Welke landen zijn nu open voor reizigers?

Kun je niet wachten om weer op reis te gaan? Er zijn steeds meer landen die hun grenzen openen voor toeristen, veelal met een verklaring van een negatieve PCR-test en zonder dat je in quarantaine hoeft. Bovendien verwelkomt een groeiend aantal bestemmingen nu al gevaccineerde reizigers. In dit artikel zetten we op een rijtje welke landen momenteel open zijn (en met welke toegangseisen).

Houd er rekening mee dat er ter plaatse vaak nog allerlei coronamaatregelen gelden, variërend van een mondkapjesplicht tot een volledige lockdown. Ook moet je bij terugkeer naar Nederland meestal een coronatest doen en thuis in quarantaine.

Mag ik nu al op reis?

Ja, je mag nu al op reis. Op de wereldkaart met reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zijn de meeste landen oranje (“reis alleen als dat moet”) of rood (“alle reizen worden afgeraden”) gekleurd. Deze reisadviezen zijn echter niet bindend. Mogelijk heeft het negatieve reisadvies wel invloed op je annulerings- en/of reisverzekering. Ook gaan vakanties van reisorganisaties naar oranje en rood gekleurde bestemmingen meestal niet door.

Overzichtskaart reisadviezen (bron: Nederlandwereldwijd.nl)

Is het slim om nu al op reis te gaan?

Reizen in coronatijd is niet zonder risico’s. In de reisadviezen van Buitenlandse Zaken wordt uitgelegd waarom je beter niet naar bepaalde bestemmingen kunt reizen. Ga je naar het buitenland, check dan eerst hoe de coronasituatie op jouw bestemming is. Hoe zwaar is de bevolking getroffen door de pandemie? Stel dat omstandigheden verslechteren, kun je dan makkelijk terug naar Nederland komen?

Neem in ieder geval de volgende risicofactoren in overweging als je op reis gaat:

  • Je kunt op reis corona oplopen, zelfs een vaccinatie biedt geen volledige bescherming. Misschien kun je je trip beter uitstellen tot het aantal besmettingen aanzienlijk is teruggelopen.
  • Mogelijk moet je naar het ziekenhuis als je besmet raakt met COVID-19. Hoe is de gezondheidszorg in het land dat je bezoekt? Als de zorg overbelast is, kun je mogelijk helemaal niet terecht in het ziekenhuis.
  • Je kunt andere mensen besmetten met COVID-19. Een vaccinatie tegen tegen corona biedt mogelijk geen volledige bescherming. Kies liever voor een huisje in de natuur dan een rondreis waarbij je in overvolle bussen of treinen zit.
  • Met een negatief reisadvies voor jouw bestemming kun je mogelijk geen aanspraak maken op je annulerings- of reisverzekering. Medische kosten zijn onder sommige omstandigheden wel verzekerd (soms via je zorgverzekeraar), maar check dit! 
  • De reiservaring is niet optimaal: bezienswaardigheden, restaurants en uitgaansgelegenheden zijn mogelijk dicht. In sommige landen is er een complete lockdown waarbij je de hele dag binnen moet blijven. Soms kun je niet tussen verschillende regio’s reizen en de kans bestaat dat de lokale bevolking je als een lopend virus ziet, waardoor je niet bepaald met open armen ontvangen wordt.
  • De situatie ter plaatse kan verslechteren. Mogelijk wordt je terugvlucht geannuleerd of worden vluchten voorlopig stopgezet. Met een Nederlands paspoort kun je terug naar Nederland reizen, maar dan moeten er wel vluchten zijn. Kies voor een bestemming met directe verbindingen met Nederland of een land dat je met eigen vervoer kunt bereiken. Verwacht niet dat je gerepatrieerd wordt als je vast komt te zitten.
Kies bij voorkeur een bestemming met directe vluchten naar Nederland. Foto: Pixabay.

Toegangseisen van andere landen

Niet alle bestemmingen zitten op Nederlandse vakantiegangers te wachten. Het reisadvies van de Nederlandse overheid staat los van de toegangseisen van andere landen. Zo moet je in Thailand, dat de kleurcode geel heeft (“er zijn risico’s”), alsnog 2 weken in quarantaine.

Slechts enkele landen zijn open zonder restricties en zelfs hier moet je vrijwel altijd iets van een gezondheidsverklaring invullen. De meeste landen hanteren één of meer van de onderstaande toegangseisen:

  • Gezondheidsverklaring of een vragenlijst invullen
  • Steekproefsgewijze gezondheidscheck bij aankomst
  • Verplichte verzekering die dekking biedt voor een coronabehandeling
  • Negatieve PCR-test met certificaat (soms is een antigeen-sneltest ook ok) 
  • Quarantaine (in een hotel of je eigen accommodatie)
  • Een corona-vaccinatiebewijs
  • Bewijs dat je bent hersteld van corona
  • Gesloten voor reizigers uit Nederland (op enkele uitzonderingen na)

Aangepaste visumvereisten

Soms zijn ook de visumvereisten aangepast. Kreeg je voorheen bij aankomst een stempel in je paspoort, nu moet je soms een visum aanvragen – toeristenvisums worden mogelijk niet uitgegeven. Sommige landen hebben hun landsgrenzen gesloten. Je mag dan nog wel met het vliegtuig aankomen, maar je kunt niet over land  de grens oversteken.

Foto: Wikimedia

Waar was je de afgelopen 14 dagen?

Sommige landen laten reizigers toe op basis van hun nationaliteit, maar in bepaalde gevallen is het toegangsbeleid gebaseerd op landen die je de afgelopen 14 dagen hebt bezocht. Zo mag je als Nederlands staatsburger nog steeds naar de VS reizen, zolang je de afgelopen 14 dagen maar niet in Nederland was (of een ander land op de blacklist). Zo kun je bijvoorbeeld twee weken in Mexico of een ander land in Centraal-Amerika verblijven en dan doorvliegen naar de VS.

Waar kan ik de toegangseisen checken?

IATA Timatic

De opsomming van bestemmingen die je hieronder vindt, is gebaseerd op data van IATA Timatic. Dit is het systeem dat luchtvaartmaatschappijen gebruiken bij de check-in van passagiers. De check-in medewerkers kan aan de hand hiervan controleren of de reiziger aan alle toegangseisen voldoet en mee aan boord mag. IATA Timatic is vrijwel altijd up-to-date.

Screenshot: IATA Timatic

Skyscanner

Skyscanner gebruikt de data van TravelSafe en heeft er een handige kaart van gemaakt. De layout is gebruiksvriendelijk, maar check altijd nog even de data bij IATA Timatic. 

Covidcontrols

Een andere kaart die je veel langs ziet komen op blogs is Covidcontrols. De kaart kan je helpen om een idee te krijgen welke landen open zijn. De informatie is niet altijd helemaal up-to-date.

Binnenlandse coronaregels

Uiteraard heeft het weinig zin om naar een land te reizen als je daar 24 uur per dag binnen moet zitten. Check daarom altijd de binnenlandse coronarestricties en houd er rekening mee dat deze tijdens je verblijf kunnen veranderen. Op het niet naleven van de maatregelen staan mogelijk strenge straffen.

In veel landen geldt een combinatie van één of meer van de onderstaande maatregelen:

  • Je moet een (FFP2-)mondkapje dragen in openbare ruimtes (soms ook buiten). 
  • Er is een avondklok of een complete lockdown waardoor je zelfs overdag de straat niet op mag, met uitzondering van noodzakelijke bewegingen. 
  • Je moet een app downloaden (een soort digitaal coronapaspoort) om winkels en restaurants te bezoeken (zoals in Israël) of je hebt toestemming nodig om de deur uit te gaan.
  • Je mag niet tussen verschillende regio’s binnen het land reizen. In landen als Duitsland en Spanje heeft elke regio een eigen coronabeleid.
  • Winkels, restaurants (vaak wel afhalen en bezorgen), uitgaansgelegenheden, bezienswaardigheden, natuurparken en stranden zijn gesloten. 
  • Toeristische overnachtingen zijn verboden.
In sommige landen ben je zelfs op het strand verplicht om een mondkapje te dragen. Foto: Unsplash

Waar kan ik binnenlandse restricties checken?

Het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken biedt veel informatie over binnenlandse restricties, vooral voor Europese bestemmingen. Is de informatie over jouw bestemming erg beperkt? Check dan eens het Amerikaanse of Britse reisadvies

De binnenlandse richtlijnen vind je ook vaak op de website van het toerismebureau van het desbetreffende land of een andere overheidswebsite. Covidcontrols biedt eveneens een overzicht van binnenlandse beperkingen, maar dubbelcheck deze informatie even.

Terugreis naar Nederland

Tenzij je uit een veilig land komt, moet je voor de terugreis naar Nederland een PCR-test en mogelijk een sneltest doen. Test je positief? Dan mag je niet aan boord van het vliegtuig. Ook gevaccineerden moeten zich laten testen. Daarnaast moet je bij thuiskomst in quarantaine.

Hoewel er voor veel landen een vliegverbod geldt, betekent dit niet dat er geen vluchten zijn. Als je de Nederlandse nationaliteit hebt, mag je altijd terug naar huis reizen. Vooral vanuit grote steden als New Delhi, São Paulo en Johannesburg kun je gewoon naar Schiphol vliegen. 

Welke landen zijn open?

Hieronder geven we een overzicht van de landen waar je momenteel heen kunt reizen. De toegangseisen kunnen zomaar veranderen, dus dubbelcheck ze altijd nog even. Dit is geen alomvattende lijst en je kunt geen rechten ontlenen aan de onderstaande informatie. Zie het als een beginpunt voor je eigen onderzoek. Voor sommige landen is daarnaast een visum vereist, maar met uitzondering van de volledig gesloten landen is het vrijwel altijd mogelijk om dat te krijgen.

Open zonder beperkingen

Slechts enkele landen zijn open zonder toegangsrestricties (of vrijwel zonder restricties). Meestal moet je wel een gezondheidsverklaring invullen en een verzekering hebben die een behandeling tegen COVID-19 vergoedt. Hoewel deze landen hun grenzen open hebben gesteld, kunnen er nog wel binnenlandse coronamaatregelen van toepassing zijn.

Landen (vrijwel) zonder toegangsbeperkingen:

Bron: IATA Timatic

Costa Rica is open voor alle reizigers. Foto: Unsplash

Open voor gevaccineerde reizigers (of met PCR-test)

Steeds meer landen laten reizigers toe met een bewijs van vaccinatie tegen corona. Meestal moeten er minimaal 14 dagen tussen de laatste prik en moment van aankomst zitten. Verder moet je veelal een gezondheidsverklaring of inreisauthorisatie invullen. Overigens moet je je als gevaccineerde nog wel gewoon aan eventuele binnenlandse coronarestricties houden: avondklok, mondkapjes, etc.

Ook als je nog niet gevaccineerd bent kun je deze landen bezoeken, maar dan moet je wel voor aankomst een PCR-test doen. Voor een PCR-test met reiscertificaat kun je onder meer terecht bij Vaccinaties op Reis en Spoedteststraat. Heb je al corona gehad en heb je hiervan een bewijs? Dan voldoet dit soms ook.

Landen open voor gevaccineerde reizigers:

  • Armenië
  • Belize, verplicht om te verblijven in aangewezen Gold standard hotels.
  • Duitsland, registreren voor vertrek en vaccinatiebewijs uploaden, anders een PCR-test of mogelijk een quarantaineplicht. Geen recreatieve overnachtingen mogelijk, maatregelen verschillen per regio, overzicht regels.
  • Ecuador, ook toegang met een verklaring dat je hersteld bent van corona.
  • El Salvador
  • Georgië, volledige toegangseisen van de Georgische overheid, let op: avondklok en landgrenzen gesloten.
  • Griekenland, binnenlandse maatregelen, voor aanvang van je reis moet je een PLF-formulier invullen. 
  • Guatemala, ook toegang met een bewijs dat je hersteld bent van corona.
  • Kroatiëtoegangseisen Kroatische overheid, ook toegang als je bent hersteld van corona.
  • Montenegro
  • Oostenrijk, als je niet gevaccineerd bent of hersteld bent van corona moet je 5-10 dagen in zelfquarantaine,  FFP2-masker verplicht in openbare ruimtes, maatregelen verschillen per regio, alle regels.
  • Polenbinnenlandse maatregelen
  • Roemenië, ook toegang als je hersteld bent van COVID-19, anders 10-14 dagen thuisquarantaine, binnenlandse maatregelen, gezondheidsverklaring.
  • Slovenië, ook welkom als je hersteld bent van COVID-19, toegangseisen van de Sloveense overheid.
  • IJsland, je mag alleen naar IJsland reizen als je gevaccineerd bent of hersteld bent van corona. (toegangseisen, registratie voor aankomst). 

Bron: IATA Timatic

Griekenland is open voor gevaccineerde toeristen. Foto: Unsplash.

Open met een coronatest, meestal een PCR-test

De onderstaande landen zijn open voor reizigers in bezit van een negatief COVID-19 testresultaat met een certificaat. Dit soort testen kun je in Nederland op tal van plekken laten afnemen (bijvoorbeeld bij Vaccinaties op Reis of Spoedteststraat) en meestal bestaat je hiervoor tussen de € 80 en € 150. Ook gevaccineerde reizigers moeten in deze landen bij aankomst een bewijs van een negatief PCR-testresultaat overhandigen. 

Vaak is een aanvullende gezondheidsverklaring nodig. Check altijd de binnenlandse beperkingen, soms zijn deze zeer streng. 

Landen toegankelijk met een PCR-test:

Bron: IATA Timatic

Kirgizië is toegankelijk met een verklaring van een negatief PCR-testresultaat. Foto: Unsplash.

Open met quarantaine 

In de volgende landen ben je welkom als je na aankomst direct in quarantaine gaat. In sommige landen mag je zelf bepalen waar je dat doet, maar op andere plekken (zoals in het Verenigd Koninkrijk en Thailand) geldt een verplichte hotelquarantaine. De kosten hiervan komen voor jouw rekening. Deze bestemmingen zijn eigenlijk alleen interessant als je er langere voor tijd wilt blijven. Mogelijk gelden er momenteel ook andere visumvereisten dan voorheen.

Naast de quarantaine ben je ook verplicht om één of meerdere PCR-tests te doen (meestal voor vertrek en tegen het einde van de quarantaineperiode) en moet je bijna altijd een gezondheidsverklaring invullen. Eenmaal uit quarantaine moet je je alsnog aan de binnenlandse coronamaatregelen houden. 

Landen met een quarantaineverplichting:

  • België, 10 dagen zelfquarantaine bij een verblijf van meer dan 48 uur, regels.
  • Cambodja, o.a. 14 dagen quarantaine + borg van $ 2.000.
  • Denemarken, 4-10 dagen quarantaine, alleen toegang met geldige reden.
  • Ierland, 14 dagen thuisquarantaine, alle toegangseisen, binnenlandse regels.
  • Peru, 14 dagen, alleen noodzakelijke reizen, binnenlandse maatregelen.
  • Sri Lanka, 14 dagen ‘quarantaine’ in een goedgekeurd hotel, je mag je vrij bewegen in het hotel en je kunt veelal gebruik maken van het strand, na deze periode kun je je vrij bewegen in het land: meer informatie.
  • Thailand, 14 dagen hotelquarantaine, verplicht COE aanvragen, binnenlandse maatregelen verschillen per regio.
  • Verenigd Koninkrijk, 10 dagen hotelquarantaine, toegangseisen.
  • Wit-Rusland, 10 dagen zelfisolatie.
  • Zuid-Korea, 14 dagen hotelquarantaine, alleen noodzakelijke reizen, visum verplicht, alle toegangseisen.
  • Zweden, 7 dagen zelfquarantaine, toegangseisen.
  • Zwitserland, 10 dagen thuisquarantaine, alle toegangseisen.

Bron: IATA Timatic

Tijdens je quarantaine in Sri Lanka mag je zelfs surfen. Foto: Unsplash.

Niet of zeer moeilijk toegankelijk

De onderstaande landen hebben hun grenzen gesloten voor reizigers uit Nederland. In een enkel geval zijn passagiersvluchten compleet stopgezet. Deze landen zijn alleen toegankelijk voor eigen staatsburgers, mensen met een verblijfsvergunning of voor zwaarwegende redenen (in dat laatste geval moet je van tevoren toestemming hebben gekregen om het land binnen te komen).

Kom je in aanmerking om naar één van de onderstaande landen te reizen? Dan moet je vrijwel altijd in quarantaine en diverse PCR-testen laten afnemen. 

Landen met (vrijwel volledig) gesloten grenzen:

  • Argentinië
  • Australië
  • Canada
  • Chili
  • China
  • Fiji
  • Filippijnen
  • Hongarije, toegangseisen
  • Hongkong
  • India
  • Indonesië (inclusief Bali)
  • Israël
  • Japan
  • Macau
  • Maleisië
  • Marokko
  • Mauritius
  • Nepal, momenteel geen vliegverkeer
  • Nieuw-Zeeland
  • Noorwegen, toegangseisen
  • Oman
  • Oost-Timor
  • Rusland
  • Singapore
  • Suriname
  • Taiwan
  • Trinidad & Tobago
  • Uruguay
  • Verenigde Staten, je kunt wel naar de VS reizen als je 14 dagen niet in Nederland of andere landen op de zwarte lijst bent geweest.
  • Vietnam

Bron: IATA Timatic

Kom je er niet uit wat nu precies de reisbeperkingen zijn voor jouw bestemming? Stel je vraag in de comments, dan proberen wij je verder te helpen!

Delen:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *