Terug naar Nederland reizen: coronatest vereist?

Ben je in het buitenland en wil je terug naar Nederland? Reis je vanuit een hoogrisicoland? Dan is een negatieve coronatestuitslag (bijvoorbeeld van een PCR-test) met certificaat vereist voor vrijwel iedereen vanaf 13 jaar. Deze toegangseis geldt ook voor gevaccineerde reizigers.

Verder moet je mogelijk een gezondheidsverklaring invullen en bij thuiskomst in quarantaine. In dit artikel lees je wat de exacte eisen zijn en waar je je in het buitenland kunt laten testen.

Wat zijn de hoogrisicolanden?

Momenteel geldt een groot deel van de wereld als hoogrisicogebied. De Rijksoverheid houdt een lijst bij van veilige landen. Als je vanuit deze landen naar Nederland reist heb je geen testverklaring nodig en hoef je niet in thuisquarantaine. Alle overige landen gelden als hoogrisicogebied. Let op: de regels kunnen razendsnel veranderen!

Welke coronatest moet ik doen?

Het is belangrijk dat de coronatest die je laat afnemen, onder de NAAT-testen valt. Dit kan een PCR-test zijn, maar een RT-PCR, LAMP, TMA of mPOCT-test wordt ook geaccepteerd. De aanvullende sneltest, mag een antigeen-sneltest zijn of een NAAT(PCR) test (zoals een LAMP-test, TMA, RT-PCR, mPOCT). 

Serologische testen die aantonen dat je antistoffen in je bloed hebt voldoen niet en ook zelftesten worden niet geaccepteerd (je moet immers een officieel certificaat laten zien waarop staat dat je negatief getest bent op COVID-19).

Hoe oud mag de test zijn?

Bij de negatieve NAAT (PCR)-testuitslag mag maximaal 72 uur zitten tussen het moment van de testafname en de aankomst in Nederland. Deze verplichting geldt voor alle soorten vervoermiddelen, waaronder het vliegtuig, de ferry, trein, bus en auto. Zonder negatief testresultaat wordt je niet aan boord gelaten van het vliegtuig of de ferry. De verplichting voor een aanvullende antigeen sneltest van maximaal 24 uur oud is komen te vervallen.

Wat als mijn vlucht vertraging heeft?

Heeft je vlucht vertraging? Dan mag de NAAT-testafname maximaal 96 uur oud zijn bij aankomst in Nederland. Je krijgt dus 24 uur extra. Je moet wel kunnen aantonen dat je buiten jouw schuld vertraging hebt opgelopen. 

Hoe zit het als ik onderweg een overstap heb?

Heb je onderweg naar Nederland een overstap in een ander land? Zolang je tijdens je overstap de luchthaven niet verlaat gelden de testeisen van de oorspronkelijke plaats van vertrek. Kom je uit een veilig land? Dan heb je dus geen coronatest nodig tijdens een overstap in een hoogrisicoland. 

Begin je je reis in een hoogrisicoland? Dan blijft je testuitslag tijdens de overstap geldig, ook als de tussenstop langer dan 24 uur duurt. Je mag het vliegveld niet verlaten of het land waar je de tussenstop hebt binnengaan.

Corona-testfaciliteit op London Heathrow Airport. Foto: Heathrow Airport

Waar kan ik mij laten testen?

De Rijksoverheid heeft een handige lijst opgesteld van testfaciliteiten in een groot aantal landen. Een PCR-test kun je inmiddels vrijwel overal doen.

Verplichte gegevens op coronatestuitslag

De negatieve testuitslag moet in het Engels, Duits, Frans, Italiaans, Portugees, Spaans of Nederlands zijn opgesteld. Op het certificaat moeten de volgende punten vermeldt staan: het type test, de (negatieve) uitslag, je voor- en achternaam overeenkomstig met je paspoort, datum en tijd van de testafname en de gegevens van het instituut of laboratorium dat de test afnam.

Wie checkt het?

Zonder negatief testresultaat word je niet aan boord gelaten van het vliegtuig of de ferry. Daarnaast kan burgers van buiten de Europese Unie en Schengenlanden van wie de documenten niet op orde zijn bij de paspoortcontrole de toegang tot Nederland ontzegd worden. Ook kan een medewerker van de veiligheidsregio je in Nederland op het vliegveld vragen om je documenten te laten zien.

Voor wie gelden er uitzonderingen?

Er gelden uitzonderingen voor verschillende groepen mensen: diplomaten, vrachtwagenchauffeurs en mensen die net over de grens werken of studeren. Ook zijn er uitzonderingen voor mensen die langdurig positief testen na een coronabesmetting. Een overzicht van alle uitzonderingen kun je nalezen op de site van de Rijksoverheid.

Gezondheidsverklaring en thuisquarantaine

Naast een negatieve coronatestuitslag en een testverklaring gelden er nog meer verplichtingen voor reizigers die naar Nederland komen. Zo moeten vliegreizigers voor vertrek een gezondheidsverklaring invullen en zijn alle reizigers uit hoogrisicolanden na aankomst in Nederland verplicht om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan (deze verplichting geldt dus ook voor reizigers die met eigen vervoer terugkeren). Op dag 5 kun je jezelf opnieuw laten testen om de duur van de quarantaine te verkorten. 

Op Reizentijdenscorona.nl genereer je eenvoudig een digitale checklist met een overzicht van de verplichtingen voor jouw terugreis.

Naar het buitenland reizen?

Ben je nu in Nederland en wil je naar het buitenland reizen? Dan heb je voor veel bestemmingen eveneens een PCR-test met certificaat nodig. Momenteel is er (nog) geen vaccinatiebewijs om te reizen, maar sommige landen accepteren al reizigers die gevaccineerd zijn tegen COVID-19. Bekijk ons overzicht van de landen waar je nu heen kunt reizen.

Delen:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *