor uitslag volgende dag of € 129 voor uitslag zelfde dag.

Spoedtest.nl

Travel Clinic Erasmus MC (vanaf € 135)

 • Testen: PCR
 • Locatie: Rotterdam
 • Uitslag: binnen 48 uur
 • Kosten PCR-test: € 135 (€ 140 in het weekend)

Vaccinatiecentrum.nl (€ 132)

 • Testen: PCR 
 • Locatie: Den Bosch, Nijmegen, Utrecht,  Wageningen
 • Uitslag: binnen 48 uur
 • Kosten PCR-test: € 132

Ease Travel Clinic (€ 135) 

 • Testen: PCR- en antistoffentesten
 • Locaties: Maastricht, Heerlen, Sittard, Venlo
 • Uitslag: op de website staat: “Het streven is om de uitslag binnen 48 uur verwerkt te hebben, wij zijn echter afhankelijk van de capaciteit en de snelheid waarmee het laboratorium van het Maastricht UMC+ de testen kan verwerken. Een garantie daarop kan door Ease dan ook niet gegeven worden.”
 • Kosten PCR-test: € 135

Health Check Center (vanaf € 75 p.p. bij 2-5 pers.)

Op internet vonden we wisselende reviews van deze aanbieder (ze opereren ook onder de naam Huisartslab). Verder is het moederbedrijf U-Diagnostics in het nieuws geweest vanwege een datalek. TUI en Corendon werken nog wel samen met Health Check Center.

 • Testen: PCR- en op sommige vestigingen ook antistoffentesten.
 • Locaties: Amsterdam, Andijk, Arnhem, Baarn, Badhoevedorp/Schiphol, Enschede, Eindhoven, Groningen, Harderwijk, Hoogezand, Leeuwarden, Lelystad, Meppel, Nieuw-Amsterdam, Nijmegen, Rotterdam, Siddeburen, Susteren, Tiel, Gilze, Utrecht, Vught, Waalwijk, Wassenaar, Weesp, Zaltbommel
 • Uitslag: op hun website staat: “Wij streven ernaar om het testresultaat te leveren tussen 24-36 uur na afname (tot maximaal 72 uur).”
 • Kosten PCR-test: € 95 voor een individuele testafname of € 75 per persoon, wanneer je de test met 2-5 personen uit één leef- of werkgemeenschap afneemt. Deze test wordt dan door middel van de pooling-methode verwerkt.

Heb jij je al eens laten testen bij één van de bovenstaande klinieken? Wij zijn benieuwd naar je ervaringen!

Foto: Unsplash

Delen:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

 Amsterdam Zuid, Amsterdam Noord, Amsterdam Centrum, Huizen (’t Gooi), Amersfoort, Haarlem, Utrecht, Rotterdam

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *